Hoeve ad Weg Bosloop in Diever

FOTO’S Janke vd Schaaf

Hoeve ad Weg Bosloop Janke vd Schaaf

DRUKKEND WARM BIJ 2e HOEVE AAN DEN WEGLOOP OUDE WILLEM

Na een nacht met 10 millimeter regen stonden er toch nog 100 hardlopers aan de start in Oude Willem. SV Friesland had de route de avond er voor uitgezet, dat kwam goed uit met zoveel regen die nacht. De borden, linten en kalkpijlen stonden er nog wel maar hier en daar stonden flinke plassen op de route van de 8 en 10 km. En de 3 km route was verandert in een crossparkoers waar men nog met slalommen met droge voeten over de finish kon komen.
Het bleef droog en de zon kwam er door, reden om een extra waterpost neer te zetten, en dat was ook nodig bleek nu. Prachtig parkoers maar het was drukkend warm in het bos, gelukkig stond daar ook een waterpost en was er na de finish hete bouillon, multivruchtendrank, thee en fruit en zelfs nog ontbijtkoek voor de liefhebbers. Prima verzorging dus.
Bert de Boer Staphorst liep zo snel dat voorfietser Bart Smit hem nog maar net voor kon blijven, bij het 6 km punt passeerde hij de eerste 16 km loper Albert Mussche Nieuwleusen die had als voorfietser Jan Blauw, deze twee mannen zijn van de St. Sport Promotie Diever en fietsen de eerste ronde voorop, SV Friesland helpt hun weer bij de Brinklopen en marathons. Debie en Richard van Eetboerderij De Hoeve waren vroeg open om de lopers te verwelkomen. Hier was de inschrijving en in de waslokalen kon men omkleden en douchen.
Vier zaterdagen achter elkaar kan men hier terecht voor de Hoeve aan den wegloop. Deze zaterdag was de familie Kooistra altijd bij Lauwersoog-Ulrum, maar op verzoek van veel lopers die graag 8-10-16km wilden lopen is deze loop op de kalender gezet. Lauwersoog-Ulrum is alleen een halve marathon. Ook een klassieker die vele honderden lopers trekt.
Als we honderd lopers krijgen zijn we best tevreden en is het de moeite van het organiseren waard. Dat lukte dus. Wijtse Breidenbach uit Zwolle noteerde alle tijden, ook de doorkomsttijden. Hennie Boonstra tekende voor de verzorging bij doorkomst en eindverzorging en Thijs en Gretha Hofstra stonden op de extra post, Jan Kooistra deed de verversingspost op het 4-6 km. Punt in het bos. Josefien Kooistra deed de inschrijving met Hennie. Zo kunnen ze met een beperkt groepje mensen zo’n loop organiseren. Omdat het druk is op de camping en het parkeerterrein al vol staat met auto’s van gasten moest men in de berm parkeren. begeleid door Thijs en Jan.
Kunstenaars hadden kunstwerken op de hei gezet, of de lopers dat hebben opgemerkt is niet bekend. Wel de reeën die hun weg kruisten. Van de caniaclub Drenthe waren ook leden aanwezig om samen met hun hond de 6 km te lopen.
Uitslagen
Martijn Dekker Dalfsen won de halve marathon in 1.21.37 voor Sieds Wiersma Drachten 1.21.50 3e Wim Bart Knol Oldeberkoop 1.29.12 4e Gerrit Duits Sneek 1.30.05 5e Chris Draijer Oudega 1.30.05 Geen vrouwen op deze afstand.
16 km: 1e Albert Mussche Nieuwleusen 1.08.59 2. Ben Kok Kampen 1.23.37 3e Karst Anema Stiens 1.26.31 4e Pieter Klasen Ylst 1.29.27 5e Frank Klasen Sneek 1.29.27 Vrouwen: 1e Trees v.d. Veen Wolvega 1.26.31 2e Sjoerdtje de Boer Ede 1.29.39 3e Agnes Winia Elahuizen 1.35.47
10 km: 1e Bert de Boer Staphorst 36.40 2e Adriaan Huisman Oosterwolde 39.29 3e Simon Regnerus Marrum 41.56 4e Jappie Doller Waskemeer 42.14 5e Maurice Veijer Staphorst 42.18 Vrouwen: 1e Tiny de Jong Wolvega 52.29 2e Saakje Regnerus Broeksterwoude 55.38 3e Greetje de Jong Bedum 1.00.28
8 km: 1e Anneke Breidenbach Zwolle 39.15 2e Klasien Varweg Hardenberg 46.38 3e Henk Juffer Nunspeet 49.02 4e Henk Warnders Hoogersmilde 49.02 5e Trijnie Fictorie Hoogeveen 50.33
6 km: 1e Ilse Pulten Dedemsvaart 25.36 2e Folkert Visser Burgum 25.50 3e Keimpe Jager Dronrijp 30.34 4e Dikkie v.d.Werf Bolsward 31.14 5e Bery v. Boesschoten Beilen 34.59
Vrouwen: 1e Linda Peereboom Heerenveen 32.23 2e Sadé Runia Leeuwarden 39.28 3e Anneke Regnerus Marrum 41.07 4e Lies de Vries Broek 42.03 5e Anky Runia Stiens 49.24
3 km: 1e Geert de Lange Broeksterwoude 17.20 2e Lars de Lange Broeksterwoude 19.09 3e Hester Slootjes Bolsward 20.46

