25/5 Langste Straat van Nederland Loop

25-05-2013 Langste Straat van Nederland Loop

Langstestraat van NederlandloopDe gemeente Het Bildt heeft de langste straat van Nederland en de langst bewoonde straat van Europa, de karakteristieke Oude Bildtdijk 14½ km lange Oude Zeedyk van Oudebildtzijl naar het eind van de Westhoek. In  2010  werd ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de SV Friesland deze loop georganiseerd en dat was zo’n succes dat SV Friesland heeft besloten deze loop weer op de hardloopkalender te zetten. Zaterdag 25 mei 2013  is de datum, dan zullen de pootaardappels die over de gehele wereld worden geëxporteerd in bloei staan. De Bildtse klei is de vruchtbaarste grond van deze aardbol.

Het hardlopen op deze asfaltweg is een genot. Heel veel loopliefhebbers willen graag nog eens deze Oude Bildtdijk hardlopend overbruggen. De start is bij het café Het Graauwe Paard van Auke Kooistra Met bussen worden de deelnemers vanuit St-Jabik naar Ouwe Syl vervoerd. Deze bussen staan in de Hofstraat waar ook de finish is gepland. De buurtvereniging de Hoffysingers zullen de straat feestelijk aankleden en DJ Chris uit St-Anna zal voor de geluidsinstallatie en muziek zorgen.

De lopers kunnen kiezen uit 21.1 km start 11.00 uur, 16.1 km start 11.15 uur, 10 km. Start 11.30 uur tijden staan niet definitief vast, de bus moet de lopers brengen daarna zijn de starts. De deelnemers moeten zich op tijd melden in de Hofstraat om op tijd naar Ouwe Syl te worden gebracht. De eerste bus vertrek om 9.30 uur of eerder/later als deze vol is. Douche-/Kleedgelegenheid en parkeren kan bij het sportcomplex de Fijfskaar, de douchen van de gymzaal zijn beschikbaar voor de hardlopers. Hier ook toiletten, niet bij de finish in de hofstraat. In de Hofstraat staan ook twee verkleedtenten, hier kan men ook de kleding en tassen achterlaten. Toiletten in de Fijfskaar en in Ouwesyl in het café van Auke Kooistra Het Graauwe Paard. Haal hier gratis een kop koffie..

Iedere kilometer staat op de weg aangegeven, bij regen en natwegdek staan er bordjes. De route van de 21.1 km gaat over de gehele Oudebildtdijk en gaan dan richting Minnertsga en via de Griene Dyk , een nog oudere zeedijk dan de Oudebildtdijk, en via het spoorrondje terug naar de finish in de Hofstraat in St-Jabik.De kortere afstanden starten vanaf het café en lopen dan een gedeelte dyk  af. Onderweg is er om de 5 km verzorging, water, banaan en sponzen. Na de finish is er bouillon, thee, vruchtendrank en fruit. Voor vertrek naar OuweSyl is er ook gelegenheid iets te drinken o.a. koffie.

Voor de eerste drie van elke afstand zijn er bloemen. Voor iedereen die een plaquette wil kan die na de finish kopen bij Josefien. Aanmelden voor deze loop kan vanaf 9.00 uur in de garage van Aukje en Hendrik Hofstraat 1 hier staan ook verkleedtenten. Bij het inschrijfgeld € 7,50 – € 10,00 zijn de kosten van de busrit en koffie verrekend. Voor nog meer informatie o.a. de routes kijk op www.afstandmeten.nl  – www.svfriesland.nl –  www.hardlopendnederland.nl. Dus dit jaar geen prijzen voor de snelste lopers wel bloemen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.