Uitslagen en foto’s Berenloop op Terschelling

Kobes en Negerman winnen op Terschelling

Bron: LC.nl 

TERSCHELLING – Voor de eerste keer in zijn loopbaan heeft Riekele Kobes een marathon weten te winnen. De dertigjarige atleet uit Leeuwarden heerste zondagmiddag van begin tot eind in de Berenloop op Terschelling, die aldus na vijf jaar weer een Friese winnaar kreeg. Kobes finishte in 2 uur, 38 minuten en 25 seconden.

Kobes besloot na 5 kilometer zijn eerste versnelling te plaatsen. ,,En toen niemand meeging, dacht ik: dan ga ik alleen wel door.’’ Hij hield vanaf dat moment zelf al wat rekening met een terugval en die kwam na zo’n 26 kilometer.

Op dat moment had Kobes anderhalve minuut voorsprong op Willem de Boer uit Exmorra. De atleet die vijf weken geleden nog de marathon van Berlijn had volbracht, viel in de laatste 5 kilometer terug naar de vierde plaats. ,,Op het strand brak mijn ritme’’, aldus De Boer, die 3 minuten toegaf op de winnaar. 

Kobes moest na 26 kilometer even wandelen, maar pakte de draad na een minuutje weer op. ,,Maar het verval was in de tweede helft wel groot’’, zei Kobes, die halverwege de wedstrijd was doorgekomen in 1.15. ,,Maar op zo’n zwaar parcours telt de tijd niet, maar vooral de winst. Ik ben hier erg blij mee, de Berenloop staat mooi op je lijstje en zeker als het je eerste overwinning is.’’

Bij de vrouwen leek Ylona Kruis lange tijd op weg naar de zege. De atlete uit Heeg gaf in de slotkilometer echter een minuut toe op Jacolien Ruizendaal van AV NOP uit Emmeloord. De twee hadden lange tijd samen opgelopen en waren er in geslaagd om de Eindhovense Gwynny Hamilton (halverwege nog een minuut sneller) te achterhalen.

Op de halve marathon stond er opnieuw geen maat op Erik Negerman. De uit Bolsward afkomstige atleet liep 10 kilometer op met twee concurrenten, waarbij Jan Sytze Jonker uit Hemrik. ,,Op het strand dacht ik: even testen en toen had ik het gat geslagen’’, aldus Negerman. Hij finishte in 1.13,30. Jonker werd derde in 1.15,11. De in Hilversum woonachtige winnaar (hij schreef zijn zevende titel bij op Terschelling) had weer genoten. ,,Dit blijft toch een speciale wedstrijd, heel mooi om te doen.’’

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.