Een indrukwekkende reis met een zeer bijzondere missie

TWO OCEANS MARATHON ZUID-AFRIKA

Hardlopen ‘brengt’ je ergens…
Dat bedoel ik dan in de ruimste zin van het woord..
Het brengt nieuwe vriendschappen, het brengt je dichter bij elkaar, ook al ken je elkaar niet, het brengt saamhorigheid, het maakt je kwetsbaar en emotioneel. En het brengt je in dit geval naar Zuid-Afrika…

Een hele indrukwekkende reis maar ook met een zeer bijzondere missie…
Namelijk, zoveel mogelijk geld inzamelen voor het kindertehuis Kaapstad. En wat heeft t mij wat ‘gebracht’, zulke lieve mensen die zich met hart en ziel inzetten voor kinderen van 0 tm 5 jaar..
Toen we een rondleiding kregen door Alicia de directeur en Marcel Hoogeveen één bestuurslid van het kindertehuis, kwamen bij mij de tranen en namen ze de vrije loop, een ontlading en het was niet meer te stoppen. Wat een emotie, en wat een trieste verhalen achter de lieve mooie en blije gezichtjes van de kinderen. Er is plek voor 49 kinderen die hier 24/7 door maar liefst 31 man personeel wordt opgevangen.

Wat de Two Oceans mij heeft gebracht, dat is méér dan hardlopen alleen en dat blijft voor mij altijd in mijn gedachten. Je draagt het met je mee, en we, -de Two Oceans lopers 2017- hebben het met elkaar kunnen delen. En dat het niet altijd vanzelfsprekend dat je in een veilige wereld groot wordt gebracht. Dat besef is er dan des temeer.
Mét elkaar iets kunnen betekenen voor je medemens. En als we allemaal iets doen kunnen we de wereld zoveel mooier maken. Ieder op z’n eigen manier…

Vorig jaar september….
Het idee was om met een ploegje de Oldmutual Two oceans te gaan ‘draven’!
Dat er een zo’n grote ploeg van 23 personen mee wilden gaan, konden we van tevoren ook niet bedenken.
Johan Jorritsma uit Sneek, bedenkt elk jaar wel een reis waar liefhebbers – ‘lopers of niet lopers’- mee naartoe kunnen gaan.
Maar deze keer was er veel belangstelling en allemaal om te gaan hardlopen of te trailen in Zuid-Afrika. De afstanden naast de ultra marathon van 56 km zijn een halve marathon en een trail van 12 en 24 km. Dus voor iedereen was er wel een afstand om mee te kunnen doen, en dat maakt het zo divers.. Het brengt je ‘samen’ ….
naar dit mooie evenement. En tijd is niet van belang.. Het gevoel is veel intenser, en het gaf mij vleugels…

Omdat ik de Two Oceans mocht lopen, jeetje… en dan is het zover… maanden ernaar uit gekeken en nu loop ik zowaar door een bergachtige omgeving en dat is ook best pittig, de helling is wel wat steiler dan in ‘t Rijsterbos.. en dat je af en toe ook “moet” wandelen omdat je anders niet een meter vooruit komt door de bergen…. Zo kwam tijdens de Old Mutual Two Oceans marathon Jos tegen, ik hoorde iemand Nederlands praten en Jos had aardig de pas erin, al babbelend zijn we de eerste 28 km samen opgelopen en de kilometers vlogen voorbij, Jos nam een beetje gas terug…. en ik vervolgde mijn weg, genietend van het prachtige parcours langs de kust van Kaapstad en het uitzicht op de Atlantische oceaan …. ik voelde me zo in m’n element… Toen ik bij het passeren van het 50 km punt was en daar een klok stond met een tijd van 4.13….. Dacht ik; hé, jeetje gaat nog onder de vijf uur worden ook… Dat het een tijd zou worden van 4.43.50 had ik niet verwacht van tevoren! En dat ik ook nog snelste Nederlandse zou zijn bij ultra marathon was helemaal te gek.

Het hotel was gekozen -hotel St George – in Kaapstad en de vlucht met de Dreamliner 787 van KLM was geboekt..

Ja, en dan..
Elk jaar wil ik me graag inzetten voor een goed doel, diverse keren voor o.a. de “Millennium loop” geld opgehaald. En ook onvergetelijk, de jaarlijkse “Roparun” die ik vorig jaar met Team Friesland mocht meebeleven, en zo ook diverse kleinere loopjes waar een goed doel aan vast hangt. Dat vind ik persoonlijk ook zo mooi, ik ben zo dankbaar dat het me gegeven is om zo te genieten van het hardlopen, en ik kan me zo op een sportieve manier inzetten voor onze medemens. En dan is het ook zo mooi dat we met deze hele groep er ook een goed doel eraan hebben gekoppeld……en dat ze er allemaal voor open stonden. Daar ben ik heel erg trots op.

