Uitslagen Grachtenloop Franeker

UITSLAGEN 

FOTO’S Anton Wijkhuijs

FOTO’S Janke vd Schaaf

Grachtenloop Franeker

Menno Mud

Winnaar Menno Mud

GRACHTENLOOP FRANEKER HARDLOOPFEEST VOOR JONG EN OUD.

In het kader van de Agrarische Dagen Franeker organiseerden de AV Spartacus en de SV Friesland de Grachtenloop voor de jeugd die om zes uur van start gingen en de senioren die een uur later starten. Vorig jaar stond deze weer naar jaren afwezigheid weer op de agenda van het organisatie comité. SV Friesland en AV Spartacus zetten hem op de hardloopkalender www.hardlopendnederland.nl

AV Spartacus verzorgd de jeugdloop en SV Friesland de seniorenloop. Om zo’n loop weer aantrekkelijk te maken bij de lopers kost de nodige moeite nu hij jaren niet meer is georganiseerd. Hij stond meer dan 25 jaar op de agenda en in de hardloopkalender, Veel Friese toppers wonnen hier Chris Semplonius, Siep Hoekstra, Douwe Bruinsma , Ynse Stienstra etc.
Toen waren er veel minder lopen dan nu, iedere week is er nu een loop, vaak twee in het weekend en doordeweeks ook een loop. Maar ook het aantal loopgroepen is enorm gestegen, iedere stad en dorp heeft wel een loopgroep of is er één in oprichting. Zo wil men bv. In St.-Jabik ook een groep oprichting met als trainer Bart Boogaard. Veel SintJabuursters hardlopen nu voor zichzelf en willen graag een begeleider. Vroeger waren er heel veel stratenlopen zoals de grachtenloop in Franeker, de AV Horror organiseerde die in de gemeente Wymbritseradiel. Het aantal wedstrijdlopers is drastisch naar beneden gegaan en is het minder aantrekkelijk om een wedstrijdloop te organiseren. Een recreatieloper vind het ook wel eens leuk om een stratenloop te doen en zeker in het gezellige Franeker. De Grachtenloop is voor iedereen en deze komen ook in aanmerking voor de beschikbare prijzen.

Dank zij de sponsoren De Rabobank Franeker en omgeving en de Fietsspecialist Marcus v.d. Woude waren er veel prijzen ook voor degene die nog nooit eerder een prijs wonnen. Veel waardering van de lopers voor deze verenigingen die ook de oudere lopers in de prijzen laten vallen. Een tiental lopers is de 60 jarige leeftijd al gepasseerd

Bij de jeugd een leuke deelname en konden er groepen worden gevormd van jongens en meisjes, de oude groep liepen gezamenlijk. Voor de jongste jeugd was er een ronde van ruim 500 meter die ze twee keer moesten afleggen, de ouderen liepen de grote ronde van ruim 1100 meter over de Zilverstraat, Eise Eisingastraat, Noord, Groenmarkt en Godsakker. Al de toegangsstraten waren afgezet door de Boumagroep. Op het Leeuwarderend had De Korenaar ruimte beschikbaar gesteld en SV Friesland zette daar tenten op voor de inschrijving, verzorging en geluidsman DJ Chris uit St.-Anna www.ikwilparty.nl De finishboog werd opgezet en de spandoeken van de Rabobank en Fietsspecialist v.d.Woude opgehangen. Een heel gezellige en feestelijke boel ontstond hier. De verzorgingswagen met thee, bouillon, vruchtendrank en fruit stond hier ook. De lopers konden hier na afloop drinken halen en even uitblazen in de verzorgingstent van SV Friesland. Trainer Johan Leistra was de voorfietser bij de jeugd en maakte al fluitend ruim baan voor de jeugd.

Ook de prijsuitreiking vond hier plaats. AV Spartacus had voor de jeugd de uitreiking nadat de senioren waren gestart, de SV Friesland deed dit zodra de laatste loper over de finish was. Het grote aantal supporters en publiek gingen daarna naar Pieter Wilkens en het Politieorkest Noord Nederland wat 100 meter verderop een uitvoering gaf in de Rooms-katholieke kerk. Dat begon direct na de finish van de lopers. Dit keer binnen ivm de regen, de lopers hadden geen regen tijdens de loop. Maar was dat wel het geval had de SV Friesland ook tenten opgezet voor het publiek.

De SV Frieslandloper Menno Mud uit Tytsjerk nam meteen de koppositie in en liep zo’n hoog tempo dat de voorfietser Anton Wijkhuijs hem nog net voor kon blijven om de langzame lopers te waarschuwen voor zijn komst. Douwe Yska uit Bolsward kwam iedere ronde iets dichterbij maar moest Menno toch voor laten blijven met twee tellen verschil Menno 38.02 Douwe 38.04 Auke Postma Damwâld, bijna zestig, werd keurig derde 38.21 voor Simon Regnerus Marrum 38.43 en Gerrit Duits Sneek 39.32. 9 pittige ronden van ruim 1100 meter.

Bij de vrouwen won AV Spartacus loopster Tineke Acda Franeker 49.22 ze bleef Saakje Regnerus Broeksterwoude net voor 49.41 derde Detty Feenstra Franeker 52.58 4e Anouk de Vries Franeker 53.09 5e Annet de Vries Franeker 53.10

De jeugd kreeg een leuke herinnering aan deze loop in de vorm van pen in luxe doosje, bij de senioren loopt 80 % zonder herinnering en betalen alleen een paar euro voor de organisatiekosten.

Astrid Zijlstra Lekkum kreeg AV Spartacus assistentie bij het noteren van de nummers en tijden. Geen geringe opgave om 150 startnummers te noteren met daarbij de gelopen tijd. Belangrijk voor de prijsuitreiking en voor de uitslagenlijst die op de site www.svfriesland.nl  en www.avspartacus.nl komen te staan. Janke v.d.Schaaf en Anton Wijkhuijs maakten een fotoreportage van deze grachten loop, ook deze staan op de sites.

Na afloop bedankte Jan Kooistra die ook het speakergedeelte op zich nam, de deelnemers voor hun komst, de eigen vrijwilligers van de clubs voor hun inzet, de Boumaploeg voor het afzetten van de straten en de sponsoren en Agrarische dagen comité voor hun bijdrage.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.