Hardlopen in de vakantieperiode in Diever en Oude Willem

Diever ook deze zomer weer “the place to be” voor hardlopers.

  • Zaterdag 30 juli 2e Hoeve aan den Wegloop in Oude Willem!

logo-2Ook dit jaar worden er in de vakantieperiode juli en augustus in Diever en Oude Willem zestien prestatielopen georganiseerd voor hardlopers. De Stichting Sport Promotie Diever en de SV Friesland uit St.-Jabik organiseren deze evenementen. Dat dit wordt gewaardeerd blijkt wel uit de groeiende belangstelling voor deze lopen.

Dinsdag 6 juli gaan de Brinklopen weer van start in het centrum van Diever op de gerenoveerde Brink. De lopers kunnen kiezen uit 2½-5-10 km. Ronden van 1250 meter. Na iedere ronde is er verzorging met bekertjes water en sponzen en er staat een marathonklok met tussen-/eindtijd. Speaker Jan Kooistra moedigt hier de lopers aan.

De start is om 19.30 uur. De gelopen tijden worden genoteerd en uitslagen staan ’s avonds op de site www.dieversportief.nl. Prijzen zijn er niet te winnen. Echter diegene (zowel mannen als vrouwen) die dit seizoen de snelste tijd neerzet per afstand krijgt na de laatste loop een VVV-bon aangeboden. Ook de lopers die het parkoersrecord verbeteren krijgen zo’n bon aangeboden.

Ook dit jaar verwacht men ruim duizend deelnemers te halen bij negen Brinklopen. Veel hangt af van het weer. Meestal gaan de Brinklopen door al is het nog zo warm. Daarom is er gekozen voor een niet al te grote ronde en met iedere doorkomst een verfrissingspost. Eventueel kan er ook halverwege een extra post worden ingezet. Aanmelden voor de Brinklopen kan op dinsdagavond vanaf 18.00 uur in Het Dingspilhuus. Hier is ook kleed-/douchegelegenheid en tevens is het Sportcafé geopend. Er is genoeg parkeerruimte. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Heel veel hardlopers in Noord Nederland raadplegen de hardloopkalender om te zien waar men kan lopen. In deze twee maanden is de keus gering en is er slechts een loop in Diever of Oude Willem. Op 16 juli is er ook weer de Midzomeravond Marathon met start en finish bij Het Kasteel. In de Groeps accommodatie Het Kasteel is de na-inschrijving en is er  kleed-/douchegelegenheid. Parkeerruimte is er ook voldoende. De te lopen afstanden zijn hier: 10-20-30 KM en 42.195 meter. Er is een route uitgezet over precies 10 km door het Grootste Sportpark van Nederland; Het Drents Friese Wold. De marathonlopers lopen eerst twee ronden door het dorp en gaan daarna de 10 km route lopen. Onderweg staan er drie drinkposten met voldoende verzorging zoals Coca cola, vruchtendrank, water fruit en sponzen. Na afloop bij de finish is er bouillon, vruchtendrank en fruit.

Meestal is het in deze periode warm, daarom is de start om 17.00 uur en is er de mogelijkheid een ronde eerder te stoppen. Ook nu worden er honderden deelnemers verwacht. Inschrijven kan via www.dieversportief.nl en op de dag zelf. De kosten dan zijn wel drie euro hoger als bij voorinschrijving. Ook hier geen prijzen. Wel een bloemetje voor de snelste lopers.

Eind juli -de 23e en 30e- en de eerste drie zaterdagen in augustus worden vanaf de gezellige camping de Hoeve aan den Weg in Oude Willem de Hoeve aan den Weglopen weer georganiseerd. Hier heeft SV Friesland drie mooie parkoersen uitgezet door het Drents Friese Wold. Dit met toestemming van Staatsbosbeheer. De kortste afstand van drie kilometer is voor de jeugd en minder goed getrainde lopers. Ze mogen deze route twee keer afleggen om op de 6 km afstand te komen. Dit is een pittig rondje door een stuk verhard bosgebied dat bij regen extra zwaar is te belopen. De 8 km route gaat over het betonpad richting Hoogersmilde. Na 4 km staat hier verzorging en gaat de route verder over verharde bospaden richting Appelscha en Oude Willem. De 16 km lopers lopen deze route ook twee keer met een verzorgingspost bij doorkomst start-/finish. De 10.4 km route is volgens zeggen de mooiste en gaat via het Studentenpad langs venen en bosgebied. De lopers komen na 6 km ook op het betonpad bij de verzorgingspost en gaan vanaf hier  met de 8/16 km lopers dezelfde route volgen naar de doorkomst of finish.

Aanmelden kan tot vlak voor de start (de eerste om11.00 uur voor de 10/21 km) in eetboerderij De Hoeve. Ook hier is voldoende kleed-/douche- en parkeergelegenheid. Het inschrijfgeld van € 6,00 inclusief consumptie in De Hoeve is laag. De 8-16 km start om 11.05 uur en de 3-6 km om 11.10 uur. Ook lopen met aangelijnde hond is mogelijk.
Iedereen die één van de aangeboden afstanden hardlopend kan afleggen mag deelnemen. Je hoeft niet lid te zijn van sportbond of sportclub.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.