20/6 De Leijenloop in Opeinde

Zaterdag 20 juni 2015 is de 29e Intersport Evink Leijenloop. SV Friesland en KC de Pein organiseren deze loop weer in Opeinde, traditioneel op de tweede zaterdag van juni. Inschrijven kan nog 1 dag woensdag. 17 juni sluit de voorinschrijving.

20 juni, 29e Leijenloop in Opeinde, start van alle afstanden 14.00uur 5.2 – 12 – 21.1 km. winnaars 2014 5.2 km. Richard Hamstra 18.22 115 deeln. Mirjam Nicolai 94 deeln. 12 km. Henri Harmsen 44.51 26 deeln. Rianne Harmsen 52.38 20 deeln. 21 km Stephan Day 1.12.00 36 deeln. Alien de Vries 1.39.50 17 deeln.

Historie van de Leijenloop

In 1986 is het allemaal begonnen. Korfbalclub De Pein hield sinds jaren haar traditionele familiedag. Een groot korfbaltoernooi voor allerlei korfbalclubs. De gedachte ontstond destijds om als parallel lopende activiteit een lange afstandloop te organiseren. Dit idee om een loop rond het meer de Leijen te organiseren kreeg steeds meer gestalte. En zo begon het.

De eerste loop werd meteen al een succes en de basis voor een herhaling werd gelegd. Terugkijkend kun je thans stellen dat de loop steeds meer een losstaande activiteit is geworden. En daardoor separaat van de traditionele familiedag wordt georganiseerd door een team van enthousiaste mensen. Maar liefst 60 mensen zijn betrokken bij deze tocht.

Traditioneel wordt de Leijenloop iedere derde zaterdag in de maand juni gehouden. Daarmee is de Leijenloop een klassieker geworden. Sinds 1994 is er een samenwerkingsverband met atletiekvereniging SV Friesland. Daarmee is de loop formeel gezien een activiteit geworden die valt onder de auspiciën van Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie.

Wat begon als een ludieke actie is thans uitgegroeid tot een tamelijk professionele gebeurtenis. Wat nog steeds hoog in het vaandel van de organisatie staat is dat de loop het karakter heeft van een recreatieve loop met een wedstrijdelement. Gezelligheid en het meedoen staan voorop. Toch is het voor de organisatie elk jaar weer een spannend moment of er parcoursrecords verbroken gaan worden. De diverse records kunt u hier vinden.

Uit reacties van de verschillende deelnemers blijkt dat men over het parcours en de organisatie zeer te spreken is. Zo zijn er onderweg voldoende posten waar de loper drinken en of een stukje sinaasappel kan krijgen.

Het parcours zelf start bij sportpark Douwekamp in Opeinde en gaat vervolgens langs het Opeinder kanaal naar Rottevalle. Na Rottevalle volgt het parcours het meer De Leijen en gaat het richting Oostermeer. Aangekomen bij Oostermeer vervolgen de lopers de route richting De Tike. De ervaring vertelt ons dat de meeste lopers de man met de hamer tegenkomen in De Tike. Na de Tike is het nog een paar kilometer tot de finish.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.