26/5 Langstestraat van Nederlandloop

Langstestraat van Nederlandloop op Pinksterzaterdag 26 mei as.

Langstestraat van NederlandloopOok dit jaar heeft de SV Friesland de langstestraatloop van Nederland op de hardloopkalender geplaatst. Deze loop start in Owesyl en gaat over de 14½ km lange bewoonde en kareastieke Oudebildtdijk naar St.-Jabik. Prachtig uitzicht over de vruchtbare akkers van Het Bildt en om de 5 km verzorging in de vorm van drinken en banaan.

De hardlopers kunnen kiezen uit verschillende afstanden. De 30 km start om 11.00 uur en loopt eerst de 5 km route over Nieuwebildtzijl en de koedyk naar Ouwesyl waar de eerste verzorgingspost is. De halve marathon start daarna gevolgd door de 10 Engelse mijlenloop 16.1 km en tot slot de 10 km loop. Al de deelnemers finishen in de Hofstraat waar ook vanaf 10.00 uur de bussen vertrekken naar de start in Ouwesyl. De kleding wordt in de aanhang mee terug genomen naar St.-Jabik. Na de finish is er bouillon, thee, vruchtendrank en fruit. Maar ook soep endergelijke. En is er gelegenheid om even na te zitten. De familie Leeuwen heeft hiervoor haar garage beschikbaar gesteld. Hier is ook de nainschrijving en kunnen de voorinschrijvers hun startnummer afhalen. 

De bussen vertrekken vanaf het parkeerterrein in de Hofstraat. Zodra een bus vol is vertrekt hij naar Ouwesyl waar men bij Café Het Graauwe Paard van Auke Kooistra van start gaat. Bij Auke is er toiletvoorziening en is er een drankje verkrijgbaar en koffie.
Kleed- en douchegelegenheid is er in het gymnastiekgedeelte van De Fijfskaar het sportcentrum van St.-Jabik waar deze dag ook het dorpsvoetbaltoernooi wordt gehouden. Hierbij de Fijfskaar is ook parkeergelegenheid.

De deelnemers wordt aangeraden op tijd naar St.-Jabik te komen om op tijd aan de start te kunnen staan in Ouwesyl.  Er worden een paar honderd deelnemers verwacht, maar ook nu is men afhankelijk van het weer en het is Pinksterweekend waar veel mensen er op uit trekken.

Auke Kooistra zal gevraagd worden om het startschot te geven, hij is één van de actieve mensen die zorgen voor de leefbaarheid in dit mooie Bildtse dorp. Vorige week verzorgden ze iedere dag een half uur tv uitzending bij omrop Fryslan, vanuit en over hun dorp dit was een groot succes.

Iedere deelnemer krijgt een aandenken aan deze loop, en het is ook een nuttig gebruiksvoorwerp. Voor de winnaars van elke afstand is er een standaard met beeldje van de slikwerker, het symbool voor Het Bildt, beschikbaar gesteld door het gemeente bestuur van de gemeente Het Bildt.

In de Hofstraat staan ook twee kleedtenten voor mannen en vrouwen en staat er een toiletwagen op het parkeerterrein. DJ Chris uit St.-Anna zorgt voor geluid en muziek bij start en finish. Het voorste gedeelte van de Hofstraat is tijdens de loop afgesloten voor het verkeer dat kan gemakkelijk even omrijden. Onderweg worden er foto’s gemaakt van de deelnemers en bij de finish is tijdregistratie, dit gebeurd handmatig maar ervaren schrijvers doen dit bijna wekelijks bij de lopen van SV Friesland.

De foto’s, verslag en uitslagen komen op de site www.svfriesland.nl de hardloopkalender staat op www.hardlopendnederland.nl en ook nieuws op dewww.ikwilparty.nl evenementen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.