1e Hoora Fit & Frij Rin een verslag

Verslag: Ylona Kruis
30 april 2016,

HEEG – Zaterdagochtend om 8 uur verzamelen bij de Watersport in Heeg, sommigen van ons waren al eerder op pad om de route voor de laatste keer te checken en nog de laatste puntjes op de I te zetten. Oh, we vonden het heel erg spannend. Maar we hadden er vooral heel veel zin in! Je kan het weer nooit afdwingen, maar zaterdagochtend voelde het alsof we een steuntje in de rug kregen….het zonnetje scheen volop…perfect loopweer! De start en finish boog die we hadden geleend van de Morra Kika run, stond in no-time… Als een huis!

Samen met de gastvrijheid van Linda en haar personeel van restaurant de Watersport, en ook Ali & Esther en hun crew van Lands Welvearen in Heeg was niks te veel gevraagd. Ze waren al druk met de smoothies bezig, die na de finish klaar stonden voor de jeugd! Ook sinaasappelpartjes van Coop en heerlijke “Lands Welvearen” soep stond klaar voor elke deelnemer. Gaandeweg werd het drukker op de Skatting… Busjes reden af en aan met marktkramen. Deze werden ingericht met hapjes drankjes en andere zaken, door o.a de -Hegemer- horeca want het was zaterdag ook de opening van het watersport seizoen in Heeg. Het stond bol van activiteiten. It Beaken bestond 70 jaar… En It Sylhûs, het nieuwe gezamenlijke gebouw van de Stichting Friese Tjottervloot (SFT) en de Watersportvereniging Heeg ( WSH) -wat door vele vrijwilligers is gebouwd- werd deze dag op een feestelijke manier geopend. Een schitterend gebouw op een toplocatie in het mooie watersportdorp. Dat is iets waar we met z’n allen trots op kunnen zijn. Het totale feest werd compleet gemaakt door het Dekdweilersfestival.

Wat eraan vooraf ging vorig jaar…..;
Het was de bedoeling om nog meer mensen te trekken naar Heeg en de vraag naar een sportief evenement werd neergelegd bij Gielt Algra. Gielt is een van de leden van de Fit & Frij rinners die iedere maandagavond van 19.00 tot 20.00 trainen in Heeg onder leiding van Freark Kaspersma.

Gielt heeft een paar mensen benaderd en bereid gevonden om dit op te pakken, Maaike van Heeren, Jouke Hoekstra, Pytsje Rijpma, Wendy Visser, Gielt en ik Ylona Kruis. Wij zijn in oktober begonnen met het opzetten van dit evenement.

Er kwam best wel wat bij kijken, bijvoorbeeld; De route bedenken, praktische zaken, zoals; hoe ga je met een eerste hardloop wedstrijd om, als ook de Elfmerentocht gefietst wordt op deze dag. Maar gelukkig werd er op de route meegedacht door de organisatie van de Elfmerentocht en konden zo de beide evenementen mooi doorelkaar laten fietsen/lopen. We willen de maatschap Sijbrandij ook bedanken dat we een stukje “offroad” konden hardlopen op het parcours. Ook was AV Horror onmisbaar deze dag maar ook in de voorbereiding ernaar toe. Bedankt Uilke!! Uilke Schotanus, Karin Mulder en Eelke Boonstra hadden de leiding over de wedstrijdcommissie, en zoals altijd verliep dit als een geoliede machine!!

BijFolkert uit Sneek sponsorde de startnummers en speldjes, dank aan mijn/onze trouwe sponsor… ook super geregeld! Maar ook verkeersregelaars, voornamelijk via de skouster oldtimer organisatie, verkeersbegeleiders, drankpost beheerders, drie dames van de Pudelukers uit Heeg, en noem maar op. Klaas Willem Zwaagstra voor de parkeerborden, Familie Schaap, ( Osingahuizen ) Familie de Boer ( Oudega swf), Familie Kruis ( Lytshuzen) voor het uitgeven van sportdrank, water en sponzen en hun gastvrijheid. Sportdrank werd gesponsord door Newspeed #bikes # skates, Jan Visser onze voorfietser van de 10 mijl mocht dit doen op een coole Fatbike van Newspeed. Max Rijpma was voorfietser van de 4 mijl, tevens ook sponsor van deze loop. De prachtige foto’s werden gemaakt door Jolanda Siemonsma van Benity fotografie. Deze kunt u bestellen op haar site!! Ook Veenema olie was op de deze happening een sponsor! De t-shirts van hun watersport brandstof Gtl werden deze dag gedragen door onze vrijwilligers. Alle ondernemers ontzettend bedankt voor jullie steun. Zonder vrijwilligers geen evenement, dus we waren erg blij met onze enthousiaste hulp!

