Uitslagen en Foto’s Boscrossmarathon Diever

Driehonderd lopers genoten van prachtige Boscross in Diever.

FOTO’S Toli Schanssema – FOTO’S Janke vd Schaaf

1 Uitslag Boscross 21,1 km 10-12-2016
2 Uitslag Boscross marathon 10-12-2016
3 Uitslag Boscross 31,7 km 10-12-2016
4 Uitslag Boscross 21,1 km 10-12-2016
5 Uitslag Boscross 10,5 km 10-12-2016

Zaterdag 10 december stond de 17e editie van de Boscross Diever op de hardloopagenda die afgelopen week haar miljoenste bezoeker mocht registreren.
Tegenwoordig worden er veel trails georganiseerd ,de meesten in Drenthe, maar 17 jaar geleden bestonden die nog niet. Stichting Sport Promotie Diever en de SV Friesland vonden het wel een leuk idee om een marathon te organiseren over een pittig parkoers van heuvels, zand, modder met boomwortels en omgevallen bomen. En dat in de maand december waarin de weersomstandigheden soms koud, guur, nat etc. kunnen zijn. De SV Friesland was wel in voor iets nieuws, zo stonden zij ook aan de wieg van de geboorte van de Terschellinger Berenmarathon en de Adventure Run op Ameland, die ook een groot succes zijn en duizenden deelnemers trekken uit alle delen van het land en zelfs ook uit het buitenland.

Ook deze 17e Boscrossmarathon was weer een succes, geen duizenden deelnemers maar ruim 300  en dat is ruim voldoende op zo’n pittig parkoers. Het grote aantal is niet het belangrijkste doel van de organisatie maar het laten genieten van het schitterende parkoers in het grootste sportpark van Nederland Het Drents Friese Wold waar ze de ruimte krijgen om te hardlopen. Drie verzorgingsposten, zij konden bij dit aantal lopers Coca cola, multivruchtendrank, thee, water, ontbijtkoek en banaan aanbieden. Na de finish was er nog warme bouillon, thee, multivruchtendrank en heerlijke sinaasappelen die de SV Friesland had gekregen van AlbertHeijn Wassenaar uit St.-Anna/Stiens.

130 voor-inschrijvers, maar niet iedereen verscheen aan de start. Er waren nog veel aanmeldingen op de startdag zodat 304 deelnemers om 11.00 uur op de startlijn stonden. Bart Smit, de penningmeester van de Stichting gaf onder toezicht van Wijtse Breidenbach het startschot. Vrijdag was de route uitgezet met bordjes, deze zijn prima te volgen maar je moet wel blijven opletten, een enkeling deed dat niet en liep gewoon achter de persoon aan die een bordje mistte en er al gauw achter kwam dat hij niet goed zat. Maar vrijwilligers en de fietsende EHBO’er zorgden ervoor dat ook zij weer op het juiste pad kwamen. Geen wanklank gehoord bij de finish, lopers waren vol lof over de route, de catering, routeaanduiding en voorfietsers van de FietsToerClubDiever.

Het was miezerig weer en het werd mistig, verder bleef het bij motregen en kon men genieten van het pittige parkoers van ruim 10.5 km. Veel bladeren en hier en daar boomwortels waar je op kunt uitglijden. Maar als je blijft opletten is dat best te doen, anders houd je er een pijnlijke enkel van over en dat is het risico wat je neemt als je gaat cross/traillopen. Toch heeft de EHBO het niet druk gehad.
Het inschrijfgeld wordt zo laag mogelijk gehouden om dit niet als drempel te zien voor deelname. Wie van tevoren had aangemeld is altijd voordeliger uit dan aanmelden bij de start, maar dat is bij iedere loper wel bekend. Prijzen waren er niet te winnen, iedereen die de loop volbrengt is winnaar maar toch is de snelste van iedere afstand gehuldigd na de finish met een groot boeket bloemen. Wie een medaille wil kon die kopen maar 90% loopt liever voor de organisatiekosten en hecht geen waarde aan een herinnering.

