12/12 Crossmarathon in Diever

Crossmarathon in Diever op 12 december een uitdaging voor bikkels!

Boscrossmarathon DieverNa de succesvolle Slachterin 22/11 met meer dan 260 lopers maakt de SV Friesland zich op voor het mee organiseren van de Crossmarathon in Diever volgende week zaterdag 12 december. Zaterdag eerst de Ronde over Ried en vrijdagavond 11 december de Santarun in St.-Annaparochie. Deze Crossmarathon organiseren ze samen met de St. Sport Promotie Diever voor de 16e keer en wordt wel de zwaarste crossmarathon van het noorden genoemd. De FietsToerClubDiever zorgt voor fietsers die voorop en achterop meefietsen. Ideaal testloop voor trailrunners. Alles zit er in, modder, klimmetjes etc. 

Deze marathon is uniek in Nederland, immers veldlopen en crossen gaan meestal over 10 en 21 km. Dat zijn al pittige afstanden waar direct geen honderden deelnemers zich aan wagen. Maar een hele marathon over 42.195 meter is alleen voor bikkels bedoeld. De lopers die al eerder deelnamen noemen dit de zwaarste marathon van Nederland. Maar nu worden er ook steeds meer trails over lange afstanden gehouden dus is de concurrentie groter geworden het laatste jaar. De route van 10.5 km is uitgezet in het Drents Friese Wold, over grotendeels boswegen, en een groot aantal slechte en smalle bospaden. Ook zijn er een paar venijnige heuvels in de 10.5 km lange ronde opgenomen. En is het nogal eens voorgekomen dat het één grote modderpoel was en ook sneeuw en ijzel is geen uitzondering. Ook nu is het nat door de regen van deze week. Dus een uitdaging voor hardloop bikkels.

Maar niet iedereen die wil deelnemen hoeft de hele marathon te lopen, ze hebben een keuze uit 10.5 – 21.1 – 31.7 km. en de hele marathon. De start voor iedereen is om 11.00 uur bij het Kasteel, hier is de toiletruimte van de kampeerboerderij beschikbaar voor de lopers. Inschrijven kon via de website www.dieversportief.nl maar kan tot 10 minuten voor de start ook nog in Het Dingspilhuus Hoofdstraat 88 naast de COOPsupermarkt van de Fam. Slager. Hier is een groot parkeerterrein waar verkeersregelaars de bestuurders naar een goede plaats delegeren, parkeren bij de supermarkt mag niet. Onderweg op de route is er verzorging thee, sportdrank, Coca cola, ontbijtkoek, fruit etc. en na de finish is er ook nog hete bouillon. En dat voor elf euro inschrijfgeld voor de hele marathon. Bij de finish en doorkomst staan marathonklokken en worden de nummers en tijden genoteerd.

De winnaars krijgen bloemen en de uitslagen, foto’ s en verslag staat op de sites www.dieversportief.nl en www.svfriesland.nl.

Voor het parkoersrecord heeft sponsor Univé verzekeringen een bedrag van honderd euro beschikbaar gesteld. Bij de mannen staat het record op 2.53.58 gelopen in 2002 door André v.d.Vliert bij de vrouwen is dit 3.23.46 op naam van Ida Verduin gelopen in 2006.

In het Dingspilhuus zijn warme douchen dus na afloop schoon naar huis na een hapje en drankje in het gezellige dorpshuis met sportaccommodatie en sportcafé.

Bij de deelnemers, er staan al 133 op de startlijst, Duitsers, ja zelfs deelnemers uit Marokko, VS.Amerika, Slovenie, en Rusland. Ook Sjoerd Slaaf uit Groningen lid van SV Friesland staat op de lijst hij liep 2 november zijn 834e marathon. Een uniek marathonsportman Sjoerd heeft de drie marathons die in Diever worden gehouden, Drents Friese Woldmarathon eind maart, Midzomeravondmarathon op de derde zaterdag in Juli en deze Crossmarathon mee opgestart en de routes bedacht. Inschrijven kan nog voor de start, ze verwachten meer dan 200 lopers aan de start.
Zie www.dieversportief.nl of www.svfriesland.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.