Johan en ik hebben voor Kindertehuis Kaapstad gekozen omdat t vooral kleinschalig is en dat elke euro ook daar terecht komt en dat je rechtstreeks in contact staat met de Nederlander Marcel Hoogebeen. Hij geeft in beide tehuizen leiding aan de onderhoudsactiviteiten. Zonder zijn fiat vinden er geen betalingen en leveringen van goederen plaats. Daarmee is voor 100% verzekerd dat alle opbrengsten voor deze kinderen zijn. De zus van Marcel is Yvonne Hoogebeen, zij zorgt er o.a. in Nederland voor dat er jaarlijks een Rally wordt gereden en ook daardoor wordt geld opgehaald. Toen Yvonne met een delegatie van het bestuur naar onze kantine van av Horror in Sneek kwam, was t gevoel al goed. En ook t “hele ploegje” zag t zitten.. Geld inzamelen voor t kindertehuis.. En hoe….

We -Wietske en ik-, wisten dat er een heerlijke wijn was die dezelfde naam had als de marathon. We hebben de actie Two Oceans wijn bedacht en Wietske de Jong heeft “hemel en aarde” bewogen om dit tot een fantastisch resultaat te brengen.. Maar liefst 935 flessen heuse Two Oceans wijn verkocht.. Zelfs de importeur helemaal leeggekocht… Wauw!

Daarbij hebben we via Thys Wadman- hij vormt de band-“Lody en Friends” een benefiet concert gehouden, en dezelfde dag, kon je ‘s ochtends een trail lopen, waar een ieder zich kon inschrijven voor 2 euro..
Het was hartverwarmend, en ik moet zeggen dat ik toen al erg emotioneel raakte toen de heel kantine langzaamaan vol stroomde en -“t Forrest Gump”- gevoel wel naar boven kwam, toen we met een sliert van 55 atleten -de trail die Jan-Albert Veenema- heeft uitgezet. Top! Dat je ons hebt geholpen Jan-Albert! En ook Klaas-Willem en Martina voor de verzorgingsposten!

Op dezelfde dag hebben we in de kantine van av Horror een benefietconcert georganiseerd. Dit werd door Lody & Friends muzikaal ondersteund. Een heel mooi gebaar… Geheel belangeloos, we willen de heren Thys Wadman, Fokko Drent en Lody Franzen daarvoor nogmaals heel hartelijk bedanken. Top heren!
Ook diegene die er ‘s middags waren voor het concert en de wijnverkoop ontzettend bedankt! We hebben die dag ontzettend veel geld opgehaald. Fantastisch!

Alle vrienden, collega’s, bedrijven en wie zich ook maar op wat voor manier heeft ingezet om dit bedrag bijeen te krijgen wil ik hartelijk bedanken. Ook dank aan Apotheek van der Sluis uit Sneek voor het sponsoren van de jackjes, en Jouke voor het maken van de cheque. Ook wil ik de Horror atleten bedanken voor hun financiële steun, maar ook de Fit&Frij Rinners uit Heeg, die tijdens de trainingen die ik mocht geven, ook met gulle hand hebben gegeven. Alle donaties groot en klein, anoniem of niet, ontzettend bedankt voor jullie gift. Geweldig dat jullie ons hebben beholpen!
Het komt in ieder geval heel goed terecht en dat hebben we met eigen ogen kunnen zien, maar ook kunnen voelen. Omdat 49 kinderen van 0 t/m 5 jaar onbezorgd kind moeten zijn en omgeven moeten worden met liefde… En dat was daar in het Kindertehuis, warmte en geborgenheid voor elkaar.

Ik ben ook enorm trots op het bedrag dat we met elkaar bijeen hebben gebracht en dat na het interview door Peter van der Meeren in de Leeuwarder Courant er dan nog eens bijna 3000,- euro bij kwam, dat was ongelofelijk!!

Zoals ik al zei; het was een indrukwekkende reis, en deze reis begon al in september, toen we met onze missie begonnen en ik hoopte toen op een bedrag van 2000,- maar dat het bijna verviervoudigd is dat had ik nooit durven dromen… Maar liefst 7710,- en er komt nog steeds geld binnen op deze rekening..

