Mooi weer en snelle tijden in Amsterdam Marathon

Bron: AmsterdamMarathon

Uitslag 2011

– Tiki Gelana verbreekt parcoursrecord vrouwen – 

Marathon Amsterdam

Marathon Amsterdam

Wilson Chebet wint Amsterdam Marathon

Wilson Chebet wint Amsterdam Marathon

Wilson Chebet heeft zondag 16 oktober de TCS Amsterdam Marathon gewonnen in 2.05.53. Hij kwam daarmee negen seconden te kort om het parcoursrecord van vorig jaar te verbreken. Bij de vrouwen werd het parcoursrecord uit 2002 verbroken door Tiki Gelana. Zij finishte in het Olympisch Stadion na 2.22.08. Lornah Kiplagat liep ruim onder de limiet voor de Spelen en zette 2.25.52 op de klok en werd daarmee Nederlands kampioen en derde in het vrouwenveld. Michel Butter werd bij de mannen Nederlands kampioen in een dik persoonlijk record van 2.12.59.

Onder ideale omstandigheden werd er zondag gelopen, het was zonnig en een beetje fris, uitstekend marathonweer. De kopgroep van twintig lopers liep lange tijd samen en er werd in een snel tempo gelopen. Na 21,1 km kwamen ze in 1.02.38 door, goed op schema dus om het parcoursrecord uit 2010 van Getu Feleke te verbreken (2.05.44). Na ruim 35 km ging de Keniaan Wilson Chebet er vandoor en het hoge tempo kon de rest van het veld niet bijbenen. De laatste twee kilometer verloor hij echter te veel tijd, waardoor het record onbereikbaar was. “Ik had last van mijn buik doordat ik te veel water had gedronken en ik voelde mijn voet, daardoor zakte ik wat weg”, gaf Chebet na afloop aan.

Tweede werd debutant Laban Korir (2.06.05, Kenia) en derde werd de haas van de kopgroep Eric Ndiema in 2.06.07 (Kenia). Opmerkelijk is dat er maar liefst zes lopers onder de 2.07 liepen, naast het podium liepen ook Nicholas Manza (2.06.34, Kenia), Elijah Keitany (2.06.53, Kenia) en Paul Biwott (2.06.54, Kenia) snel. Deze tijden bevestigen het feit dat de TCS Amsterdam Marathon een van de snelste marathons van de wereld is.

Parcoursrecord vrouwen
Bij de vrouwen werd het parcoursrecord na negen jaar verbroken. Gete Wami liep in 2002, 2.22.19. De Ethiopische Tiki Gelana zette het nieuwe record op 2.22.08. Na 30 km liep ze nog samen met haar landgenoten Eyerusalem Kuma, de winnares van 2009, en Genet Getaneh. Haar tweede gedeelte van de wedstrijd was aanzienlijk sneller. Tweede werd uiteindelijk Kuma in een persoonlijk record (2.24.55).

Lornah Kiplagat nomineert zich voor Spelen
Bij Lornah Kiplagat is het vertrouwen weer helemaal terug. ,,Ik ben de gelukkigste vrouw in Amsterdam en misschien wel in de hele wereld.” Ze liep ruim onder de limiet voor Londen 2012: 2.25.52. ,,Ik ben blij hoe het gegaan is. De start ging wat sneller, maar het voelde goed”, aldus Kiplagat. ,,Ik kan mu nu 100% focussen op Londen en ga de komende maanden meer aan mijn snelheid werken.”

Butter maakt indruk
Bij het NK marathon bij de mannen was de uitslag verrassend. Favoriet Koen Raymaekers moest met keelontsteking afhaken na ruim 15 km. De overwinning ging naar Michel Butter. De Castricummer zegevierde in 2.12.59, wat bijna vijf minuten sneller was dan zijn beste tijd. ,,Ik heb echt genoten, het voelde heerlijk. De hazen hebben goed werk verricht. Onderweg kreeg ik wel wat last van de benen, maar bij de laatste kilometer kwam pas de pijn.” Met een goede eindsprint dook hij nog net onder de 2.13. Tweede werd Patrick Stitzinger in 2.15.22. Hij bleef net boven zijn persoonlijk record. Olfert Molenhuis maakte het podium compleet met 2.16.20, twee minuten sneller dan ooit.

Bij de vrouwen stonden naast Lornah Kiplagat, Heleen Plaatzer en Miriam van Reijen op het podium met respectievelijk 2.35.23 en 2.42.05.

Tijdens de TCS Amsterdam Marathon genoten zondag tijdens de diverse onderdelen meer dan 35.000 deelnemers van de fantastische sfeer in het Olympisch Stadion. Hardlopers vanuit de hele wereld maakten kennis met het prachtige parcours door Amsterdam, waar ze werden aangemoedigd door de vele toeschouwers.

Hieronder een verslag van Anneke de Boer

Vanochtend rond half 10 zijn we vertrokken naar Amsterdam voor de halve marathon. Hero Polet haalde me op en we kwamen mooi vroeg daar aan.

Zo konden we nog mooi in de sporthallen rondneuzen bij de vele stands van hardloopbedrijven. Daar tegenover was het stadion waar ondertussen de eerste marathonlopers finishten. Het was topweer in Amsterdam, maar omdat het zo koud aanvoelde, waren de meeste hardlopers te dik gekleed. Het was warm loopweer, een felle zon en weinig wind! Rond half 2 ging het startschot, en zo denderde vanaf dat tijdstip kilometers lang hardlopers door de straten. Hier en daar speelden muziekbands, en langs de kanten veel publiek.

De eerste 5 km ging (te) snel (20.55) en op het 10 km punt (ook aan de snelle kant) was de tijd 42.53. Oeps om dat tempo vast te houden was vast een `poepetoer op syn frysk’ en dat bleek ook zo te zijn, elke 5 km deed ik er een minuutje langer over, ondanks dat haas Hero ontzettend zijn best deed om mij met een mooie tijd over de finish te krijgen. Vanaf 18 km lopen we door het schitterende Vondelpark, en de laatste kilometer is nog een stuk Amsterdams stadsdeel Oud-Zuid om vervolgens te finishen in het Olympisch Stadion in een tijd van 1.33.17. als 63ste dame. Ook Ylona zagen we nog voorbij komen, en aan haar tempo te zien had ze er ook helemaal zin in!(1.25.56)

Een prachtig dagje Amsterdam!

Groeten van Anneke

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.