16-4 Slach om ’e Mar Burgum

Zaterdag 16 april Prestatieloop en Wandeltocht Slach om ’e Mar Burgum

Slach om ‘e Mar BurgumKomende zaterdag organiseert de in 1996 opgerichte Stichting Slach om ‘e Mar in samenwerking met de HIMBO, Gemeente Tietjerksteradeel en de Sportvereniging Friesland voor de 24e keer deze sponsorloop. In 1993 werd door de toenmalige werkgroep “Sponsorloop melkfabriek Kameroen” de eerste editie georganiseerd.

Gerard Nijboer werd aangetrokken en won de eerste editie in 1.12.34 de fabriek kwam er, van een opgeheven melkfabriek werd de gehele inventaris overgebracht naar Kameroen en werd de fabriek gebouwd en ingericht. Al de kleine boertjes brachten hun melk naar deze fabriek. Een jaar later werd er een actie gehouden voor een melkauto de de melkbussen kon vervoeren naar de fabriek, ook die actie is gelukt. De werkgroep organiseerden ook in 1993, 1994 3n 1995 werd de loop door de werkgroep georganiseerd. Daarna is de stichting opgericht maar in 1997 waren er slechts 18 lopers en dreigde de loop ophouden te bestaan. 

Toen is samenwerking gezocht bij SV Friesland, lees Josefien en Jan Kooistra, en werd de loop verplaatst van september naar de zaterdag voor de Rotterdam Marathon. Dat was meteen een succes en tot nu is de samenwerking gebleven. In 2013 is in samenspraak met diverse loopgroepen er een afstand van 6.5 km aan de andere afstanden 21 en 11 km toegevoegd en de wandeltocht over die afstand is er ook nog bij. Zij lopen 5 km. en starten na de hardlopers. Die groep wandelaars is de laatste jaren steeds kleiner geworden.

Het mooie van deze sponsorloop is dat de hardlopers € 5,00 en op de dag zelf €6,00 inschrijfgeld betalen en ook nog een herinnering ontvangen. De aangetrokken sponsoren betalen een x bedrag per deelnemer aan het goede doel nu in 2016 is dat Por todo mundo een project in Bolivia gericht op integratie voor mensen met een beperking. Dus hoe meer deelnemers aan de start des te meer sponsorgeld komt er binnen. Vorig jaar was dat €9.000 voor bouw klaslokalen Kenia.
Inschrijven voor deze loop kan nog zaterdag in Sportcomplex “Wetterstins (zwembad) Lauermanstraat 16b Burgum. Hier is ook kleed/douchegelegenheid. De start/finish is in Centrum Ït Winkelhiem” Burgum zie ook www.schachomemar.nl

Onderweg en na de finish is er drinken voor de lopers. SV Friesland zet de boog op, twee klokken bij de finish en één op het halve marathonpunt, en Christiaan Valk www.party-time-nederland.nl verzorgd het geluid en de muziek. De tijden worden genoteerd en staan ’s avond op de sites van de stichting en www.svfriesland.nl ook de fotoreportages van Janke v.d. Schaaf en Binne Kramer komen op die sites.

Winnaars 2015 21 .1 km Remon v.Lunzen 1.21.00 en Minke Spoelstra 1.38.06 11 km: Hendrik Venema 38.31 en Tiny Wouda 53.20 6.5 km: Paul Steen 25.27 en Jannie Laning 32.19. Zij ontvingen uit handen van de wethouder een prachtige glazen plaquette.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.