Burgumrun

Naam BURGUMRUN
Datum Zondag 9 september 2012
Locatie Burgum, Burgum
Internet www.burgumrun.nl

UITSLAGEN 

Burgumrun

BURGUM – Ondanks de warme omstandigheden maar liefst 903 deelnemers aan de start vandaag tijdens de 5e Burgumrun. HIER staan de uitslagen. Janke vd Schaaf was aanwezig om foto’s te maken en die zijn HIER te bewonderen. Hieronder een verslag van Jan Kooistra.

SNIKHETE 5e BURGUMRUN MET MEER DAN 800 DEELNEMERS.

Zondag 9 september de dag voor de 5e Burgumrun, voorheen  Electrabelrun maar nu Electrabel GDF SUEZ Energie is geworden en volgend jaar Burgum is overgenomen door dit  bedrijf in de Eemshaven heet de loop nu Burgumrun.  Dit jaar organiseerde het Buurcontact Loopcircuit Noord Groningen met GDF SUEZ  ook een loop in de Eemshaven. Dit was een succes en zal in 2013 weer worden gehouden.

De start en finish was nog wel bij de Elektriciteitscentrale aan de Koumarwei in Noord Burgum, mooi ruim parkeerterrein, veel tenten neergezet voor aanmelding, startnummer halen en informatie, maar ook douchecabines, kleedruimte en toiletvoorziening. Ook kramen van KIKA, Univé verzekeringen, koffiekraam, boerenijs  etc. echt een informatiemarkt.

Jaring de Groot vroeg 5 jaar terug bij een Brinkloop in Diever aan Jan Kooistra kalendercoördinator van de atletiekunie om een datum die geschikt zou zijn voor een loop in Burgum en waar hij ook op medewerking van SV Friesland mocht rekenen. De dag na de Glazenstadloop was vrij dus die dag maar nemen. Nu is de loop uitgegroeid naar één van de grootste lopen in Friesland met 903 aanmeldingen. Die gingen er niet van start, 83 jeugdlopers op de 2½ km en 748 bij de 5-10-16.1 km. Moniek Kruis van de tijdwaarneming had dit aantal gescand met de chip in het startnummer.

Zij is van  http://www.mylaps.com   het vroegere championchip bekend van de chip in de schoenveter. Bij lopen met voorinschrijving is dit een bekend verschijnsel dat er tientallen niet op komen dagen. De meeste organisaties tellen deze wel mee als deelnemersaantal. De Glazenstadloop merkt nu de concurrentie en zal volgend jaar een andere datum en ander parkoers kiezen.

Het beloofde een warme dag te worden de temperaturen gingen zelfs naar 27 graden, dus dorstig weer en het tempo aanpassen. Dient medius hulpverlening Hardegarijp  stond paraat voor de medische verzorging, onderweg verzorgingposten met water en sponzen en friuit en na de finish SV Frieslandverzorging met heel veel water thee, bouillon, multivruchtendrank en drie dozen met sinaasappels. Josefien Kooistra en Astrid Zijlstra hadden het er smoordruk mee. Gelukkig kregen ze hulp van hun vrienden en Ben Stellingwerf uit Onderdendam hielp hun na zijn overwinning op de 10 kilometer mee. Geweldig wat deze jongen aan werk heeft verzet, petje af. De verzorgers hadden veel last van wespen die op de zoetigheid en sinaasappelschijven af kwamen. Maar vele pakten een kruk en gingen in de schaduw van de tenten zitten of liggen. Heel dankbaar werk dat verzorgen, volgend jaar moet er een slang naar de verzorgingstent toe. Het water was bijna niet aan te slepen. SV Friesland heeft weer een goede beurt gemaakt.

Minder ging het Jan Kooistra af, hij had het geluid klaargezet en de muziek van Jannes klonk over het terrein. Ook het speakeren tot aan de start van de jeugdloop ging prima. Locatiemanager Vincent Schakel had het startschot gelost en daarna was het over met het geluid. Deze had last van de warmte of een storing die Jan en anderen niet konden oplossen. De finish van de jeugd moest het zonder commentaar doen ook de prijsuitreiking en de start van de 5-10-16 km ging zonder geluid. Gelukkig kwam er wel geluid uit het pistool van Vincent Schakel maar ook de eersten van de 5 km loop kwamen zonder de stem van Jan binnen.

Gelukkig kwam Christiaan Valk met beppe in de auto vanuit St.-Anna hem te hulp schieten, zijn ouders waren weg en de 15 jarige heeft verder geen vervoer. En het lukte hem het nog nieuwe apparaat weer aan de praat te krijgen, iets met de ventilatie was de oorzaak, wordt het apparaat te heet treed de beveiliging in en is het over en uit. Weer wat geleerd maar het is wel lastig als dat gebeurd tijdens de start en finish van zo’n loop.

Maar toen kon Jan los met het verslag en de prijsuitreiking na afloop. Veel lopers kwamen vermoeid en dorstig over de finish. Ze hadden graag gezien dat er extra waterposten waren ingezet, maar zo extreem warm had ook de organisatie op gerekend. Maar na de verfrissing in de SV Frieslandtent waren die opmerkingen ook weer gauw vergeten en was men blij dat ze hadden meegedaan aan deze 5e editie van de Burgumrun in Noordburgum. Prachtig parkoers afwisselend en duidelijk aangegeven, ook de kilometerpunten stonden aangegeven. Na de SV Frieslandboog en Univéboog moesten de 10 en 16 km lopers rechtsaf, de 5 km ging rechtdoor. Later was er nog een splitsing van de 10 en 16, tientallen kozen er voor om toch maar de 10 te doen in de plaats van de 16. Geen probleem als je dat dan maar meld bij de tijdjury.

Janke v.d.Schaaf maakte weer een prachtige fotoreportage. Ben Stellingwerf won dus de 10 kilometer, Benjamin Kok de 16 km en Jan Stuursma werd tweede. Bij het Run2dayteam met Ben Stellingwerf en René Swart won hij ook de teamprijs. De eerste prijs was € 150,00 en het verbreken van het parkoersrecord bracht € 100,00 extra op. Er liepen wel lopers met Kenia achter op hun rug, maar snelle Kenianen waren er niet. Veel organisaties vinden dat ook niet erg, Nederlanders kunnen hen toch niet bijbenen. Mariska Kramer was zaterdag bij Urk-Emmeloord en moest daar ook drie Keniaanse vrouwen voor haar laten gaan.

Al de deelnemers op de 5-10-16 km kregen een mooi loopshirt, veel trokken dit meteen aan en liepen hier in. Dank zij de vele sponsoren kon deze loop ook financieel een succes worden genoemd.

Ook was er nog een tas met inhoud voor hen.

De volledige uitslagen komen op de site www.uitslagen.nl  en natuurlijk op hun eigen site www.burgumrun.nl   Veel vrijwilligers waren in touw o.a. van de loopclub Burgum voorheen Rapido en Fytris die de voorfietsers leverde.  Jaring de Groot is iets nieuws opgestart, http://jaringsports.weblog.nl

Gelukkige haalde iedereen de finish en gebeurde niet wat een dag eerder bij de loop Urk-Emmeloord geschiede. Een 22 jarige jongen werd net voor de finish onwel, moest worden gereanimeerd en overleed zondagmorgen in het ziekenhuis van Zwolle.

Het goede doel was dit keer KIKA kinderen kanker vrij en kreeg een cheque van  € 1806,00 overhandigd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.