De “Slach om ‘e Mar” 2014 wordt gehouden op zaterdag 19 april 2014. Op de wedstrijddag kunt u zich als vanouds vanaf 09.30 uur inschrijven bij sportcomplex “De Wetterstins” (zwembad & sporthal) aan de Lauermanstraat te Burgum (inschrijfkosten zijn slechts € 5,-). U kunt zich hier ook omkleden en (gratis) douchen. Na de loop kunt u,
tegen betaling, uiteraard ook gebruik maken van het zwembad.
De Slach om ‘e Mar is gekoppeld aan Oars! en luidt ook dit jaar weer de nationale sportweek voor de gemeente Tytsjerksteradiel in. De week volgend op de Slach om ‘e Mar staat volledig in het teken van de sport. Een koppeling met de Slach om ‘e Mar ligt dan ook voor de hand!
Start en finish is in het gezellige winkelcentrum van Burgum en de Lifestylemarkt Oars!.
Het winkelcentrum is in de nabijheid van “De Wetterstins” gelegen. Het startschot wordt gelost om 11.00 uur precies.
Historie van de “Slach om ‘e Mar”: hoe het allemaal begon.
Oorsprong
De “Slach om ‘e Mar” kent inmiddels een rijke historie als loop voor het goede doel. Al in 1993 werd door de toenmalige werkgroep “Sponsorloop melkfabriek Kameroen” de eerste “Slach om ‘e mar” georganiseerd.
Van actie tot attractie
Het Innovatie en Praktijkcentrum te Oentsjerk (praktijkschool landbouw, tegenwoordig PTC+) was in dat jaar een inzamelingsactie begonnen voor de bouw van een melkfabriekje in Kameroen. De “Slach om ‚e Mar” is destijds dan ook als onderdeel van deze inzamelactie georganiseerd. Het initiatief werd een groot succes, mede dankzij het feit dat Gerard Nijboer, ex-Europees kampioen en winnaar van het Olympisch zilver, als trekpleister was gestrikt. Zijn winnende tijd, 1.12.34, staat heden ten dage nog steeds te boek als parcoursrecord. Nijboer is overigens niet degene die het parcours overall het snelste heeft afgelegd. Deze eer komt toe aan wheeler Auke Visser uit Aldtsjerk die het parcours in 1998 aflegde in 1.06.46.
Gelet op het succes van 1993, is ook in 1994 en 1995 een “Slach om ‘e Mar” door de werkgroep georganiseerd, zij het deze keer ten behoeve van andere goede doelen. Het succes van de loop bleef groot. Omdat duidelijk werd dat de “Slach om ‘e Mar” zo langzamerhand een begrip aan het worden was binnen de atletiekwereld, is op 13 juni 1996 officieel de Stichting “Slach om ‘e Mar” opgericht.
Voorjaar
In de beginjaren ging het allemaal van een leien dakje. De loop werd altijd in het najaar georganiseerd en stond niet vermeld op de officiële loopagenda van SV Friesland. Jaarlijks waren er tussen de 65 en 80 deelnemers te begroeten en niets wees erop dat dit zou veranderen. Tot 13 september 1997. Slechts 18 lopers kwamen naar Burgum en het bestuur realiseerde zich dat nog zo’n jaar de doodsteek voor de “Slach om ‚e Mar” zou betekenen. Na de loop van 1997 heeft het bestuur dan ook besloten de loop in het vervolg in het voorjaar te organiseren. Op deze manier kon een erkende plaats op de loopagenda van SV Friesland verkregen worden. De “Slach om ‘e Mar” wordt nu ieder jaar in het voorjaar georganiseerd.
Samenwerking met SV Friesland
De samenwerking met SV Friesland is sinds 1997 alleen maar toegenomen. SV Friesland is belangrijk bij het promoten van de loop, het speakeren tijdens de loop en het assisteren bij de tijdregistratie bij de finish. Daarnaast heeft SV Friesland de Slach om ‘e Mar in 2005 en 2008 (in verband met een aanpassing in de route) officieel opgemeten volgens de Jones Counter methode. Dit heeft ertoe geleid dat de Slach om ‘e Mar vanaf dat moment officieel als halve marathon geafficheerd mag worden.