30-8 Visser-ijdagenloop in Harlingen

HARLINGEN – In het kader van de jaarlijkse Visserijdagen in Harlingen organiseert de Sportvereniging Friesland uit St.-Jabik voor de 30e keer de Visserijdagenloop over 5-10-16 km. En dit jaar voor het eerst een jeugdloop over 1 km.

Vroeger voordat de Visserijdagenloop werd georganiseerd kende Harlingen meerdere hardloopevenementen o.a. de Pypkelopen, Spiekerlopen en ook nog een paar loopwedstrijden op de atletiekbaan gelegen bij ziekenhuis Oranjeoord. De hardloopkalender is nu zo volgeboekt dat daar geen plaats meer voor was op de kalender en verdwenen deze. Maar de Visserijdagenloop is blijven bestaan. Dit is te danken aan Wybren Visser en zijn dochter Fenny die vele jaren ervoor zorgden dat er veel prijzen waren te verdienen, niet alleen om te winnen maar het startnummer was tevens lotnummer en zo konden meer dan honderd lopers met een prijsje naar huis gaan. De Midlummer Herman Geritz was daarbij voor hun een grote steun. Jammer genoeg is Wybren overleden en is het de JUMBO die ervoor zorgde dat iedereen een tas met lekkers na de finish kreeg en ook waren er nog prijzen in de verloting. Van Tuincentrum Van Der Meer kregen de winnaars bloemen. Dit jaar is er geen verloting op startnummer omdat dit ook gebeurd bij de Openingsrun N31 op zaterdag 7 oktober. 

De Sportvereniging organiseert ook deze loop maar nu eerst woensdag 30 augustus de 30e Visser-ijdagenloop. De naam is vorig jaar ontstaan als dank voor het vele werk wat Wybren Visser voor deze loop heeft verzet. Startte men vroeger bij de VV Zeerobben en later bij de VV Harlingen, nu start men al weer jaren bij de Waddenhal. Een mooie ruime omgeving voor start en finish. Parkeergelegenheid genoeg en ook kleed-/doucheruimtes. In de gezellige kantine kan men vanaf 17.30 uur inschrijven voor 5-10-16 km en jeugdloop over 1 km. Kosten € 5,00. De jeugd krijgt een medaille en wie als oudere deze wil kan hem kopen bij Josefien na afloop.

Onderweg zijn er twee verzorgingsposten met drinken ten hoogte van het Tankstation en brug aan de Zeedijk en in Kimswerder Mieden. Na de finish is er bouillon, thee, vruchtendrank en fruit. Ook worden hier de startnummers en tijden genoteerd voor de uitslag die op de site www.svfriesland.nl wordt gepubliceerd. Ieder jaar komen er 250 – 350 lopers aan de start. Die is om 19.00 uur voor de 10 en 16 km en om 19.05 uur voor de 5 km. Direct daarna start de jeugd voor hun 1 km loop.

Vrijwilligers van de SV Friesland zetten de routes uit met kalkpijlen en/of bordjes, staan onderweg met drinken en regelen het verkeer etc. Deelname staat open voor iedereen die een van deze afstanden hardlopend kan afleggen. De loop wordt georganiseerd met steun van het Visserijdagen comité .

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.