Uitslagen en foto’s Pepernotenrun Franeker


Mannen, 6,8 KILOMETER
PLTS NAAMWOONPLAATS/VERENIGING TIJD

1 Gerrit Wolbers Lionitas 24:37
2 Pieter Prins SV Friesland 25:17
3 Reinier van der Stap Harlingen 26:00

Vrouwen, 6,8 KILOMETER
PLTS NAAMWOONPLAATS/VERENIGING TIJD

1 Liesbeth Steenbergen Sneek 30:14
2 Marrit Hoekstra Easterein 30:41
3 Pernille Verheij AH Franeker 31:18

Mannen, 10,7 KILOMETER
PLTS NAAMWOONPLAATS/VERENIGING TIJD

1 Bram Kielman AV Heerenveen 39:42
2 Victor Plomp Leeuwarden 41:40
3 Lieuwe Palstra Bolsward 41:45

Vrouwen, 10,7 KILOMETER
PLTS NAAMWOONPLAATS/VERENIGING TIJD

Anna Lemstra AH Franeker 47:52
Marrit Mulder Leeuwarden 48:38
Alie Brouwer Horror 51:46

Mannen, 16,4 KILOMETER
PLTS NAAMWOONPLAATS/VERENIGING TIJD

1 Rob Vijver Lionitas 1:00:03
2 Dick Wobbes Loopgroep Leeuwarden 1:00:58
3 Remco Schraa Loopgroep Leeuwarden 1:03:56

Vrouwen, 16,4 KILOMETER
PLTS NAAMWOONPLAATS/VERENIGING TIJD

1 Rianne – Harmsen de Boer Drachten 1:08:08
2 Judith van der Meer Lionitas 1:08:23
3 Lisan de Vries Bergum 1:13:05

VERSLAG Jan Kooistra

AH Pepernotenrun groot succes . Deelnemers kregen gratis AH Bonusmeters.

FRANEKER – De Sportvereniging Friesland uit St.-Jabik is een heel actieve hardloopclub die bijna wekelijks wel ergens een loop organiseert of mee helpt te organiseren bij een vrienden club. Dit met geluid, speaker en eindverzorging. Men is niet alleen actief in Friesland maar ook in Drenthe en Groningen. Een sociale club die graag iedereen de gelegenheid wil geven om mee te doen aan hun lopen en vindt dat het inschrijfgeld niet te hoog mag zijn. Zo kan men voor vijf euro deelnemen aan hun goed verzorgde lopen en met onderweg -als het koud is- warm water. In de zomer koud water en sponzen onderweg en voor na de finish altijd warme bouillon, thee, vruchtendrank en fruit.

Ook streeft men er na om de deelnemers kleed- en douchegelegenheid, voldoende parkeermogelijkheden en een volledige uitslag met daarbij de woonplaats, vereniging en leeftijdscategorie te geven. Om het mogelijk te maken voor dat lage inschrijfgeld een loop te organiseren noteert men de uitslagen handmatig en wordt er niet gebruik gemaakt van de championchip en is er geen herinnering. Wie wel een medaille wil kan deze na afloop kopen. Maar 90% hoeft geen herinnering, ze lopen voor hun plezier en genieten van de omgeving waar ze kunnen lopen.

De club is op 1 april 1980 opgericht door Josefien en Jan Kooistra en zij zijn nog steeds actief bezig. Dit wel met hulp van o.a. kleinzoon Christiaan Valk die het geluid verzorgd, de inschrijving van de Pepernotenrun heeft gedaan, verkeersregelaar is en heel veel hand en span diensten verricht. Herman Hoekstra is de vrijwilligers coördinator en dat verlicht het werk, immers zonder vrijwilligers kun je geen loop organiseren. Bij deze Pepernotenrun is de gehele familie opgetrommeld om te helpen zelfs mensen die nog niet eerder bij de organisatie waren betrokken zoals de zusters van Jan.

Vorig jaar kwamen Mirjam en Gert Kuipers de eigenaren van de Albert Heijn Franeker met het idee om een Pepernootrun te organiseren die volledig door hun gesponsord zou worden. Compleet met feesttent, snert, chocomelk, krentenbollen, etc. En als herinnering een mooie wintermuts. SV Friesland organiseerde al 35 jaar de Ronde over Ried en wilde wel eens wat anders en greep deze aanbieding met beide handen aan om de Pepernootrun te organiseren. Dit op een parkoers waar veel lopers nog nooit  eerder hadden gelopen namelijk over het Hitzummerbinnenpad via Hitzum, Sopsum, Kiesterziel en daarna door het Franekerbos naar de Dongjummerpoort en het laatste stuk over het bolwerk naar het parkeerterrein van hun sponsor de Albert Heijn. Een prachtig route waar wel heel wat verkeersregelaars voor nodig zijn, maar daar zorgde het White Angels Verkeersteam wel voor.

Het werd een groot succes! Verkleden/douchen en gratis zwemmen in Zwembad Bloemketerp. Alleen het parkeren was daar een probleem, bij deze 2e editie is de start en finish daarom verplaatst naar Bloemketerp. De auto’s werden verwezen naar de woonwijk waar voldoende ruimte werd gevonden om vrij te parkeren. De feesttent werd op het grasveld naast het zwembad geplaatst. Ideaal en reuze gezellig. Ook de finishplaats op het fietspad was een betere plaats dan vorig jaar. De fietsers namen nu het Korbootpead naar de AH Supermarkt zodat de lopers veilig konden finishen.

Dit betekende wel dat de route veel langer werd dan de aangekondigde aantal kilometers. Dit kreeg men er als bonus gratis bij, maar veel lopers viel dit toch zwaar en zeker het laatste stuk over het Bolwerk, als men bij het Elfstedenbrugje rechtdoor was gegaan kwam men wel op de aangegeven afstanden maar de organisator wilde hun het loopje over het Bolwerk en over Bloemketerp niet afnemen.

Na het startsein van Mirjam en Gert gingen de 450 deelnemers zaterdagmorgen onder ideale weersomstandigheden van start. Wel met een vochtigheidsgraad van 98% maar met het zonnetje erbij was dit prima te doen. De meesten lopers komen uit de wijde omgeving van Franeker maar ook van verder weg. Er is tegenwoordig zoveel keus uit lopen dat men tevreden kan zijn met deze deelname. De jeugdloop trok maar weinig lopers. Dit komt omdat veel jeugd op voetbal of zwemmen zit etc. Volgend jaar gaat de organisatie proberen toch meer jeugd aan te trekken.

De krijtkalkpijlen op de route waren nog wel zichtbaar en hier en daar waren ook nog bordjes geplaatst. Fout lopen hoeft dus niet. Men was vol lof dat er onderweg warm water werd aangeboden en voor de heerlijke snert na afloop.  Nadat de meesten waren gefinisht werd -op verzoek van Mirjam- het lang zal hij leven gespeeld voor Jan Kooistra die zijn 72e verjaardag vierde. Alle lopers in de volle feesttent zongen van harte mee. Mirjam prees de organisatie voor hun inzet en bood Jan een tas met levensmiddelen aan. Ook Christiaan werd in het zonnetje gezet. Zonder hem kon het niet zo’n mooi loopfestijn zijn geworden. Pa Jouke verzorgde de uitslagenlijst. Jan bedankte Mirjam en Gert voor de sponsoring en hoopt net als hun volgend jaar de 3e editie te mogen organiseren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.