Uitslagen Bonifatiusloop in Dokkum

UITSLAGEN of op Naam/Afstand

FOTO’S Janke vd Schaaf

Remon van Lunzen
zaterdag 17 maart 2012

Remon van Lunzen wint 11e Bonifatiusloop in Dokkum

DOKKUM – Onder prachtige weersomstandigheden is vandaag de 11e Bonifatiusloop gehouden. Remon van Lunzen was de snelste van allemaal en won de halve marathon in 1:11:01 Tweede werd Ben Stellingwerf 1:12:45 en derde Jan Venhuizen 1:14:16. Vierde Saher Yousef -terug na blessure- in 1:16:36.

21 KM – Bij dames was er zoals verwacht winst voor Mariska Kramer 1:17:21. Op ruime achterstand finishte Yvonne Kassenberg 1:21:58 als tweede. Jacinta Fancel werd derde 1:32:06 en Lydia Klessens vierde in 1:33:18.

Bij de 10 KM was er winst voor Riekele Kobes in 34:19. Tweede Johannes Postma in 34:59 en als nummer drie Martin Ketellapper 36:00.
Snelste dame op deze afstand was Stefanie Bouma in 35:09. Tweede Jelly vd Kloet 42:20 en derde Liesbeth Steenbergen 42:54

‘s Ochtends werd er eerst gestart met een wandeltocht. Om 14:00 uur en 14:15 uur volgden de deelnemers van de hardloopcompetitie. Naar schatting deden er zo’n duizend mensen mee. De opbrengst van de jeugdloop ging dit jaar naar Clowns4Care, en bedroeg 750 euro. Voor uitslagen en meer zie: www.dokkumbonifatiusloop.nl.

Verslag Jan Kooistra

BONIFATUSLOOP DOKKUM GROOT SUCCES, MEER DAN DUIZEND DEELNEMERS.

