30e Joustermerkeloop

Datum: zaterdag 29 september 2012
Plaats: Joure, gemeente Skarsterlan (FR)
Website: Ga naar de website
Afstanden: 16-12-5.5 km

UITSLAGEN FOTO’S Janke vd Schaaf

Joustermerkeloop 2012JoustermerkeloopJoustermerkeloop 2012Joustermerkeloop 2012

Jan Venhuizen wint Joustermerkeloop

JOURE – De dertigste werd vanmorgen gewonnen door Jan Venhuizen uit Smilde. Hij kwam na 16,1 km in een tijd van 56.32 over de finishstreep. Riekele Kobes uit Haskerhorne werd tweede met een tijd van 57.44. Derde in 57.57 werd Willem de Boer uit Exmorra. Bij de dames was er winst voor Immy Auck Kersbergen uit Wommels. Zij deed 1 uur en 4 minuten over de 16,1 km.

Verslag: Jan Kooistra

30e JOUSTER MERKELOOP MET RECORD VAN RUIM 700 DEELNEMERS.

Dat het geen zonnige dag werd was al voorspeld maar na een paar flinke regenbuien en harde wind, die de tenten bijna van het plein blies, kwam toch de zon door en konden de lopers genieten van een mooie Joustermerkeloop.

De AV Heerenveen, voorheen AV’55  organiseert deze loop al weer 30 jaar en 15 jaar in samenwerking met de SV Friesland die voor de eindverzorging met thee, bouillon, vruchtendrank en fruit verzorgd na de finish. Ze plaatsen tenten en zorgen voor de vrijwilligers in de catering. Voor de jeugd was er drinken aangeboden door Mc Donalds.

DJ Chris www.ikwilparty.nl uit St.-Anna verzorgde het geluid en muziek, opa Jan Kooistra nam het speakeren voor zijn rekening. Even was er een probleempje met het geluid maar de reserve speaker was gauw aangesloten.

In de sporthal was het een drukte van belang, 600 lopers hadden zich van te voren ingeschreven maar moesten wel hun startnummer afhalen, dat opzoeken en uitreiken koste de vrijwilligers veel tijd en energie om iedereen op tijd van hun nummer te voorzien. Veel vroegen dan ook dit in het vervolg op te sturen. In het nummer zit de chip om de gelopen tijd te registreren. Nainschrijven was niet de bedoeling maar enkele tientallen lopers mochten dit toch nog doen.

Tientallen vrijwilligers waren ingezet, 4 verzorgingsposten onderweg, bij de finish verzorging, Rode Kruis, voorfietsers en verkeersregelaars en opbouwers en afbrekers. Roel de Jong is hier de man die veel regelt, sponsoren zoekt en de vrijwilligers instructies geeft. Hij zette voor de start de vaste vrijwilligers in het zonnetje, en die scheen op dat moment ook nog!

Jaap Hof was de starter, de sportwethouder schoot de 16-12-5.5 km weg, Jaap de jeugd maar deed dit bij de jongste met de hoorn. Dat pistoolschot klinkt te hard en staan veel met hun vingers in de oren. Dit was beter. Meer dan 130 kinderen aan de start is geweldig en beloning voor de inzet van Roel en zijn team.

Bij de senioren over 10 EM. Ruim 16 km, 12 km en 5.5 km. 600 lopers aan de start. Gezellig op het plein midden in het dorp Joure. Genoeg ruimte voor iedereen. Dit keer winnaars die niet altijd in de prijzen vielen en dat is ook wel eens leuk. De toplopers moeten kiezen uit zoveel wedstrijden zodat ze er wel een paar voorbij laten gaan. In Groningen Thesinge waren ook 350 lopers. Dus veel Groningers gingen niet naar Joure. Maar er zijn genoeg lopers en loopgroepen. Zondag kunnen ze ook terecht bij de 10 van Boksum ook hier worden een paar honderd lopers verwacht.

Een prachtige route was er weer uitgezet door Roel en zijn team, over landwegen en natuurgebied. Vol lof waren de lopers hier over. Het regende dan ook complimentjes. De prijsuitreikingen gingen ook vlot en op tijd, de overall winnaars Jan Venhuizen en Ymie Auck Kersbergen kregen een ballonvaart afgeboden door Kooistra ballonvaarten Joure. Al met al een zeer geslaagde 30e Joustermerkeloop.

De lopers werden allemaal uitgenodigd om op zaterdag 13 oktober mee te doen aan de Fytrisloop in Zwaagwesteinde, ook weer zo’n mooie loop door een natuurgebied en georganiseerd door SC Fytris en SV Friesland.

Janke v.d.Schaaf maakte weer een mooie fotoreportage deze stonden ’s avonds al op www.svfriesland.nl en www.heroisme.nl  De hardloopagenda staat op www.hardlopendnederland.nl de uitslagen staan hier http://mijninschrijving.nl/participantResults/listParticipantResults/59

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.