Ik wil m’n reisgenoten heel erg bedanken voor deze “rijke ervaring” en dan bedoel ik los van t geld. Want het was een machtig mooie trip, we hebben veel gezien, bij ons had de dag meer dan vierentwintig uren ….. Een afwisselend programma met een rijke historie en een dag en avondvullend programma dankzij Wietske die het allemaal van t voren heeft uitgezocht. Van het Robbeneiland waar Nelson Mandela heeft vastgezeten, de Townships, de Tafelberg, de Gardenroute, Betty’s bay, en nog zoveel prachtige baaitjes, fietsend door Cape Town met twee Nederlandse gidsen, en natuurlijk ons avontuur…het beklimmen van de Lion’s head met zonsopgang een traditie in Kaapstad…alleen Marga en Harry hebben de top gehaald…. En ook Stellenbosch was adembenemend mooi, en dan voor mij in t bijzonder Country House & Spa Wedgeview, mijn tante -in liefdevolle herinnering-, en mijn oom zijn er diverse keren naartoe geweest, en het was dan ook heel waardevol om dit plekje te kunnen bezoeken en te voelen hoe zij daar altijd hebben genoten van hun gastvrijheid. Een onvergetelijke oase tussen de wijngaarden. Zo ook de kust van Hermanus, de hemel en aarde route enz enz.. Ik wil iedereen bedanken voor deze prachtige reis die we hebben beleefd. Ik wil er graag nog een keer naartoe., want in 10 dagen kun je helaas niet alles bekijken. Maar het is de moeite waard om nog een keer terug te gaan het was wel vijftig keer mooier dan ik had verwacht. Ook de crew van de KLM wil ik hartelijk bedanken voor de fijne vlucht die we hebben gehad, en ook voor jullie steun!

En ik wil een paar mensen in ‘t bijzonder bedanken. Om te beginnen met Jetze, die ons in onze gehuurde slee overal veilig naartoe reed, alles konden we afvinken wat er in onze reisgids -made by Wiets- stond, voor de dagen in Zuid Afrika.. En Wendelin, bedankt dat je m’n kamergenoot was tijdens onze reis, en dan Wietske; dé reisspecialist… Super bedankt! Ook voor je ongeremde energie…Onvergetelijk!
En Anja en Joyce, bedankt voor jullie cabaret…Met een lach en een traan..
Tijdens onze uitstapje naar Stellenbosch en Hermanus bracht het ons dichter bij elkaar, ook wil ik het lieve stel Marga en Harry bedanken en ook Marc en Kees voor hun gezelligheid.

En dan mijn trouwe sponsor, BijFolkert in Sneek. Ontzettend bedankt dat ik altijd door jullie in het nieuw word gestoken …. en voor jullie steun, ik ben erg dankbaar wat jullie de afgelopen jaren voor me hebben gedaan. En dat ik de vrijheid krijg om te doen wat erop m’n pad komt… Tige Tank Antje & Folkert!

Ja en dan natuurlijk ook m’n familie en achterban.. Dat ik de ruimte krijg zowel privé als op ‘t werk om dit te mogen doen!! Speciale dank gaat uit naar; Rick, Els en Jan Sytsma dat jullie er altijd voor me zijn! En m’n trotse heit en mem, en zusje Coby, bedankt voor jullie betrokkenheid. Dat geeft energie!!
Ook Luc, Cor en Jan, blij dat jullie achter me staan en me dit gunnen!

En nogmaals wil ik iedereen bedanken die dit bedrag mogelijk heeft gemaakt!! Zonder jullie komen we nog nergens……..
Het is hier in Nederland al heel veel geld, maar in Zuid-Afrika natuurlijk in verhouding nog veel meer.
En we hebben het daar ‘gebracht’… en dat was heel bijzonder…

En t ‘brengt’ ons nog veel meer…… Het besef dat we dit samen hebben gedaan.. Dat is onbetaalbaar en daar ben ik ongelofelijk trots op.

Met sportieve groet,
Ylona Kruis

2 gedachten over “Een indrukwekkende reis met een zeer bijzondere missie

  1. Ylona je bent een ontzettend lief en dankbare meid, onze reis was onvergetelijk, speciaal, prachtig en zo kan ik nog wel doorgaan. Dank je liefs Wietske

  2. Nu helemaal gelezen, geweldig dat jullie met zoveel genot zulke grootse gebaren kunnen geven, topers!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.