Uitslag Sinterklaasloop Bolsward

Bron: LAB

UITSLAGEN

Record deelname bij Sinterklaasloop in Bolsward

Sinterklaasloop

Hardlopen is populair. Dat bleek gisteravond weer bij de Sinterklaasloop in Bolsward Maar liefst 290 deelnemers stonden aan de start voor de 7,6 km lange loop door en rondom Bolsward. Het was Sinterklaas zelf die naar de start kwam om het startschot te lossen waarna de deelnemers de duisternis in trokken.

De L.A.B. werkte ook dit jaar samen met leerlingen van het Marnecollege, (sport, dienstverlening en veiligheid) De leerlingen stonden op alle belangrijke punten langs de route om ervoor te zorgen dat de deelnemers niet verkeerd konden lopen. Daarnaast was ook politie aanwezig om op de twee belangrijke punten het verkeer te regelen. De altijd duistere Cnossenlaan was met een flink aantal fakkels afgebakend zodat ook hier de deelnemers wisten waar ze naar toe moesten lopen.

Uitslag:
Bij de mannen was het Jan Albert Veenema die al vrij snel na de start alleen liep en soeverein naar de winst in 26 minuten en 10 seconden snelde. Tweede werd Paul Geertsma en derde Wiebe Pieter Mulder.

Bij de vrouwen was het Ylona Kruis die in 30 minuten en 30 seconden als eerste dame over de finish kwam. Tweede werd Yvonne Tinga en derde Tessa Boot.

Hieronder een persoonlijk verslag van Frank Klasen

De Sinterklaasloop Bolsward

In de middag
3 December. Wat was het slecht weer. Een koude, stevige wind uit het zuidwesten, een miezerige regen en een temperatuur van rond de twee graden in de plus. Niet de meest uitnodigende omstandigheden om “eventjes” mee te doen aan de Sinterklaasloop. Maar dat was vanmiddag om een uur of vier.  Nu loopt het tegen zessen, de wind is wat gaan liggen, het is vrijwel droog en de temperatuur loopt op naar vijf graden.

In de avond
Om half zeven vul ik dus mijn inschrijfformulier in. Niet dat ik van plan was om thuis te blijven. Neen, daarvoor heb ik aan de vorige keren dat ik meedeed veel te goede herinneringen. Trouwens je kunt de organisatie toch niet in de kou laten staan! En dat hebben blijkbaar velen met mij gedacht.

Velen blijven nog maar even binnen in de sporthal. Het is ontmoeting van bekenden. Het gesprek gaat vooral over voorzichtigheid, en uitkijken voor obstakels en over het plan “het vooral rustig aan te doen”, want iedereen is beducht voor het oplopen van blessures. Dan arriveert Sinterklaas met in het kielzog zijn trouwe knecht. Hij is hier blijkbaar vaker geweest, want hij wordt wel erg amicaal door velen ontvangen. Hij is, meer dan zijn zwarte knecht, in een jolige stemming, geeft hier en daar een advies: “haal zonder kleerscheuren de finish”. We zullen zien wat deze goede raad waard is.

De Sint start
De Sint heeft het startschot gegeven. De tijd, die niet belangrijk zou zijn, loopt. De voorhoede “scheurt” weg en verdwijnt al om de eerste bocht. Zij hebben geen last meer van de meute. Het middenveld en de achterhoede hebben het wat moeilijker. Maar met moed beleid en trouw komen we allemaal zonder kleerscheuren dankzij geschreeuw van “paaltjes, stoeprand, auto voor”, de eerste bochten door. Dan ontstaat er ruimte. Plotseling begint het wat te regenen. Als je brildragend bent, is dat vervelend, want niets is zo gezichtsbeperkend als een miezerig regentje op je bril in een schaars verlichte omgeving. En het maakt geen verschil of dat hulpstuk een kleine duizend of een tweehonderd euro heeft gekost. We lopen inmiddels op de “rondweg”. Het “auto voor” klinkt veelvuldig. Ik loop in een grote groep, waarin ook een paar bekenden. We hebben de sokken erin. De samenstelling van de groep wisselt voortdurend, er zijn er die het tempo niet willen/kunnen volhouden. Ze haken af of gaan er vandoor, maar telkens komen er weer nieuwelingen bij. Het is voortdurend opletten op tegemoet komende auto’s, met als gevolg dat veelvuldig moet inhouden en soms heel dicht op elkaar loopt. Maar het gaat zoals het gaat. Zo af en toe kun je een groot deel van het lopersveld overzien. Dat geeft een aardig beeld: veelal felgekleurde kleding, waarin groen/geel overheerst, vaak voorzien van verlichting. De wind hebben we op dit deel van het parcours tegen, het regent gelukkig niet meer. We zijn nu zo ongeveer op de helft. De groep is inmiddels geheel uit elkaar gevallen. Het is ieder voor zich. We lopen weer richting centrum en we bedanken de vrijwilligers onderweg die ons helpen bij het oversteken en waarschuwen voor obstakels. De feestverlichting brandt en een enkele voorbijganger keurt ons een blik waardig, diep weggedoken in zijn jas. Hij zal ons wel voor gek verklaren, maar dat is zijn probleem.

Naar het einde
We gaan onder de A7 door en lopen buiten om. Plukjes lopers zie ik voor me. Ik stel vast dat er weinig verandering meer zit in de volgorde en in de samenstelling van die groepjes. Iedereen neemt blijkbaar genoegen met zijn eigen tempo. Het parcours is hier is schaars verlicht. De fakkels links en rechts geven echter duidelijk de te volgen route aan, het is een mooi gezicht (hulde aan de organisatie). We gaan opnieuw onder de A 7 door, het wordt weer goed opletten voor paaltjes, voor gladheid door natte bladeren en oneffenheden in het wegdek en op voetpaden. Het parcours loodst ons de stad binnen op weg naar de finish. De gelopen tijd wordt afgeroepen en het wordt aan je eigen eerlijkheid overgelaten om de jou toebedeelde en de zelf geklokte tijd op waarde te schatten en in te vullen op je eigen uitslagen papiertje in de sporthal. Als je tenslotte het ingevulde papiertje inlevert, ontvang je een boterletter en word je opgenomen in de officiële uitslagen lijst die te vinden is op de website van de Lange Afstandlopers Bolsward (www.labbolsward.nl).

Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die niet met plezier terug kijkt op een leuke loop/wedstrijd onder niet echt ongunstige omstandigheden. Als je dat niet doet dan had je de boterletter maar beter in Bolsward kunnen achterlaten.

Meeloper

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.