Wat wel een mooie en gratis herinnering is zijn de fotoreportages gemaakt door Toli Schansssema  en fotografe Janke v.d. Schaaf. die je om op de link te klikken kunt bekijken en gratis zijn. Bij de finish stonden marathonklokken waarvan je de gelopen tijd kon aflezen en de tijdjury alle nummers en tijden noteerde. Die uitslagen staan op de sites www.dieversportief.nl en www.svfriesland.nl. Ook haalde speaker Jan Kooistra de lopers binnen. Onder de deelnemers lopers die voor de eerste keer een marathon liepen maar ook de man die zijn 880e marathon liep, de SV Frieslandloper Sjoerd Slaaf die ook de routes mee heeft bedacht in Diever en omstreken. Nog nooit heeft iemand in Nederland zoveel marathons volbracht en daar komen jaarlijks vele tientallen nog bij. Gaat hij voor de duizend? Ubel Dijk liep deze zaterdag zijn 100e echte marathon, verder heeft hij nog vele ultralopen boven de marathonafstand op zijn naam staan.

Gingen de voorgaande Boscrossmarathons vanuit het Dingspilhuus van start, die van 2010 werd afgelast door extreme weersomstandigheden, dit keer vanaf Groepsaccommodatie Het Kasteel waar ook de start/finish is omdat de gemeente Westerveld die accommodatie wil sluiten tot ongenoegen van heel veel inwoners van Diever en omstreken. Maar deze accommodatie, Het Kasteel, is heel geschikt gebleken bij de voorjaars- en zomermarathon en de wandelvierdaagse. Er is genoeg ruimte voor de inschrijving, kleed/douchegelegenheid, parkeerruimte en catering. De organisatie is daarom heel blij met de mogelijkheid om hiervan gebruik te mogen maken, ook hebben ze er een opslagruimte gekregen voor hun materiaal. Al met al een geslaagde dag. De vele vrijwilligers werden bedankt voor hun inzet en konden na afloop gezamenlijk genieten van een hapje en drankje in Het Kasteel. Verdiend, zonder deze mensen kun je geen loop als deze organiseren.

Alle deelnemers zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de Verhoeve Groen Cross volgende week zondag de 18e december in Appelscha vanaf de camping De Roggeberg. Ook een schitterende loop van max 10 km door de bossen van het Drents Friese Wold. Door de aanleg van een tunnel en viaduct over de snelweg beschikt men daar over de mogelijkheid om zo’n grote ronde uit te zetten. Organisatie daar www.lsv-invictus.nl en de Sportvereniging Friesland. Start is daar om 11.00 uur.

Uitslagen
42.2 km: Marco Bijsterbosch Den Haag 3.20.46 2e Bob Leentjes Steenwijkerwold 3.24.19 3e Wolter de Lange Steenwijk 3.27.42 Vrouwen: 1e Minke Spoelstra Buitenpost 3.48.30 2e Annie Oosterbrink Oldeberkoop 4.08.22 3e Simone Guikema Amsterdam 4.08.40
31.7 km: 1e Bob v.d. Weg Ouwsterhaule 2.20.52 2e Erik Pals Ter Apel 2.33.08 3e Ton v. Tellingen Sleen 2.36.41 Vrouwen: 1e Marthe Lindenbergh Utrecht 2.53.39 2e Therisia Bijl Stadskanaal 2.56.31 3e Claudia v. Tellingen Sleen 2.57.36
21.1 km: 1e Bart v.d. Veen Zwagerbosch 1.31.44 2e Jeroen Auener Rolde 1.34.18 3e Stefan de Nekker Noordwolde 1.34.56 Vrouwen: 1e Antien v.d. Vegt Zuidwolde 1.46.38 2e Anna Louwerse Oosterhesselen 1.59.12 3e Inge v. Schaick Leeuwarden 2.00.22
10.5 km: 1e Erik Bolding Tuk 39.51 2e Rowan Veenhuizen Groningen 43.04 3e Jippe Jongsma Gorredijk 44.51 Vrouwen: 1e Inga Lehmann Koekange 49.38 2e Henriette Peppels Beilen 49.58 3e Laura Balterink Westerbork 51.18

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.