28-1 Halve marathon van Tzum

33e Editie Halve Marathon van Tzum op zaterdag 28 januari.

Friesland kent enkele hardloopklassiekers die al meer dan 30 jaar worden georganiseerd door de SV Friesland uit St.-Jabik.
Jan Kooistra, oprichter van de SV Friesland en vele jaren wonend in Franeker had bedacht om enkele lopen rondom Franeker te organiseren, de Rond van Ried en de Halve Marathon van Tzum waren van die lopen.

De VV Tzum had hier wel oren naar en samen met hun werd de eerste loop vanaf het voetbalveld georganiseerd. Toen met nog geen 100 deelnemers maar dat waren er in die tijd al veel. Nu 33 jaar later wordt de Halve Marathon van Tzum nog steeds georganiseerd met vorig jaar 438 deelnemers. Ondanks dat het geen echte wedstrijdloop is waar toppers worden uitgenodigd en er een prijzenpakket wordt aangeboden, komen er toch nog goede lopers aan de start die graag aan zo’n gezellige loop deelnemen waarbij de meesten het plezier beleven aan het lopen en gezond bewegen willen samen met nog honderden andere recreatielopers.

Voor de SV Frieslandlopers is dit de 1e loop van de SV Frieslandclubcompetitie 2017 en worden door competitieleider Johan Kooistra de prijzen van de competitie 2016 uitgereikt. Ook hierdoor zullen er weer veel hardlopers naar Tzum komen om mee te genieten van de mooie route uitgezet door de Tzummer hardloper Arie Smedinga van SV Friesland en VV Tzum verwachten meer dan 400 deelnemers aan de start.

De inschrijving is in de tot inschrijfbureau ingerichte sportzaal van de Christelijke Nationale School naast de kantine van de VV Tzum.
De 5.5-10.2-16.1 en 21.1 km starten om 11.00 uur op de Smidsreed, hier is ook de finish van alle afstanden. EHBO is hier ook aanwezig. De jeugdloop over 1.2 en 2.4 km starten daarna. De 10.2 km en 21.1 km gaan eerst een ronde door het dorp, de 5.5 km gaat op de Nieuwbuurtsterweg rechtsaf richting Winsum en keert op het eind van de Nieuwbuurtsterweg terug naar de finish. De route is aangegeven met gele kalkpijlen, of bij een nat wegdek met bordjes langs de weg.
Een mooie route over Wommelserweg, Spannumerhoek, hier gaan de 10.2 km lopers links en via een binnenweg terug naar Tzum, de anderen gaan richting Wommels bij de Bolswardervaart langs naar Easterlittens en verder naar Winsum en terug naar Tzum. Onderweg is om plm 5 km warm drinken bij de verzorgingsposten en na de finish thee, bouillon, vruchtendrank en fruit. In de kantine is na het douchen snert!!!! Het White Angels Verkeersteam regelt met toestemming van de politie en gecertificeerd door de gemeenten Franekeradiel en Litterseradiel het verkeer. Deze gemeenten gaven de vergunning af.

Het inschrijfgeld is € 5,00 SV Frieslandleden en die van de VV Tzum en de jeugd betalen € 4,00. De jeugd krijgt een herinnering, medaille of ander hebbedingetje en krijgen de snelsten een prijs. Wie bij de senioren een medaille wil koopt die na afloop voor twee euro bij Josefien in de kantine.
Parkeren kan voor een deel op het eigen parkeerterrein en verder in de straten, niet in de straat bij de start/finish. Dat is een doorgaande weg.

De startnummers en tijden worden handmatig genoteerd en de uitslagen, verslagen en foto’s komen op www.svfriesland.nl. De hardloopkalender noord Nederland staat op www.hardlopendnederland.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.