De Zestig van Texel voor ALS

Goede Doelen hardloper Piet Boelens naar ‘De Zestig van Texel’ voor ALS

ALS logo

Kollumerzwaag,  februari 2015

Paasmaandag  6 april 2015 is de dag waarop de tweejaarlijkse ‘Zestig van Texel’ wordt gehouden, een ultrarun voor hardlopers  van 60 of 120 km door bos, duinen, over het strand, over de dijk, langs het Wad en door dorpen van Texel. (www.dezestigvantexel.nl)

Marathonloper Piet Boelens (62) uit Kollumerzwaag is deelnemer aan de 60 km, een afstand welke hij nooit eerder hardlopend heeft afgelegd. Wat brengt hem naar Texel, na de 2OceansMarathon 56 km  in Kaapstad (2013 voor stichting run4schools) en zijn 5e deelname aan de New York City Marathon voor KiKa?

Beloofd is beloofd
“Van zeer nabij heb ik de ziekte ALS meegemaakt. Destijds vroeg Sjaak Hofstede mij, of ik niet eens voor ALS wilde lopen, de ziekte waaraan hij leed”, aldus Boelens. Het ziekteproces is, evenals vaak bij andere ernstige ziekten heftig. De keuze voor deelname aan deze 60 km-run is mede daarom ingegeven: “het wordt zwaar, altijd nog 18 km verder dan de 42.195 km lange Marathonafstand, maar gezien het leed, wat ALS-patiënten overkomt en bij hun naasten teweegbrengt, staat dat niet in verhouding”.

Naast de inlossing van de belofte is Boelens ook van plan sponsors te werven, waarbij de baten volledig naar ALS gaan: voor méér onderzoek naar de oorzaak van deze progressieve ziekte én voor een betere, zo goed mogelijke behandeling. Het streefbedrag stelt de 62-jarige Fysiotherapeut  bij de actie op 3.000 euro. De bedoeling is om deze actie met name regionaal in maart te starten t/m de ultrarun op Texel in april.

Wat is ALS?
Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment rond de 1500 patiënten: elk jaar overlijden er 500 en komen er 500 bij.  Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan naar de ziekte, is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst – met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na diagnose – is er voor deze 1500 patiënten dan ook nog niet.  Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie en de overheid laag zijn; verreweg het meeste wetenschappelijk onderzoek wordt gefinancierd door giften aan Stichting ALS Nederland.

Piet Boelens in het geelBoelens wil iedereen die dat wil de gelegenheid geven te doneren voor zijn actie voor ALS.
Via banknummer NL09 INGB 0003 0196 62 t.n.v. P. Boelens, Kollumerzwaag kan men een gift overmaken onder vermelding ‘gift ALS’.  Vervolgens draagt Boelens er zorg voor dat de gift op de bestemde plaats komt. Ook via internet kan men Boelens’ actie voor ALS ondersteunen.

Intussen gaan de trainingen (4-5 x per week) onverminderd door. Op de foto: Piet Boelens met Mikel Knippenberg, lid organisatie De Zestig van Texel, in training op het strand van Texel-januari 2015.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.