De Bonifatiusloop in Dokkum hoort bij de klassiekers in Noord Nederland waar de hardlopers graag naar toe gaan. Een prachtig parkoers over autoluwe wegen en door mooie stukken natuur in Noordoost Friesland.
De meer dan honderd vrijwilligers van de Loopgroep Dokkum, SV Friesland en L.Gr.Hugo Veenker  zetten zich volledig in voor de lopers. Veel verkeersregelaars die na een instructieavond met de politie de kruispunten bewaken en dat dit nodig bleek nu wel weer. Een automobilist negeerde het stopteken van een verkeersregelaar en bracht hem en de lopers in gevaar. Gelukkig liep het goed af en krijgt de automobilist een flinke boete.
Voor de verzorgers op de 5-10-15 km punten was het ook flink hard werken om de lopers te voorzien van vruchtendrank, water, banaan of sinaasappel.  Met goed materiaal en gemotiveerde vrijwilligers is dat prima gelukt en mochten ze bedankjes ontvangen van de lopers.
Vrijdags had de organisatie het plein al ingericht en honderden vlaggen wapperden in de top en waren de dranghekken geplaatst en voorzien van sponsorspandoeken, ook de Bronlaan werd versierd met vlaggetjes. Hardlopen is een feest voor jong en oud, ja voor iedereen die graag 16 juni de Slachtemarathon wil lopen is dit een mooie testloop.
De start en finish is bij de Binifatiuskapel  een mooie plaats voor een Bonifatiusloop, in de kapel was de nainschrijving  waarvan nog een paar honderd lopers gebruik van maakten. De meesten, meer dan 600 hadden dit hiervoor al gedaan via internet en bespaarden daarmee twee euro extra inschrijfgeld. Iedereen kreeg een t.-shirt, eindverzorging met bouillon, thee, vruchtendrank,fruit en voor iedereen een vruchtenijsje.  Het was in heel gezellige boel in de kapeltuin.
’s Morgens begon men met de wandeltocht waar ook honderden deelnemers inschreven, deze werd verzorgd door de sportstichting Metslawier. Ook zij liepen grote delen voor de hardlooproute.
Daarna was de scholierenloop met deelnemers van al de scholen uit Dokkum en wijde omgeving. Een prachtig evenement waar de oudste groep drie keer 450 meter liepen de middengroep twee en de jongste één ronde. Bij de start werden ze voorop gegaan door vier vrouwen  van de loopgroep die het begintempo bepaalden en voorkwamen dat de jeugd  al te enthousiast van start gingen en valpartijen het gevolg zijn, nu was men op gang en zodra er genoeg ruimte was ging men op eigen tempo er vandoor vooraf gegaan door Roelof de voorfietser. Al de jeugd het een shirt met tekening gemaakt door de jeugd zelf, het shirt werd gesponsord, de medaille ook en het inschrijfgeld ging naar de Clowns die € 750,00 mochten ontvangen waar ze weer heel wat zieken, kinderen en ouderen een plezier mee kunnen doen door hun optredens in tehuizen, ziekenhuizen en bij de mensen thuis.
Om twee uur de start van de halve marathon door Bonitatius, van 1 tot er met 10 juni is de musical Bonifatius in de kapel met heel bekende spelers van  v.d.Ende producties. Bijzonder voor Noord Nederland.  De weersomstandigheden waren gunstig, het bleef droog toch was er onderweg wel wind die de nodige energie vroeg om tempo te lopen.
Veel snelle lopers aan de start, niet zoveel Groningers en Drenten dan in de begin jaren maar er is iedere week zoveel keuze ook in hun provincie zodat die in eigen omgeving kunnen lopen.
Voor de kanshebbers Remon van Lunzen die vorig jaar 3 seconden tekort kwam om het parkoersrecord te verbeteren, moest nu 1.10.30 lopen maar kwam nu ook een halve minuut te laat binnen om die premie te pakken boven op de mooie geldprijs die voor de overall winnaar klaar lag. Mariska moest 1.17.00 lopen om de extra premie mee te nemen, minder dan een minuut kwam ze tekort. Vlot na de eerste drie binnengekomen lopers en loopsters was de huldiging. Bij de halve marathon ook prijzen in leeftijdsklassen deze bedragen worden overgemaakt naar hun bankrekening.
Sports.Com. uit Winsum verzorgde het geluid en de chipmatten. Er werd gelopen met de bekende gele championchip dus direct na de finish stond de officiële uitslag al op de site www.uitslagen.nl
Janke v.d.Schaaf, de huisfotograve van SV Friesland, maakte weer een schitterende fotoreportage van al de deelnemers onderweg (zie link bovenaan dit bericht) in actie en veel omgevingsfoto’s waar ook de vrijwilligers niet werden vergeten. Veel SV Frieslandlopers aan de start, deze Bonifatiusloop is een onderdeel van hun Clubcompetitie waar veel animo voor is.
De loopgroep Hugo Veenker was ook goed vertegenwoordigd, hij had al de trainingen geschrapt op deze zaterdag en verzocht al zijn pupillen mee te doen aan de Bonifatiusloop en daar gaven ze gevolg aan. Ook de loopgroep Leeuwarden met Geert Jan Bosma was flink vertegenwoordigd. De loopgroep Dokkum had veel eigen lopers nodig voor de organisatie maar ook van hen stonden er nog aan de start en na het lopen waren ze weer present om op te ruimen. Een prachtige hardloopdag in Dokkum waar de organisatie alle lof verdiend voor hun inzet.
Zelf mocht ik verslag doen bij de start en finish en kon de deelnemers mededelen dat 20 april de inschrijving van de Terschelling Marathon de Berenloop van start gaat.
Komende zaterdag kunnen de lopers in Leek terecht voor de Leeksterlenteloop en Zondag in Sneek waar de AV Horror de Ronde van Littenseradiel organiseert.  31 Maart is de Drents Friese Woldmarathon, voor dit prachtig loopevenement dwars door de bossen van dit natuurgebied kan nog een week van te voren worden ingeschreven via www.dieversportief.nl  nog nooit waren er zoveel aanmeldingen dan nu, veel zien deze loop als test voor de komende marathons.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.