12-1 Be Quickloop in Dokkum

Zaterdag 12 Januari 2019 Be Quickloop in Dokkum.

Foto’s Be Quickloop DokkumIn januari van het jaar 1987 vindt de eerste crossloop van SV Be Quick te Dokkum plaats. De loop wordt georganiseerd door de plaatselijke voetbalvereniging Be Quick, SV Friesland en Loopgroep Dokkum. Be Quick wilde tijdens de winterstop een sportactiviteit voor haar leden organiseren om zodoende de conditie van haar spelers op peil te houden. Om de loop op te zetten heeft Be Quick ondersteuning aan Loopgroep Dokkum gevraagd en is Jan Kooistra van SV Friesland benaderd. Hiermee was de Be Quickloop een feit.
De loop werd in de beginjaren op de tweede zaterdag van het jaar gehouden, maar de laatste jaren is de eerste zaterdag van het nieuwe jaar de vaste datum geworden. Tweemaal is de loop afgelast, eenmaal wegens slechte weersomstandigheden gladheid en ijzel en in 1997 in verband met de Elfstedentocht.

De Be Quickloop is een loop voor zowel de jeugd als de volwassenen. De afstanden variëren van 1 km, 5 km, 10 km, 16,1 en een Halve marathon. Met name de routes van de 10 kilometer en de halve marathon zijn diverse malen gewijzigd om de lopers een prettige en veilige route te kunnen laten lopen. Alle afstanden starten en finishen op het Tolhûspark. Bij de CVV Be Quick is in de kantine de inschrijving vanaf half 10. De start van de jeugd 1 km is 10.45 uur en de rest start om 11.00 uur In de kantine is snert en een balletje gehakt verkrijgbaar en er is voldoende kleed-/doucheruimte aanwezig
De jeugd loopt een ronde in en rondom het Tolhûspark, de 5.5 km gaat richting Damwoude en de lopers van de 10 en 16.1 km lopen over Damwoude en Wâlterswâl ween terug naar Dokkum. 

Inwoners van Dokkum vertegenwoordigen een groot deel van de deelnemers, waarbij de leden van Be Quick en loopgroep Dokkum natuurlijk niet ontbreken. Maar er zijn steeds meer loopgroepen die meedoen aan de Be Quickloop. Zoals Loopgroep Hugo Veenker, Loopgroep Kollum en Fytris maar ook Burgum, Veenwouden etc. De jeugd wordt sterk vertegenwoordigd door de jeugdspelers van Be Quick, maar ook nemen iedere jaar een aantal senioren van Be Quick deel aan de 10 kilometer en de 10 Engelse mijlen. Naast vele leden van SV Friesland keren ook iedere editie oud Dokkumers terug om deel te nemen aan de Be Quickloop.

De Be Quickloop wordt sinds jaar en dag onder leiding van Roelof Elzinga georganiseerd, waarbij Jan Kooistra cs de innerlijke verzorging en het enthousiast ontvangen van de lopers bij de finish voor zijn rekening neemt. Vorig jaar heeft Roelof het organisatiestokje overgedragen aan Jan Faber en Bert Jelsma Zij hebben alles al geregeld, parkoers uitzetters, verzorging onderweg op het 8 km punt met lauw water, verkeersregelaars en voorfietsers. Voor de jeugd zijn er voor de eerste lopers bekers te winnen en voor de senioren is de Be Quickloop een prestatieloop, waarbij de overwinning op de eigen prestatie de ware beloning is!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.