Uitslagen Groet Uit Schoorl Run

UITSLAGEN – FOTO’S Frits van Eck

Groet uit Schoorl Run

Abdi Nageeye wint opnieuw Groet Uit Schoorl Run

Schoorl oogde vandaag als een paradijs tijdens de Groet uit Schoorl Run. In de bosrijke natuur lag vandaag een pak witte sneeuw. Op het sneeuw vrij gemaakte parcours verdedigde Abdi Nageeye met glans zijn titel op de internationale 10 km. Hij besliste in de laatste 800 meter de wedstrijd en won in 29.14 minuten en bleef de Noor Sinde Buraas en Khalid Choukoud vier seconden voor. Bij de vrouwen won de Noorse Karoline Bjerkeli Grövdal. Ze klokte 32.39 en bleef Ruth van der Meijden ruim één minuut voor.

Veel internationale atleten waren naar het Noord-Hollandse Schoorl gekomen voor de altijd goed bezette Groet uit Schoorl Run. Voor het derde achtereenvolgende jaar was het een witte editie. De organisatie was vandaag al vroeg uit de veren om het parcours voor de bijna 8.000 deelnemers schoon te maken. Van de sneeuw hadden de topatleten geen last, maar door de kille wind op de Schoorlse Zeeweg moest er qua tijd wat ingeleverd worden.

De kopgroep van ongeveer tien atleten liep lang samen. Op het licht glooiende parcours door de bossen van Staatsbosbeheer ging Choukoud na acht kilometer in de aanval. Op het stuk waar het parcours vals plat naar beneden gaat. Nageeye had hier al snel een antwoord op en controleerde zo de wedstrijd. De top vijftien bij de mannen finishten binnen de 30 minuten, wat aantoont dat de wedstrijd opnieuw sterk bezet was met vooral Nederlandse en Belgische topatleten.

Bij de vrouwen nam de 22-jarige Noorse atlete, Bjerkeli Grövdal, al snel de leiding. De Nederlandse topatleten konden haar niet bijbenen. De in vorm verkerende Ruth van der Meijden (33.27) moest genoegen nemen met de tweede plaats en de 18-jarige Jip Vastenburg verraste met een derde plaats (34.10) en liep een dik persoonlijk record.

Eerder vanochtend om 11.00 uur gingen de 21,1 en 30 km van start. Vooral de Ier Joe Sweeny maakte indruk. Na 8 km  liep hij weg uit de achtkoppige kopgroep en liep vervolgens de hele wedstrijd alleen. Met een indrukwekkende tijd van 1.34.17 won hij de 30 km en kwam hij net niet aan zijn beste tijd. Sweeny passeerde de 21 km nog voor de winnaar van deze afstand, Florent Caelen. De Belgische atleet noteerde 1.06.47. De halve marathon werd bij de mannen gedomineerd door België. Tweede werd Geert Maes (Bel, 1.06.51) en als derde eindigde Michael Brandenbourg (Bel, 1.07.17).

Bij de vrouwen werd de 30 km gewonnen door Stefanie Bouman. De atlete van Groningen atletiek kwam na 1.51.51 over de finish en bleef Heleen Plaatzer voor (1.53.26). Inge de Jong eindigde als derde (2.04.05). Op de halve marathon zegevierde de Belgische Kim Dillen (1.16.43).

Voor meer informatie en de volledige uitslag, kijk op www.groetuitschoorl.nl. De Groet uit Schoorl Run is volgend jaar op zondag 9 februari 2014. Dan vindt tevens het NK 10 km plaats.