Met z’n zessen vormden we een sterk team, we vulden elkaar mooi aan. Ik ben dan ook erg trots op het feit dat we deze eerst Fit & Frij rin hebben neergezet!

De hoofdsponsor Hoora werd aan de loop gekoppeld, maar ook de ondernemersvereniging Heeg, Heeg promotion, die ons het vertrouwen gaf, heeft financieel veel voor ons betekend. Ook de gemeente gaf groen licht op deze happening. Omdat we ook graag de jeugd er zoveel mogelijk in wilden betrekken, hebben we op de St Jozefschool en it Wraldfinster een zogenaamde kickoff van de Fit & Frij clinic gegeven. Met 140 kinderen van groep 5 t/m 8 gingen we op t schoolplein helemaal los op een knallende beat, waar daarna op het voetbalveld van VV Heeg een estafette loop werd gehouden. Ontzettend leuk om te doen. Dat geeft zoveel energie!

Het is leuk en gezond om te bewegen, en willen dit graag overbrengen aan de jeugd.

De avond voor de loop hebben we de route uitgezet. Schrikhekken waren al neergezet door de gemeente SWF, we hebben linten opgehangen en de flyers voor de route naar de start & finish door de brievenbussen gedaan. De verwijs bordjes naar de douchegelegenheid in t Heechhus en bij Hoora (gouden bodem) werden opgehangen.

Op die avond hebben we nog een strookje beton opgevuld in het Heempark met zand dat werd gesponsord door firma Attema zand en grondhandel. Gelukkig kregen we van Hans van der Water ook ruim baan in het mooie Heempark wat Heeg rijk is, om zo een heel bijzonder stukje van t dorp te laten zien. We hebben de buitenste paden gebruikt om zo het broedgebied niet in de weg te staan.

De rest van de dranghekken werden door de Skousteroldtimer organisatie op zaterdagochtend geplaatst naast vele pionnen. Deze mannen hebben al vaker met ‘het bijltje gehakt’ en we waren ook erg blij met hun hulp en inzet! De prijsuitreiking werd ook spectaculair neergezet, op een ponton aan de Syl waar het Statenjacht, en ook de Palingaak op de achtergrond deel uitmaakte van het decor. Met Freark als speaker en wethouder Gea Akkerman die de prijzen uitreikte.

Al met al een zeer geslaagde dag met ontzettend veel positieve reacties!!

oals de start en finish boog die ochtend stond als een huis, zo hebben wij de eerste Hoora Fit & Frij rin op de kaart gezet, met z’n allen. Daar ben ik ongelooflijk trots op. Want wat voor evenement ook, het verbroedert … Het gevoel van saamhorigheid – het is ook best een emotioneel momentje-, want als iedereen binnen is en er hebben zich geen calamiteiten voorgedaan, valt er ook weer wat van je schouders…. We willen alle deelnemers bedanken voor hun komst, en ook ‘de toppers’ die aan de start stonden. Dat ze toch in hun drukke trainingschema de tijd hebben gevonden om de eerste editie te kunnen beleven. Maar ook voor degenen die voor het eerst ½ , 1, 4 of 10 mijl hebben gelopen, petje af! Hartstikke trots en fijn dat jullie er waren.

Zoals er al op de flyer stond;
De loop voor iedereen… Het gaat niet om de tijd, maar om het gevoel. En het gevoel was goed, gastvrij en net als de soep na afloop, warm!
Ook alle fit & frij rinners, maar ook hun familie en vrienden die zich ingezet hebben als vrijwilliger ontzettend bedankt!
We willen degenen die “cadeautafel” mede mogelijk hebben gemaakt willen we ook hartelijk bedanken.

Jonas in de Walvis, Bakkerij Ypma, Groenteboer De Cranberry, Newspeed, de Jong Watersport, Looper fietsen, Landswelvaren, Moeders Mooiste, restaurant de Watersport, kledingwinkel Doldrums, Sloepentocht Heeg, Theater aan t water, Eetcafé de Boeier, Drogisterij Jantien, Sytsma antiek & woonaccessoires, restaurant Puur Genieten, kapsalon Paula, cafetaria de Heegerhoek, kapsalon Roelina, Hoora verhuur, De Stille Boot, Coop Gerritsma, slagerij Rinia, Kijkshop, De Haas bloemen.

Wat ons betreft ‘STAAT’ deze loop, en is deze voor herhaling vatbaar. Ik zal ongetwijfeld iemand zijn vergeten…. Voor diegenen ook nog bedankt!!

Met sportieve groet,

Ylona Kruis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.