Foto’s Albert Heijn Wassenaar Jubileumloop

FOTO’S Janke vd Schaaf


125 deelnemers aan de start bij Albert Heijn Jubileumloop Stiens-St. Anna.

Ter gelegenheid van 100 jaar AH Wassenaar St.-Anna en 35 jaar AH Wassenaar Stiens worden dit jaar heel veel leuke activiteiten georganiseerd. Eén van deze feestelijke onderdelen was de Jubileumloop van Stiens naar St.-Anna over 10.3 km en een 5 km loop en jeugdlopen. in Stiens en St.anna.

In goed overleg werd met de Sportvereniging Friesland uit St.-Jabik, die bijna wekelijks een loop organiseren of betrokken zijn bij zo’n evenement, een datum geprikt op de volle hardloopkalender. Omdat er op woensdag 28 juni geen loop in Friesland stond op de kalender was besloten deze woensdag te plannen voor deze loop.

Heel veel folders zijn er verspreid bij loopevenementen, advertenties en redactionele aankondigingen in de pers, facebook en twitter en natuurlijk op de site van AH Wassenaar en www.svfriesland.nl. Ook kregen de scholen een uitnodiging om deel te nemen.

Kosten nog moeite werden er gespaard om deze loop tot een succes te maken. Een bus van Paulusma werd gehuurd om de lopers van St.-Anna naar Stiens te vervoeren en na afloop ook weer deelnemers terug te brengen naar Stiens. Verder werden er twee toiletwagens gehuurd van Ritters uit St.-Jabik en deze laten plaatsen bij allebei filialen. Christiaan Valk werd ingehuurd voor het geluid en muziek in Stiens en St.-Anna. Voor de winnaars bij de jeugdloop waren mooie bekers beschikbaar gesteld. Voor de 5 en 10 km winnaars was er een stevige tas vol levensmiddelen en voor alle deelnemers sinaasappels, bananen, fruit en een softijsje.

Ondanks de slechte weersvoorspelling werden er door SV Friesland tenten opgezet in Stiens en St.-Anna. De inschrijftenten, en ook verkleedtenten voor de mannen en vrouwen. De jurytent en ook de geluidsinstallaties werden klaar gezet. In de namiddag begon het te regenen en de weersvoorspelling was: “flinke regenbuien met onweerkansen”. Rond 8 uur zou het erg slecht zijn. Jan v.d. Hoek had de routes uitgezet en gepijld, gelukkig met kalk wat bij regen een tijdje blijft staan voordat het oplost. Onderweg werd er een verzorgingspost ingericht op het 5 km punt bij Froubuurtstermolen. Albert v.d. Ziel en Douwe v.d. Bij waren voorfietsers bij de 10 en 5 km en Christina Wijkhuijs was bezumfietser bij de 5 km in St.-Anna. Een 20 tal vrijwilligers waren voor deze loop actief om iedereen veilig en voldaan naar de finish te begeleiden. Sjouke Touber had in Stiens een mooie route uitgezet voor de jeugdloop in het park naast de vestiging van AH Wassenaar. Heel jammer dat hij daar maar eén loper, Taeke v.d. Bij uit Jirnsum in de stromende regen aan de start stond. Hij kreeg van Herman Wassenaar een mooie beker mee naar huis. Jelle Hiemstra, de manager van het filiaal in Stiens had die middag al voorspeld dat er bij slecht weer geen jeugd zou komen en hij kreeg helaas gelijk.

Herman Wassenaar gaf om half acht het startschot voor de 10.3 km loop Stiens-St.-Anna. Het motregende, maar lekker weer om te hardlopen. Koud was het niet en de mooie route ging door het centrum van Stiens naar het tunneltje en via het schelpenpad en rusige wegen naar de Slachtedyk en Frouwbuurtstermolen. Vervolgens over de oude spoorbaan en via de middelweg naar St.-Anna. Hier stonden de verkeersregelaars om het verkeer te laten stoppen zodat de lopers veilig konden oversteken. De finish was bij AH Wassenaar waar onder de boog de jury nummers en tijden noteerden. Men kon zich na afloop tegoed doen aan warme bouillon, thee, vruchtendrank en fruit. Speaker Jan Kooistra haalde de lopers binnen. Leuk was dat Loopgroep Hugo Veenker uit Damwâld met 17 leden aanwezig was. Prachtige route waren de reacties van de lopers!

Herman Wassenaar was met zijn vrouw in Stiens voor het geven van de startschoten en prijsuitreiking jeugd en kon daarna de finish meemaken in St.-Anna. Hier rekten Mark en Hetty Wassenaar de prijzen uit. Josefien Wassenaar trakteerde alle lopers en later ook de vrijwilligers op een heerlijk softijsje. Jan Kooistra bedankte al de 125 lopers voor hun komst ondanks het slechte weer, de vrijwilligers voor hun inzet en de familie Wassenaar voor hun uitnodiging om deze loop te organiseren, het beschikbaar stellen van de prijzen, fruit, ijs etc. en bedankte ook Janke v.d. Schaaf die een mooie fotoreportage had gemaakt van de 10 km loop.

10 km: Folkert Visser Burgum 40.46 2e Thys de Jong Britsum 41.28 3e Daan v.d.Geest Stiens 41.07 Vrouwen: Hinke Schokker Eastermar 41.54 2e Anita v.d. Wal Harlingen 48.47 3e Dineke Dankert St. Annaparochie 50.35
5 km: 1e Tsjerk Dijksma Damwâld 18.29 2e Hugo Bosscher Munein 18.33 3e Pieter Prins Burgum 18.56 Vrouwen: 1e Ine van Uitert Leeuwarden 24.55 2e Sandra v.d.Meulen Hallum 25.16 3e Hilde v.d. Meulen Dokkum 25.18
Jeugdloop Stiens 1e Taeke v.d. Bij Jirnsum 5.24 St. Anna: 1e Yanco Zuidema Winsum 7.52 2e Jildou Sterk Berltsum 8.14

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.