Uitslagen Open Makkumer Wintertrimloop

De koplopers

UITSLAGEN

FOTO’S Janke vd Schaaf

MAKKUM – Vandaag werd onder zware omstandigheden alweer voor de 26e keer de Open Wintertrimloop in Makkum gehouden. Een groot aantal deelnemers stond aan de start bij deze leuke loop met zeer afwisselend parkoers. Van al deze deelnemers kwam Jan Albert Veenema als eerste over de finishstreep in 36:28. Willem de Boer 37:05 volgde als tweede en derde werd „snelste Makkumer” Nyk Adema 37:48.

Bij de dames was er winst voor Inge van Schaick 42:54. Liesbeth Steenbergen 46:51 werd tweede en Ineke Altenburg derde 48:34. Hieronder een persoonlijk verslag van Frank Klasen waarvoor dank.

Makkum in de “herfst”

Frank KlasenDe omstandigheden zijn abominabel. Het regent en het waait. Even vraag ik me af of dit nog wel leuk is. Maar de stemming zit er bij iedereen wonder wel goed in. Voordat je ook nog maar een honderd meter hebt afgelegd op het parcours ben je zeiknat en koud. En toch blijven we wachten op het signaal om te mogen vertrekken. Enfin, uit ervaring weet ik dat als je eenmaal opgang bent dan deren de omstandigheden je niet meer. Ik zoek de beschutting van de groep en omdat de wind recht in ons gezicht blaast, zak ik maar af naar de middenmoot. Het startschot valt en de goegemeente zet zich in beweging. Even later heb ik mijn ritme te pakken. Na 100 meter heb ik lak aan de slechte omstandigheden.

Onderweg

Als we de eerste kilometer hebben afgelegd buigt het parcours naar links. Dan wordt het een slagveld. Veel gesteun en gekreun, want de wind komt recht van voren. Al spoedig vallen er grote gaten in de lange rij lopers. Ik weet zeker dat helemaal aan kop de “professionals” de omstandigheden naar hun hand zetten. Maar dat zal ons recreatie lopers niet lukken. Inmiddels loop ik geheel alleen. Ik probeer aansluiting te vinden bij een groepje voor me. Dat betekent een lichte tempo verhoging. Het lukt, ik haak aan. Maar het tempo zakt en dat bevalt me maar matig. Dan er maar voorbij proberen te komen. Opnieuw loop ik alleen. Dan een bocht naar links. Het is nu halve wind en de beschutting van de huizen is even een verademing.  We naderen de dijk, de beklimming. Een voor een nemen we de trap en eenmaal boven gaan we in ganzenpas over de dijk naar de sluis. De leugenbank is gevuld met “wijze mannen”; zij spreken ons moed in. Als we de brug over gaan, is er volop ruimte om te gaan. Het is droog geworden en het lijkt alsof de wind wat is afgezwakt.

Dan is er de scheiding tussen de 5 en de 10 kilometer. De 10 slaat af naar rechts, de 5 naar links. In gedachten ben ik dan al bij het strand. Maar ik heb buiten de waard gerekend. In het buitengebied zit nog een klimmetje. Een lichte inzinking speelt me parten. Ik moet het gevecht met mezelf aan. Het is maar wat je “plezier” noemt. Ik voel pijn in beide benen en heb mijn ademhaling niet op orde. Ik worstel me de berg op, het pad is modderig en vol plassen, terwijl mijn hart mij in de keel klopt. Dan ben ik boven. Dat is een verademing. Langzaam maar zeker keert mijn ademhaling weer terug naar de normale (loop)proporties. De pijn in de benen vermindert. Ik kijk weer wat om heen en ik merk dat er sprake is van een vals plat in benedenwaartse richting. Dat brengt me in een wat vrolijker stemming.

In de jachthaven liggen de boten roerloos te wachten op het voorjaar. We naderen de boulevard. Het parcours loopt deze keer geheel over het strand. Gelukkig hebben we ruim wind. Het zand is nat en je zakt er een centimeter of. We passeren een slagboom en worden geholpen bij het oversteken door een paar vrijwilligers die auto’s staande houden. We beginnen aan de laatste 3 kilometer. Het tempo gaat iets omhoog en even later het fietspad ook. Dat kost toch weer enige moeite. Maar eenmaal boven gaat het goed.  De finish komt in zicht. Er staat nog een handje vol getrouwen ons op te wachten. En dat doet goed. Even later zit de winterloop van Makkum in herfstachtig weer er op.

In de kantine van de voetbalclub is het warm en druk, en er hangt een lichte zweet geur. Hoe kan het ook anders. Maar het drukt de pret niet. We vragen naar elkaars ervaring en natuurlijk zijn we benieuwd naar de gelopen tijden.

Meeloper

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.