Uitslagen Oerpolderloop It Heidenskip

UITSLAGEN – FOTO’S Janke vd Schaaf

MSEN, 14 KM
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd
1 Ynte Lemstra 1991 Horror 51:30
2 Willem de Boer 1978 Lionitas 51:31
3 Wilko Bakker 1985 Horror 54:03
VSEN, 14 KM
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd
1 Immy-Auck Kersbergen 1987 Lionitas 54:17
2 Ylona Kruis 1974 Horror 57:23
3 Marjan Ruiter 1982 Friesland 1:02:28

Straffe noordoostenwind maakt Oerpolderloop een pittige uitdaging.

In 2008 hadden Folkert en Antje Jellesma bedacht om een loop in het Heidenskip te organiseren. Zij hebben een sportzaak in Sneek Bij Folkert Outdoor & Running en wilde wel een activiteit voor hardlopers organiseren. Het werd de Oerpolderloop over 14 kilometer en dat was meteen een groot succes. Dankzij de medewerking van veel vrijwilligers uit het dorp It Heidenskip slaagde men erin een mooie loop te organiseren, een uitdaging: de Helse loop door het Heidenskip.
Twee jaar organiseerden Antje en Folkert deze loop, de derde editie dreigde er niet te komen omdat ze het veel drukker kregen in hun sportzaak en ook een verhuizing er aan zat te komen. Graag wilden ze de organisatie overdragen aan AV Horror maar die hadden daar geen mensen voor die hem konden organiseren en verwezen ze naar SV Friesland uit St.-Jabik die heel veel loopevenementen organiseren. Zoveel dat ze er eigenlijks niet meer bij konden hebben
Maar omdat ze het jammer zouden vinden dat de loop verdween van de hardloopkalender namen ze de uitdaging aan met sponsoring van Bij Folkert Outdoor & Running en vrijwilligers uit het dorp. Alle deelnemers kregen zelf gemaakte snert welke door verschillende bewoners van het dorp werd gemaakt en de opbrengst ging naar het dorpshuis It sweigat. Hierin is ook de nainschrijving en kleed/douchegeldeenheid. Verkeersregelaars zorgen er voor dat de honderden auto’s goed werden geparkeerd langs de weg en dat het doorgaande verkeer werd omgeleid tijdens de loop.SV Friesland hield ook het prijzenpakket aan, Antje en Folkert hadden een prijs De Hikke waarop de winnaars komen te staan en welke een mooi plekje heeft in hun winkel. Ook gaven zij de deelnemers een waardebon voor korting bij aankopen in hun winkel en een sponsorbedrag om prijzen te kopen voor de snelle lopers.
Dankzij de ervaring die de SV Friesland heeft en de gemoedelijke sfeer die ze creëren door warm drinken te geven onderweg, de kilometerpunten aan te geven en na de finish de lopers bouillon, thee vruchtendrank en fruit aan te bieden. De tijden voor de uitslag handmatig te noteren wat de kosten drukte en iedereen dus snert aanbod deze kosten waren in het inschrijfgeld verwerkt en de opbrengst ging naar het dorpshuis. De voorinschrijving ging via www.inschrijven.nl en degene die daar gebruik van maakte kreeg het startnummer thuis gestuurd.
Vele toppers kwamen er aan de start Said Kanfaoui uit Gouda liep in de tweede editie een parkoersrecord van 46.06 Ylona Kruis won bij de vrouwen in 55.20 het waren meteen de snelste tijden tot nu toe. Dit jaar werd de 7e editie georganiseerd op zondag 15 maart, het wordt steeds moeilijker om een geschikte datum te vinden omdat de hardloopkalender www.hardlopendnederland.nl zo vol komt te staan dat er keuzes kunnen worden gemaakt uit soms wel 6 tot 10 loopevenementen in één weekend. Maar daar moet worden bij vermeld dat het aantal lopers vele malen is verdubbeld en er nu een derde loopgolf bezig is. Heel veel hardloopgroepen zijn eruit ontstaan en veel organiseren hun eigen trainingsloopjes en doen dan gezamenlijk mee aan een heel groot loopevenement.
