Patrick Makau loopt wereldrecord op de Marathon van Berlijn

zondag, 25 september 2011
Patrick Makau loopt wereldrecord

Patrick Makau loopt wereldrecord

De Keniaan Patrick Makau heeft zondag in de marathon van Berlijn een nieuw werelrecord gevestigd. Hij legde de 42,195 km af in 2u 03m 38s en was daarmee 21 seconden sneller dan de vorige wereldrecordhouder, de Ethiopiër Haile Gebreselassie. ‘Gebre’ had zijn werelrecord van 2u 03m 59s op 28 september 2009 ook al in Berlijn gelopen.

Het record is voorlopig nog wel officieus, omdat de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) het nog officieel moet goedkeuren.

De 26-jarige Makau won ook vorig jaar al in Berlijn en schreef in 2010 de marathon van Rotterdam op zijn naam. Dit jaar werd hij ook al derde in de marathon van Londen.

et startschot in de Duitse hoofdstad klonk al om negen uur. Iets meer dan twee uur later finishte Makau in het zonige Berlijn als wereldrecordhouder op de klassieke afstand.

Eerder dit jaar werd de Keniaan derde in de marathon van Londen. Makau won de Rotterdam marathon in 2010 en zegevierde ook vorig jaar al in Berlijn.

Uitstappen

Haile Gebrselassie raakte rond het dertig kilometerpunt achterop. De Ethiopiër kampte met maagklachten, leek zelfs even de strijd te staken maar bleef toch nog even in de race. Tussen de 35- en 40 kilometer stapte Gebrselassie alsnog uit.

De nieuwe wereldrecordhouder reageerde uitermate verheugd na zijn toptijd: “Halverwege de race zag ik mijn tijd op de halve marathon, toen wist ik al dat het goed zat.”

Keniaans podium

Ook de nummers twee en drie kwamen uit Kenia. Stephen Chemlany noteerde 2:07:55, Edwin Kimaiyo: 2:09:50.

Bij de vrouwen won Florence Kiplagat, eveneens uit Kenia, in 2:19:44, Irina Mikitenko werd tweede in 2:22:18, Good old Paula Radcliffe finishte als derde 2:23:46. De Britse wereldrecordhoudster liep haar eerste marathon sinds twee jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.