14 en 15-9 XTERRA NETHERLANDS – Cross Triathlon op Ameland

Veel buitenlandse cross-triathleten op Ameland tijdens XTERRA NETHERLANDS op 14/15 september.

Ameland – Na een afwezigheid van vijftien jaar keert XTERRA terug in Nederland. Het wereldwijde crosstriathlon-circuit strijkt volgende week neer op Ameland. Daar wordt in het weekeinde van 14 en 15 september de 18e editie van de Cross Triathlon Ameland gehouden. Op zaterdag is de wedstrijd voor Pro-Elite atleten en amateur age group atleten op de lange afstand (1500-37-10) en voor de sporters die kiezen voor de korte afstand (Sprint). Op zondag is de wedstrijd voor de junioren 8 t/m 15 jaar onder de naam XTERRA NETHERLANDS JUNIOR

XTERRA NETHERLANDS is de laatste wedstrijd van de XTERRA EUROPEAN TOUR en tevens de finalewedstrijd van de BENELUX CHALLENGE. Genoeg mogelijkheden voor atleten om te strijden vooreen ‘slot’ voor deelname aan het WK op Mauï (Hawaï) in oktober

Ongeveer 1050 deelnemers hebben zich ingeschreven voor het evenement. Bijna 20% van de atleten komt uit het buitenland en dat is uniek te noemen. Deelnemers uit 18 landen (20 nationaliteiten) zijn vertegenwoordigd. Zelfs tijdens het EK op Ameland in 2008 waren de nationaliteiten niet in zo grote getale op Ameland aanwezig.

De groep Elite-atleten die strijden om de eer en de mooie prijzenpot bestaat uit een select maar sterk gezelschap met winnaars van verschillende XTERRA-wedstrijden. Voor een groot deel vertegenwoordigd in de top 20 van het huidige tourklassement. Zo staan op de startlijst Rui Dolores (POR), Francois Carloni (FRA), Peter Lehman (GER), Filippo Rinaldi (IT), Yaray Luxem (BEL) tevens winnaar in Belgie en Luxemburg, Geert Laurryssen (BEL), Doug Hall (GBR) en Tomas Kubek (SVK). Voor Nederland starten bij de Elite-groep o.a. Joep Staps (Tilburg), Martijn Dekker (Hemiksem- Belgie), Patrick Dekkers (Nuland) en Jorik van Egdom (Veenendaal). Joep, Martijn en Jorik zijn voormalige winnaars op Ameland en hebben het grote voordeel dat ze de speciale cross omstandigheden op Ameland goed kennen. Bijzonder is dat Jorik van Egdom in 2020 zijn zinnen heeft gezet op zowel deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo als aan deelname aan het WK XTERRA in oktober van dat jaar op Mauï (Hawaï).

Bij de dames staan de nummer 1 en 4 van het huidige Europese XTERRA-klassement, Helena Erbenova (CZE) en Anna Tomica (POL), aan de start. Concurrentie zal komen van Nicole Walters (GBR) Kate Bramley (AUS) en Linda van Vliet (Nijmegen).

Vlak na de Elite-groep starten ca. 420 zogenaamde age group atleten die in hun leeftijdscategorie strijden om de hoogste eer, maar ook om een ticket voor deelname aan het WK.

Het eiland Ameland in het unieke Waddengebied is het prachtige decor van het avontuurlijk gevecht met de eilander elementen tijdens XTERRA NETHERLANDS. De cross omstandigheden zijn voor veel buitenlandse atleten totaal anders dan dat ze gewend zijn in het XTERRA-circuit.
De wind, het weer en de invloed op de ondergrond van met name het strand geven elk jaar weer onvoorspelbare omstandigheden voor de race in september. Zwemmen in de vaak onstuimige Waddenzee, mountainbiken door bos, duinen en over het verraderlijke strand en een afsluitende crossloop met veel natuurlijke hindernissen en de onvergetelijke finish op het XTERRA-podium maken deze race uniek. Een sportieve uitdaging voor alle leeftijden en alle niveaus op ‘ons mooiste stukje buitenland’ in Unesco Waddenzee Werelderfgoed.

De crosstriathlon is een evenement dat helemaal past bij het karakter van het gastvrije Waddeneiland waarbij (top)sportbeleving hand in hand gaat met prachtige natuurbeleving. De organisatie en uitvoering van het evenement wordt voor een groot deel gedragen door bewoners en liefhebbers van Ameland.

PROGRAMMA
*Zaterdag 14 September
XTERRA NETHERLANDS
09:30 Start XTERRA NETHERLANDS SPRINT & SPRINT RELAY
11:25 Start XTRRA NETHERLANDS FULL PRO-Elite
11:27 Start XTERRA NETHERLANDS FULL Age groups Men
11:29 Start XTERRA NETHERLANDS FULL Age groups Women & Relay 1,5 – 37 – 10 * * *Zondag 15 september
XTERRA NETHERLANDS JUNIOR
10:00 Start XTERRA NL JUNIOR XS (8+ en 10+) Buren 75m – 5 – 1,25
10:40 Start XTERRA NL JUNIOR S (12+ en 14+) Haven 125m – 10 – 2,5
Klik voor het volledige programma
Klik voor de actuele deelnemerslijsten 

De crosstriathlon wordt sinds 2002 jaarlijks georganiseerd op het Waddeneiland Ameland, tot vorig jaar onder de naam Tri-Ambla (historische naam: Ambla). Wat begon als een kleinschalige wedstrijd voor en door lokale enthousiastelingen is uitgegroeid tot een professioneel evenement, dat tot nu toe zeven keer NK-status en één keer de EK-status heeft gehad. Ondanks het professionele karakter van het evenement ademt de wedstrijd nog steeds de oorspronkelijke sfeer, waarbij het genieten van de fantastische natuur hoog in het vaandel staat. De organisatie van XTERRA NETHERLANDS is in handen van Sporteiland en drijft voor het overgrote deel op het enthousiasme van de lokale bevolking, waarvan een groot deel als vrijwilliger meewerkt. Daarnaast geniet het evenement de ondersteuning van belangrijke partners als Provincie, Gemeente, VVV, Wagenborg Passagiersdiensten en op de financiële ondersteuning van (lokale) sponsoren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.