Uitslagen en Foto’s Halve Marathon van Bovensmilde

14 juli 2012 – Vandaag werd de Halve Marathon van Bovensmilde gehouden. Foto’s van Janke vd Schaaf staan alweer online en zijn hier te bekijken. Een verslag van Jan Kooistra staat hieronder. Hier staan de UITSLAGEN

VEEL NOORDELIJKE TOPPERS BIJ HALVE MARATHON BOVENSMILDE

Jacinta Fancel

Voor de 26e keer organiseerde de IJsvereniging Voorwaarts samen met de SV Friesland een halve marathon, 10 km en 4 mijl loop plus de jeugdloop over 400-800-1200 meter.

De IJsvereniging Voorwaarts is een actieve vereniging die zodra het kan en de ijsbaan berijdbaar is tal van wedstrijden organiseert en een toertocht die tot hun verrassing meer dan 2000 deelnemers trok. Ook organiseren ze al 26 jaar deze wedstrijd en prestatieloop in Bovensmilde.

Dit jaar was men voor de vakanties gaan zitten en niet in de vakantie wanneer men vaak met minder vrijwilligers zat en voor de braderie die dan op de ijsbaan wordt gehouden ook gunstiger was. Op die datum zijn er ook meer lopen in Drenthe,  dat was nu ook het geval, daar ontkom je niet aan nu de kalender zo vol staat. Leuk voor de lopers die nu een keus kunnen maken en een uitdaging voor verenigingen om hun loop zo aantrekkelijk mogelijk te organiseren.

Om de 6 km loop nog aantrekkelijker te maken was die nu 4 Engelse mijl geworden en was er een leuke premie beschikbaar gesteld voor degene die een beste tijd neerzette op deze afstand. Aantrekkelijk omdat men hier niet werkt met waardebonnen maar met contant geld. Plaatselijk favoriet Jan Venhuizen dacht deze prijs wel te kunnen winnen maar uit de polder waren er ook snelle lopers gekomen en wonnen, Erik Driessen uit Vollenhoven won in 21.04 voor Jan Venhuizen Smilde 22.24 3e Arjen Driesen St. Jansklooster 22.47 Annemieke De Lange Ruinen won de premie bij de vrouwen 25.42 voor Sabine Spreen Rolde 28.16 3e Sanne Scheltes Smilde 29.53  34 deelnemers gestart.

Voor de 10 km, net als de andere afstanden op een ander parkoers dan vorige jaren, waren de snelste lopers uit het noorden ingeschreven. Jan Stuursma Sappemeer won in 33.46 voor Merwin Dollison Winsum 33.52 3e Martin Veenhuizen Tynaarlo 34.58 bij de vrouwen won Jacolien Ruizendaal Urk 41.04 2e Markie Bremmer Assen 45.14 3e Karin Danhof Irnsum 49.32 Zanger Syb v.d.Ploeg liep ook mee 43.31 hij is lid van SV Friesland en trad ’s avonds met De Kast op in Appelscha. De 64 jarige Iris Bouman uit Nieuwolda presteerde ook goed 52.47 De 9 jarige Jan Anne Postma uit Kollum volbracht deze 10 km in 53.52 Janke v.d.Schaaf uit Oentsjerk maakte een mooie fotoreportage en is te bezien op www.svfriesland.nl hierop is ook het verslag en de volledige uitslagen te vinden. 68 deelnemers.

Op de halve marathon 79 deelnemers. Iwan Kamminga uit Nieuwe Pekela de beste hardloper van het Noorden won nu in 1.12.41 vorige week won hij twee wedstrijden op één dag de halve marathon in Opende en de 10 km in Uithuizen. Hij won van Remon v. Lunzen Leeuwarden die het parkoersrecord op zijn naam heeft staan 1.11.38 gelopen in 2009 nu liep hij 1.13.12 Raimond v.d. Boom Asen 3e 1.18.11 4e Robert Huisjes Assen 1.20.13 5e Saco Hemstra Weidum 1.22.02  Jan Berends de handbiker uit Bovensmilde had ruim een uur nodig om de halve marathon te volbrengen. Sieds Wiersma Drachten was de snelste 50+ 1.23.33 en Wim Elshout Hillegom de snelste 60+ 1.28.57 De 75 Jarige Anton Schuurman uit Amsterdam noteerde een tijd van 2.03.21 Henk Meijerink Assen 77 jaar had 2.28.45 maar had tijd verloren omdat hij was gestopt terwijl hij nog een ronde van 10 km moest afleggen, toen hij dat besefte liep hij de ronde alsnog met dit resultaat.

Bij de vrouwen won Jacinta Fancel uit Leeuwarden 1.32.16 het parkoersrecord staat op naam van Mariska Kramer Drachten SV Friesland 1.22.02 gelopen in 2010  2e wed Linda Mulder Hoogeveen 1.42.35  3e Henriette Lagerwerf Veendam 1.45.57  4e Elleke Koornneef Pijnacker 1.53.47 5e Ineke Scheffer Leens 1.59.31 deze SV Frieslandloopster heeft al 455 hele marathons volbracht en loopt komende week de 456ste. Zij is de enigste vrouw in Nederland die zoveel marathons en ultralopen heeft volbracht.

Bij de jeugd een iets mindere deelname dat gold ook bij de senioren, oorzaak de regenbuien en onweer wat dreigde. Voor de jeugdloop waren mooie standaards en bekers beschikbaar gesteld. Ook kregen ze een fraaie medaille als herinnering. Hun prestaties staan ook bij de uitslagenlijst op www.svfriesland.nl  Dankzij de verkoop van duizenden loten en een 20 tal sponsoren is het de IJsvereniging Voorwaarts mogelijk gemaakt om dit prijzenpakket aan de deelnemers aan te bieden. Bij mooi zonnig weer had men minimaal 300 lopers gehad en was de braderie ook beter bezocht dan nu. Toch was het best vertoeven op de ijsbaan die goed was te belopen. SV Friesland had haar verzorgingswagen en vrijwilligers daar ook neergezet en daar is flink gebruik van gemaakt. De warme bouillon kreeg gretig aftrek.

De ijsvereniging beschikt over een flink stel gemotiveerde vrijwilligers die onderweg stonden als verkeersregelaar, voorfietsers, bezumfietsers en verzorgers. Maar liefst 7 posten voor de halve marathonlopers, een luxe die men niet vaak tegenkomt.  De lopers waren dan ook vol lof over de organisatie. Tenten waren er geplaatst bij de verzorging en voor het clubgebouw De Molenhoek zodat iedereen droog kon staan. Trouwens tijdens de loop bleef het droog, kwam de zon er nog door en was het bijna ideaal hardloopweer, alleen de wind zorgde er voor dat er geen parkoers of beste tijden werden gerealiseerd. Douchen kon bij de BSVV aan de Floralaan. Op het terrein trad het korps op en was de linedancegroep ook bezig een demonstratie te geven. Bij de finish werd het publiek op de hoogte gehouden van de stand van de wedstrijd door de speaker. Ook de draaimolen zorgde voor een gezellige laagdrempelige sfeer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.