13/12 Crossmarathon in Diever

Crossmarathon in Diever 13 december is een uitdaging voor bikkels.

boscross dieverNa de succesvolle Slachterin 22/11 met meer dan 330 lopers en de Ronde over Ried die zaterdag 29/11 in Franeker werd gehouden met  225 lopers aan de start en Bruggenloop in Deinum 7/12 met  211 deelnemers maakt de Sportvereniging Friesland zich op voor de Crossmarathon in Diever komende zaterdag 13 december. Deze crossmarathon organiseren ze samen met de St.Sport Promotie Diever voor de 15e keer en wordt wel de zwaarste crossmarathon van het noorden genoemd. De FietsToerClubDiever zorgt voor fietsers die voorop en achterop meefietsen.

Deze marathon is uniek in Nederland, immers veldlopen en crossen gaan meestal over 10 en 21 km. Dat zijn al pittige afstanden waar direct geen honderden deelnemers zich aan wagen. Maar een hele marathon over 42.195 meter  is alleen voor bikkels bedoeld. De lopers die al eerder deelnamen noemen dit de zwaarste marathon van Nederland. Maar nu worden er ook steeds meer trails over lange afstanden gehouden dus is de concurrentie groter geworden het laatste jaar.

De route van 10.5 km is uitgezet in het Drents Friese Wold, over grotendeels boswegen, en een groot aantal slechte en smalle bospaden. Ook zijn er een paar venijnige heuvels in de 10.5 km lange ronde opgenomen.  En is het nogal eens voorgekomen dat het één grote modderpoel was en ook sneeuw en ijzel is geen uitzondering. Ook nu is het nat door de regen van deze week.  Dus een uitdaging voor hardloop bikkels.

Maar niet iedereen die wil deelnemen hoeft de hele marathon te lopen, ze hebben een keuze uit 10.5 – 21.1 – 31.7 km.  en de hele marathon.   De start voor iedereen is om 11.00 uur bij het Kasteel , hier is de toiletruimte van de kampeerboerderij beschikbaar voor de lopers.

Inschrijven kon via de website  www.dieversportief.nl  maar kan tot 10 minuten voor de start ook nog in Het Dingspilhuus Hoofdstraat 88  naast de COOPsupermarkt van de Fam. Slager. Hier is een groot parkeerterrein waar verkeersregelaars de bestuurders naar een  goede plaats delegeren, parkeren bij de supermarkt mag niet.

Onderweg op de route is er verzorging thee, sportdrank, Coca Cola, ontbijtkoek, fruit etc. en na de finish is er ook nog hete bouillon. En dat voor elf euro inschrijfgeld voor de hele marathon. Bij de finish en doorkomst staan marathonklokken en worden de nummers en tijden genoteerd. De winnaars krijgen bloemen en de uitslagen, foto’ s en verslag staat op de sites www.dieversportief.nl en www.svfriesland.nl

Voor het parkoersrecord heeft sponsor Univé verzekeringen een bedrag van honderd euro beschikbaar gesteld. Bij de mannen staat het record op 2.53.58 gelopen in 2002 door André v.d. Vliert bij de vrouwen is dit 3.23.46 op naam van Ida Verduin gelopen in 2006. In het Dingspilhuus zijn warme douches dus na afloop schoon naar huis na een hapje en drankje in het  gezellige dorpshuis met sportaccommodatie en sportcafé.

Bij de deelnemers, er staan al 150 op de startlijst,  Belgen en Duitsers. Ook Sjoerd Slaaf uit Groningen lid van SV Friesland staat op de lijst hij liep 13 september zijn 800e marathon. Een uniek marathonsportman Sjoerd heeft de drie marathons die in Diever worden gehouden, Drents Friese Woldmarathon  eind maart, Midzomeravondmarathon op de derde zaterdag in Juli en deze Crossmarathon mee opgestart en de routes bedacht. Winnaars marathon 2013 

Paaszaterdag willen de SV Friesland en de St. Sport Promotie Diever  de 4 mijl van Diever organiseren en eind augustus de Hoevetrail vanaf Camping Hoeve aan den weg in Oude Willem.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.