Uitslagen Slach om ‘e Mar Bergum

UITSLAGEN – FOTO’S Janke vd Schaaf – FOTO’S Laura vd Veen

Benjamin Kok winnaar Slach om de Mar

Benjamin Kok

Onder ideale weersomstandigheden, zon en wind maar het bleef droog, werd de slach om é mar in Burgum, een rondje om het Bergumermeer, georganiseerd door de Stichting Slach om e mar en SV Friesland. De eerste Slach om é mar werd in 1993 georganiseerd door de werkgroep Sponsorloop melkfabriek Kameroen.

Gerard Nijboer Europees kampioen en zilver op de olympische spelen won toen in 1.12.34 deze werkgroep organiseerden ook de lopen in 1993-1994-1995 en ook voor goede doelen zo werd bv naast de melkfabriek ook een melkauto met melkbussen bij elkaar gelopen voor Kameroen. In 1996 is deze stichting opgericht.

Jaarlijks stonden er 65-80 lopers aan de start maar in 1997 waren het slechts dertien deelnemers. Ze organiseerden de loop in september op de dag dat SV Friesland de Nestle Melkkringloop in Joure organiseerden. Hier kwamen meer dan duizend deelnemers aan de start. Toen is er contact opgenomen met Jan Kooistra van SV Friesland en is men gaan samenwerken. De loop werd verschoven naar het voorjaar, kwam op de SV Frieslandloopkalender, en de route werd gemeten met de Jones counter dus precies 21.097.5 km. Nu is hij wat langer omdat start en finish in het dorp is maar op het halve marathonpunt staat wel een klok dus weet je de tijd op de halve.

Er werd ook samengewerkt met de HIMBO de gemeente en nu ook met LC Burgum. De scholen werden benadert en ook de gehandicaptensport kreeg de mogelijkheid om 5 km te wandelen. Honderden kinderen kwamen aan de start en ook gehandicapten, taxi Lammert Wolters (zelf een fanatiek hardloper bij de SV Friesland) verzorgde het vervoer. Uit alle delen van Friesland kwamen gehandicapten naar Burgum. Nu is daar alleen de groep “Samenspel” van over maar de jeugd komt nog wel massaal naar de loop, dit keer ruim 200.

Het mooie van deze sponsorloop is dat de deelnemers een normaal inschrijfgeld betalen en een herinnering ontvangen. Wie meer wil betalen mag dat schenken maar het is niet verplicht om extra te betalen, dit staat ook in de doelstelling van SV Friesland die bijna wekelijks lopen organiseert. Sponsoren stellen de herinnering, prijzen en drinken beschikbaar en de meesten betalen een x bedrag per deelnemer dus hoe meer lopers des te hoger de opbrengst. Dit keer Shoma voor scholen in Tanzania. In Nederland is dit een stichting van 5 personen die zorgen dat de ingekomen gelden op de goede plaats terechtkomen. Al hun kosten worden gesponsord en het zijn vrijwilligers dus werken zonder vergoeding. In Tanzania zijn ook vrijwilligers die de gelden verdelen onder de scholen door hen uniformen, lesgeld, en lesmaterialen te geven. De doelen worden altijd met zorg uitgekozen.

De stichting wil nu graag een nieuwe school bouwen, grond is beschikbaar gesteld, bouwkundestudenten hebben een ontwerp gemaakt compleet met keuken dus kunnen ze de kinderen ook te eten geven. Doel van de Stichting Slach om ‘e mar om 12,250 euro te kunnen schenken voor dit prachtige doel.

Frank, de vrijwilliger hier in Nederland van Shoma, mocht het startschot geven na een toelichting op zijn stichting en succeswens van wethouder Fokkema die ook de prijzen uitreikte. De lopers konden ook een bezoekje brengen aan de markt waar ook Iris Kroes optrad.

Om 11.00 uur gingen de hardlopers van start, 123 op de 11 km, 95 op de halve marathon en 33 op de 6.5 km. Daarna de wandelaars. Astrid Zijlstra en Anneke Kerstholt noteerden alle nummers en tijden maar misten er helaas ook een paar die tussen de wandelaars binnen kwamen, deze kunnen hun tijd nog doorgeven bij de organisatie. www.slachomemar.nl op deze site staan de foto’s van Binnen en Janke en ook op www.svfriesland.nl

Winnaar van de halve marathon was Benjamin Kok hij had een geruime tijd niet gelopen maar wilde deze loop niet missen. Hij was vol lof over de organisatie, mooie duidelijk aangegeven route, verzorging onderweg en na de finish, mooi wer en gezelligheid alom. Een compliment voor de organisatie.

Uitslag:
21.5 km: Benjamin Kok Jistrum 1.18.33 2e Albert de Bakker Wageningen 1.25.53 3e Peter Sibma Garyp 1.27.23 4e Nico de Jong Dokkum 1.28.16 5e Jappie Doller Waskemeer 1.28.57 Vrouwen: 1e Thea v.d.Meulen Sneek 1.53.43 2e Greet Haarsma Ureterp 1.54.59  3e Marianne Visbeek Gytsjerk 1.57.25 4e Aaltsje Deinum Jistrum 2,00.23 5e Ingrid Hoogstins Dokkum 2.01.06

10.9 km: 1e Jelmer de Vries Leeuwarden 40.36 2e Kees Noppert Leeuwarden 41.47  3e Lammert v Houten Opeinde 42.17 4e Simon Regnerus Marrum 42.48 5e Folkert Visser Burgum 43.43 Vrouwen: 1e Sjouke Sijtsma Burgum 49.06  2e Alberta v.d. Wal Boelenslaan 52.09 3e Inge Wulffele Leeuwarden 52.26 4e Lisan de Vries Noardburgum 54.42 5e Marrit Mulder Amsterdam 56.12

2 gedachten over “Uitslagen Slach om ‘e Mar Bergum

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.