Oude Willem

We zijn onderweg naar Oude Willem, een buurtschap tussen Wateren en Diever. Het schijnt haar naamgeving te ontlenen aan een nogal excentrieke schaapsherder (Oude Willem) die met zijn kudde heerste over de heidevelden in deze omgeving. SV Friesland, zeg maar Jan Kooistra c.s., organiseert “De Hoeve aan de weg” bosloop. Het weer bevalt ons, het is niet te warm. Het parcours gaat door een prachtig gebied en de te lopen afstanden bieden elk wat wils. Een van ons kiest voor de 10 en de rest voor de 16 km en dat allemaal met het voornemen er een rustige duurloop van te maken. De inschrijving vindt plaats in het restaurant van de camping “Hoeve aan de weg”. Direct valt de gemoedelijke sfeer van de evenement ons op. De stemming is opperbest, een paar bekenden groeten elkaar en de koffie smaakt goed. Als we ons richting start begeven horen we Jan Kooistra zijn laatste aanwijzingen geven aan een aantal vrijwilligers.

Om 11.00 uur vertrekt de 10 en de 21, om 11.05 de 8 en de 16 en nog eens 5 minuten later de 3 en de 6 km. Vanzelfsprekend is er altijd een aantal lopers dat het liefst een persoonlijk record loopt, alleszins begrijpelijk. Dan is er een groep die meeloopt gewoon omdat het leuk is, omdat het parcours door een prachtige omgeving gaat, eigenlijk om te genieten. En er is een groep die deelneemt, omdat het past in de voorbereiding op een of andere (halve) marathon. Tot die groep behoren wij. Maar we willen ook om ons heen kijken om te kunnen vertellen aan onze loopgroep vrienden dat ze iets gemist hebben. Want dat viel toch wat tegen, de animo om mee te gaan en mee te doen. Dus…jullie hebben wat gemist: een prachtig parcours, geen last van wind, een gezellige sfeer en dat allemaal op een uurtje afstand van Sneek.

Het is gegaan, zoals het is gegaan. We hebben genoten van het mooie parcours, we hebben ons min of meer gehouden aan de ons zelf opgelegde discipline om het rustig aan te doen. Al kostte het bij tijd en wijle wel de nodige moeite. Vooral op die momenten dat we voorbij gelopen werden. De neiging om dan aan te sluiten was groot. We toonden ons na afloop tevreden, maar stelden eendrachtig vast dat we er nog lang niet zijn om op Terschelling “de sterren van de hemel te lopen”. De Berenloop, daar is het ons tenslotte om te doen. Vanuit onze loopgroep doen er altijd een kleine 20-tal aan mee. De ambitie en de onderlinge (sportieve) wedijver binnen de groep is groot. Dus een goede voorbereiding, waarin plaats is voor een aantal (rustige) duurlopen, is van wezenlijk belang. En daar leent deze loop zich bij uitstek voor.

Met dank aan de vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt dat wij in een prachtige omgeving hebben kunnen lopen.

Meeloper Frank Klasen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.