Uitslag 2e Running Center Cross Steenwijk

UITSLAG 

FOTO’S Anton Wijkhuijs

Anton WijkhuijsJeugdloop

CROSSMARATHON DIEVER AFGELAST- RUNNING CENTER CROSS IN DE REGEN

De organisatoren van de crossmarathon die voor 8 december op de hardloopkalender moesten vrijdagmorgen om 10.00 uur beslissen dat deze niet door kon gaan.

Er was heel veel sneeuw gevallen en het bos zag er schitterend uit maar na controle van de route bleek dat op veel plaatsen een ijslaagje onder de sneeuw lag dat hardlopen op deze sneeuw gevaarlijk was. Omdat dit crossparkoers ook veel heuvel bevat die niet te belopen waren moest men wel tot afgelasting over gaan. Hun pech was dat voordat het was gaan vriezen en sneeuwen het Drents Friese Wold erg nat was door de overvloedige regen van de laatste tijd en de grond doordrenkt was zodat het water bleef staan en die plassen bevroren en kwam de sneeuw daar bovenop. Erg jammer, zaterdags zou het heel mooi zonnig weer worden en dat werd het ook. Niet koud en windstil dan is het zuur dat je moest afgelasten.

Het bestuur van de Stichting Sport Promotie Diever en Jan Kooistra van de SV Friesland waren er dan ook gauw uit. Meteen Jouke  Valk waarschuwen om de afgelasting op www.hardlopendnederland.nl en www.dieversportief.nl te zetten. De vrijwilligers moesten worden afgezegd en de deelnemers die voor ingeschreven waren per email bericht te geven en hun inschrijfgeld terug te geven. Dit wordt door de lopers erg gewaardeerd menig organisatie doet dat niet. De voorbereidingskosten worden door de organisatie betaald. Zaterdagmorgen was het bestuur en Jan Kooistra weer in het Dingspilhuus om de mensen te ontvangen met koffie die de melding hadden gemist. Twee Belgen waren vanuit Brussel naar Diever gekomen in looptenue en in korte broek kwamen ze binnen. Drie uur rijden vergeefs, jammer, de één was vooringeschreven en bericht gehad via de mail maar nergens naar gekeken, had zijn vriend opgehaald en naar Diever gereden. Hij kon zich wel voor de kop slaan maar het was niet anders. Verder is er niemand gekomen dus de sites zijn een succes. Jan Kooistra nam de dozen bananen en ontbijtkoek mee en deelde deze uit bij de Running Center Cross de zondag erna in De Bult waar hij samen met Josefien het geluid verzorgde en de eindverzorging met bouillon en multivruchtendrank.

Zaterdagavond en nacht kwam de regen met bakken uit de lucht. Josefien en Jan zaten in hun nieuwe chalet op Hoeve aan den weg Oude Willem en vreesden niet naar De Bult te kunnen gaan, de weg was een ijsbaan geworden. De Bosweg is afgesloten wegens vernieuwen van het wegdek en wordt niet gestrooid. Om 6.00 uur regende het nog terwijl Jan het water kookte voor de bouillon, om 9.00 uur met volle bus naar Steenwijk, via Tuk naar de startplaats midden in het bos waar het ook erg nat was. Via het fietspad van asfalt lukte het om die plaats te bereiken. Stroom uit het aggregaat waar AV Start’78 voor had gezorgd. Gelukkig hadden ze vier tenten bij zich voor de verzorging en Speakertent die in een paar minuten konden worden opgezet, geen overbodige luxe er kwam heel wat regen naar beneden tijdens de loop. De lopers vonden de bouillon heerlijk en ontbijtkoek en bananen na de finish was een verrassing. Ook stond er een tent met snert voor het publiek, jury en deelnemers.

De sneeuw was verdwenen maar ook hier was het erg nat en moest de ronde van 2 km ingekort worden naar een route van 1600 meter. In de plassen water zat een laagje ijs verscholen, te gevaarlijk om daar met een groep lopers over heen te lopen. Verder ging het wel toch blijft het opletten waar je loopt. De finish was in de AV Start’78 tent, daarnaast was de startlijn. De Jury stond dus droog. Starter Jan de Lange niet maar was hier op voorbereid. Het was een drekboel maar daarvoor is het ook een cross.

De deelname viel tegen maar was te verwachten met dit weer en een loop op de Gallamadammen waar veel Friezen aan deelnemen. AV Horror organiseert deze loop dus bijna geen Horrorlopers in de Bult. Er is veel keus in lopen, na dit seizoen wordt dan ook overwogen te stopen met de Running Center Crossen. De deelname valt tegen men loopt liever een wegloop of een loop over een vlak parkoers. De organisatie van een cross vraagt veel voorbereiding en werk en men moet rekening houden dat Staatsbosbeheer steeds meer een vergoeding gaat vragen voor Support for Natura bovenop de legeskosten.

Bij de jeugdlopen een leuke deelname maar bij de mannenwedstrijd en recreatieloop is de deelname te klein. Bij de vrouwen was er ook een prima deelname, zij liepen op het 950 meterlange parkoers. De uitslagen staan op www.lopen.nu de foto’s van de Fam.Wijkhuijs op www.svfriesland.nl en op de sites van Hero en Toli.

Voor de start van de recreatieloop werd een ogenblik stilte in acht genomen voor de overleden grensrechter.

Jan Kooistra

2 gedachten over “Uitslag 2e Running Center Cross Steenwijk

  1. Het is wel jammer als er geen cross circuit meer is lekker rennen door de bossen en in de modder is geweldig maar gezien de steeds kleinere deelname wellicht te begrijpen. Het lijkt echter in het zuiden van Nederland wel populairder te zijn.

  2. Het zou wel heel triest zijn als het crosscircuit zou stoppen. Het is ook een stukje investeren in de toekomst van de atletiek in Friesland. Ok er lopen niet veel recreanten en oudere wedstrijdlopers mee maar wel veel jeugd. Als er alleen maar SV Friesland halve marathons zouden worden georganiseerd dan is dat op termijn het einde van de Friese atletiek. Lekker veel recreanten maar geen goede wedstrijdlopers meer, de wedstrijdatletiek in Friesland staat er toch al heel slecht voor

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.