De SV Friesland had dit jaar deze Oerpolderloop opgenomen in hun clubcompetitieklassement en was verzekerd op deelname van die deelnemers. Ook hadden ze het inschrijfgeld bijna met de helft verlaagd om niet meer de snert er bij in te verrekenen en ook de voorinschrijving werd geschrapt. Nu zat men weer op een inschrijfbedrag wat de lopers gewend zijn bij de SV Friesland. 90% van hun lopers lopen het liefst mee voor organisatiekosten omdat ze al een la vol medailles en loopshirts hebben en er niets mee doen. Iedereen kreeg een BijFolkert loopshirt direct bij de inschrijving, wie dat droeg tijdens de loop kon een paar schoenen etc. winnen. Die uitslag en prijzen worden binnenkort bekend gemaakt. Voor de prijzen voor de eerste vijf op de 14 km en de eerste drie op de 7 km bestond dit jaar uit levensmiddelenpakketten die direct na afloop werden uitgereikt in het dorpshuis.
Voor een organisatie is het altijd spannend hoeveel deelname er kan komen. Bij voorinschrijving ben je zeker dat 90% van die opgegeven lopers in ieder geval zullen komen, de rest wacht de weersvoorspelling af, het is een open landschap maar met een prachtige natuur, en hun conditie. Dit jaar veel griepgevallen en de voorspelling was straffe noordoosterwind en lage gevoelstemperatuur en kans op wat regen. Deze voorspeling kwam uit. Waar de organisatie wel wat een probleem mee had was dat de weg Bolsward-Workum was afgezet voor al het verkeer door problemen met de brug in Tjerwerd die stremming zou die nacht worden opgeheven maar het werk liep uit. Snel heeft de SV Friesland via Christiaan Valk via Twitter, Facebook en de sites de lopers hiervan op de hoogte gesteld zodat er maar enkelen te laat kwamen maar mochten toen ook nog starten.
Maar liefst 288 deelnemers kwamen aan de start en dat was een beste meevaller, meer dan de jaren er voor. Het startschot werd een OERKNAL uit een carbidbus. Een pracht gezicht al die lopers te zien starten. Gekozen werd om eerst de 14 km te laten starten en 2 minuten later de 7 km lopers die de andere kant opgingen over de net vernieuwde Koaidyk die nog moest worden voorzien van een nieuwe asfaltlaag maar de sluitlaag was al aangebracht en hierop was goed te lopen. Een pittig loopje, de 3½ km heen ging prima maar terug pal tegen de wind in kostte veel energie zelfs zoveel voor één van de deelnemers wat te veel en had EHBO hulp nodig die constateerde een hartslag dat er een dokter bij moest komen maar de dokterswacht stuurde een ambulance. Gelukkig viel het best mee en mocht ze gauw weer naar huis. Heb het onderschat en was door vermoeidheid gevallen was haar reactie. Fijn dat de SV Friesland altijd dekens bij zich heeft voor dit soort gevalletjes. Ook het warme drinken onderweg viel bij velen goed in de smaak.
Janke v.d.Schaaf maakte weer een mooie fotoreportage, zie bovenaan deze post. Ook Rinkje v.d. Heide en Folkert Jellesma maakten foto’s. Dankzij de vlotte invoering van de gegevens van de lopers konden de uitslagen meteen op www.svfriesland.nl en www.uitslagen.nl worden gepubliceerd. De lopers waren vol lof en bedankten de SV Friesland, Antje en Folkert en vrijwilligers van It Heidenskip voor hun inzet.
Uitslagen: 14.2 km. 1e Ynte Lemstra lemmer 51.30 2e Willem de Boer Exmorra 51.31 3e Wilko Bakker Heeg 54.03 4e Erik Bouma Ijlst 54.15 5e Siep Nota Sneek 54.55 Vrouwen: 1e Immy-Auck Kersbergen Wommels 54.17 2e Ylona Kruis Ysbrechtum 57.47 3e Marjan de Ruiter Sneek 1.02.28 4e Nynke Steigenga Exmorra 1.03.23 5e Hester Groeneveld Bolsward 1.05.38
7.2 km: Jetze Genee Makkum 27.22 2e Simon Regnerus Marrum 27.43 3e Jens Dijkstra Emmeloord 28.04 4e Wouter v. Gessel Zwolle 31.01 5e Jan-Anne Postma Zwagerbosch 31.14 Vrouwen: 1e Fleur Baljet Oosthem 28.12 2e Anneke Heida Sneek 33.52 3e Herma Bakker Workum 34.01 4e Hinke Goemaat Idsegahuizum 34.19 5e Silke Jellesma Ysbrechtum 36.01 6e Anske Schotanus Koudum 36.02

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.