30/5 Langste Straat Loop Sint Jabik

Langste Straat Loop

35 JARIGE SV FRIESLAND VIERT DIT JUBILEUM METLANGSTESTRAATLOOP VAN NEDERLAND OP 30 MEI. 

De SV Friesland uit St.-Jabik is 1 april  1980 opgericht door Josefien en Jan Kooistra en bestond dus dit jaar 35 jaar.  Een unieke vereniging op hardloopgebied, bijna wekelijks zijn ze betrokken bij een prestatieloop ergens in Friesland, Groningen of Drenthe. In 1980 was Jan gestopt met ultralange afstandlopen en snelwandelen wat hij al vele jaren had gedaan en het organiseren van tochten zoals Groningen-Leeuwarden. Groningen-Assen-Drachten-Leeuwarden en snelwandelwedstrijden. Wel wilde hij graag doorgaan met het organiseren van prestatielopen in o.a. Oenkerk, Appelscha, Oudemirdum, Leeuwarden etc. maar de vereniging waar hij bestuurslid van was De Lange Afstand Tippelaars wilde dit niet meer en alleen langeafstandlopen organiseren en snelwandelen.

Toen hebben ze de SV Friesland opgericht en kregen hulp van de twee mannen uit het snelwandel wereldje Jilt Postma en Jan Cijs. In eerste instantie wilden ze geen bemoeienis van sportbond en leden maar op aandringen van zoveel hardlopers is dat er wel al snel van gekomen. Voor 10 gulden werd men lid, kreeg korting op het inschrijfgeld en 6 keer per jaar een nieuwsbrief, later clubblad De Trimbode door de bus. Veel werden uitgereikt op lopen om kosten te besparen. De club heeft een sociaal karakter, geld, dus contributie of inschrijfgeld mag geen drempel zijn om mee te kunnen lopen of lid te zijn. Alleen die lid was kwam in de uitslagenlijst in De Trimbode, zo groeide de club gauw uit tot de grootste en actiefste hardloopvereniging van Noord Nederland. Natuurlijk waren er al grote clubs maar dat waren atletiekverenigingen waar veel leden bij waren die alleen aan atletiek deden waar lopen een onderdeel van is.

In 1985 sloot men zich aan bij de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie. Dat moest om de marathon van Leeuwarden te kunnen organiseren en voor leden die een wedstrijdlicentie wilden hebben om aan wedstrijden mee te kunnen doen. Omdat Jan ook deel ging uitmaken van de sectie Recreatie Sport van de KNAU probeerde hij alle “wilde”lopen onder die vlag te krijgen en ging samenwerken met die organisaties waar ze veel lopen van over genomen hebben en die nu nog organiseren. De Friese Elfsteden Estafetteloop, Berenloop en Adventurerun en nog vele anderen zijn mede door medewerking van de SV Friesland tot stand gekomen.

De club is een groot succes geworden en telt meer dan 700 leden waarvan veel gastleden die trainen bij een andere club maar ook graag lid wilden zijn van SV Friesland. Het sociale in de club is gebleven voor € 55,00 is men lid en aangesloten bij de atletiekunie  en voor de meeste eigen lopen betalen leden slechts drie euro. Van al die leden loopt de helft niet meer hard maar blijven uit sympathie lid van SV Friesland die nog steeds 6 x per jaar de papieren Trimbode uitgeeft. Ook het stuk service voor de deelnemers is gebleven, zo geeft men een prima verzorging aan de finish waar de lekkere bouillon bij bijna iedereen in de goede smaak valt, bewaard men de waardevolle dingen tijdens de loop in een kluis, en streeft men er naar om bij koud weer warm drinken te geven onderweg en warme douchen na afloop voor iedereen.

Dit 35 jarig bestaan willen ze niet ongemerkt voorbij laten gaan, de Groate kerk is afgehuurd waarin muziek is tijdens het loopevenement De Langste Straatloop van Nederland die de lopers over de gehele Oudebildtdijk laat lopen en hun een keuze laat wat van afstand ze willen gaan lopen. Vanaf St-Jabik – St.-Anna – Froubuurt – Ouwesyl, Nije Syl, Koedyk, Ouwesyl dan de gehele Ouwedyk del naar Dykshoek en via de Griene Dyk naar St.-Jabik. Dit is de 35 km route, anderen slaan eerder af. Jan v.d.Hoek verzorgd het uitzetten van de routes.

De start is zaterdag 30 mei om 17.00 uur bij de Groate Kerk in St.-Jabik, voor zes euro loopt men mee over afstanden van 5 -10-16-21-30-35 km. een prachtige testloop voor de Mar-athon en meer in Sneek die drie weken later is en ook in de avonduren wordt gelopen. Het inschrijven kon via www.inschrijven.nl maar ook aan de start in het Jabikshuus een bijlokaal van de Groate Kerk. Wie een medaille wil kan die kopen na de finish bij Josefien. Iedere deelnemer krijgt enkele consumptiemunten voor een versnapering in De Groate Kerk.

De start is in de straat naast de kerk waar wordt de straat feestelijk versierd en een boerenkapel is uitgenodigd om hier te spelen. In de kerk is ook muziek en de geluidsondersteuning wordt verzorgd door Christiaan Valk van www.ikwilparty.nl Natuurlijk hoort bij zo’n feestelijke loop een hapje en drankje dat kan en zal er een doorlopende “derde helft”zijn. Dus geen handjesgeschut met de organisatie maar gezellig met elkaar genieten van een goed verzorgde loop, muziek en ontspanning. In het gymnastiekgedeelte van sportcentrum De Fijfskaar”is kleed/douchegelegenheid. Ook is daar parkeerruimte maar verder in het dorp is parkeergelegenheid genoeg. Iedereen mag aan deze loop deelnemen.

Natuurlijk worden startnummers en tijden genoteerd die komen samen met de fotoreportage en verslag op de site www.svfriesland.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.