Uitslagen Stratenloop Franeker

De stratenlopen waren in de jaren 90 erg populair en werden er tientallen georganiseerd de meesten in zuid Friesland maar één van de bekendste was wel de Grachtenloop in Franeker die door de AV Spartacus  werd georganiseerd in het kader van de Agrarische dagen. Veel Friese maar ook snelle lopers uit Groningen en Drenthe kwamen hier te lopen omdat er in die tijd nog niet zo’n volle hardloopkalender was. Iedere week kan een hardloper te kust en te keur om een loopje uit te zoeken op www.hardlopendnederland.nl. Lopen in de natuur is erg populair en trekt steeds meer deelnemers. Ook lopen als De Berenloop op Terschelling en Vuurtorenloop op Vlieland en lopen door bosgebied trekken veel deelnemers maar ook op het platteland zie je steeds meer lopers aan de start.

Stratenlopen zijn er nog maar weinig, dat heeft te maken met de grote groei recreanten die niet houden van dat rondje lopen in een dorp of stad maar liever kiezen voor een 5 of 10 km aan één stuk. Zoals komende zondag in Boksum waar een prachtig parkoers is uitgezet over landweggetjes en door de weilanden. De Grachtenloop heeft vele jaren niet meer op het programma gestaan bij de Agrarische dagen, omdat het wedstrijdlopen en lopers snel terugliep. Maar nu er weer zoveel belangstelling is voor de hardloopsport wilde men deze loop graag weer terug.

AV Spartacus nam contact op met de SV Friesland uit St.-Jabik die al heel veel lopen organiseren en vroegen hen om assistentie. Spartacus doet veel met de jeugd en SV Friesland heeft 700 seniorleden als lid, dus samen kunnen ze een mooie stratenloop organiseren. SV Friesland heeft ook geluid, klokken, start/finishboog etc. Materialen die niet mogen ontbreken bij zo’n loop. Ook een grote tent en verzorgingswagen leveren zij.

Vorig jaar was het slecht weer, veel regen en dat lokt de lopers niet om dan rondjes van 1100 meter te gaan lopen. Maar nu was het prachtig weer, wel wat benauwd maar er was genoeg te drinken onderweg, bij iedere doorkomst water en sponzen en de jeugd vond het prachtig om de lopers een spons of beker water aan te geven.

AV Spartacus begon om zes uur met de jeugdloop in verschillende leeftijdscategorieën, prachtig om die jeugd hun best zien doen van 4 tot 15 jaar. De oudste groep was minimaal bezet maar bij de anderen telkens een leuke groep. Jammer dat er maar weinig jeugd van andere verenigingen de moeite nemen om naar Franeker te komen om mee te doen. Spartacus is geregeld bij andere lopen vertegenwoordigd met jeugd. Hun trainer Johan Leistra fietste voorop. Na afloop was de prijsuitreiking en kreeg iedereen een mooie plaquette als herinnering mogelijk gemaakt door sponsoring van de RABOBANK die dit onderdeel van het feest voor haar rekening nam.

Om 19.00 uur de start voor de senioren en oudere jeugd die 5500 of 9900 ronden liepen. Anton Wijkhuys fietste hier voorop. De rest van die familie zette zich in bij de inschrijving en verzorging. Christiaan Valk DJ Chris verzorgde het geluid en opa Jan Kooistra deed verslag via de geluidsinstallatie. Bijna honderd deelnemers aan de start. De meesten uit Friesland maar ook van over de afsluitdijk waren er lopers naar Franeker gekomen. Jan Willem Hagen komt uit Nunspeet en was de snelste loper op de 9900 meter Judith v.d. Meer uit Dronrijp was de snelste vrouw op de langste afstand. Er stond flink wat publiek langs de kant om hun familie vrienden etc. aan te moedigen. Het was gezellig en druk ook na de finish  waar de lopers werden voorzien van thee, bouillon, vruchtendrank en fruit.

Al met al een geslaagde grachtenloop waar de winnaars even in het zonnetje werden gezet op het erepodium, voorzitter Jitske Cats  van AV Spartacus deed dat bij de jeugd en Christina Wijkhuys bij de senioren die een handdoekenpakket, kregen aangeboden waar ze erg blij mee waren. Een nuttig cadeau beter dan een beker of standaard war minder waarde aan wordt gehecht. Ook waren er plaquettes voor de senioren als aandenken aan deze grachtenloop. Jan Kooistra bedankten de deelnemers voor hun komst, de vrijwilligers voor hun inzet en de sponsor RABOBANK en AD voor hun financiële steun. Ook had de AD voor een goede afzetting gezorgd op het parkoers, het Rode Kruis duidelijk aanwezig hoefde niet op te treden, alles is zonder problemen verlopen.

UITSLAGEN:
9900 meter.  1e JanWillem Hagen Nunspeet 34.36  2e Gerrit Wolbers Franeker 34.55  3e Freddy v.d.Veer Veenwouden 37.39  Vrouwen: 1e Judith v.d.Meer Dronrijp 44.15 2e Dineke Dankert St. Annaparochie 47.08  3e Maria v.d. Meer Franeker 50.44

5500 meter: 1e Rob Vijver Franeker 19.43  2e Robin Petzinger Hollum 22.01 3e Joop Lusthof Leeuwarden 23.40  Vrouwen: Yvanka van Leeuwen Franeker 26.48  2e Erna Bloemsma Franeker 27.58  3e Anita v.d.Wal Harlingen 27.59

De volledige uitslagen en die van de jeugdloop zie: www.svfriesland.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.