25/2 Eenhoornloop in Menaam – 26/2 Oerpolderloop in It Heidenskip

Zaterdag 25 februari Eenhoornloop in Menaam en Zondag 26/2 Oerpolderloop in It Heidenskip.

Wie in Friesland wil hardlopen kan bij de Sportvereniging Friesland terecht. Zij organiseren bijna wekelijks een loop ergens in de provincie en nu drie weekenden achter elkaar zijn ze alle twee dagen betrokken bij de organisatie van een prestatieloop.

Zo ook op Zaterdag 25 februari, een dag na hun jaarvergadering, organiseren ze de Eenhoornloop in Menaam met start en finish op Schatzenburg bij de Roelingahal en zwembad Schatzenburg. In de kantine, die al vele jaren eetcafé Horeca Schatzenburg is van Esther en Klaas, kan men zich vanaf 9.30 uur aanmelden.
Er is genoeg kleed- en douchegelegenheid in de Roelingahal. Bij de inschrijving kunnen de deelnemers waardevolle voorwerpen afgeven welke tijdens de loop in de kluis worden bewaard. Na de loop kunnen ze die bij het tonen van startnummers terug krijgen. Een goede service van de organisatie.

Om 11.00 uur is de start van de 2½-5-10-16-21.1 km. Dus keus genoeg voor iedere hardloper. Deze loop telt mee voor de SV Frieslandclubcompetitie waarvoor veel belangstelling is, men verwacht dan ook 200 a 250 deelnemers aan de start. Iedereen mag meelopen, een lidmaatschap van sportbond of vereniging is niet noodzakelijk. Het inschrijfgeld is € 4,0 wie een medaille wil betaald € 6,00 de jeugd mag voor € 2,50 meedoen en heeft kans om een prijs te winnen op de 2 en 5 km afstand.

Onderweg is er om de 5 km verzorging en na de finish is er bouillon, thee, vruchtendrank en fruit. De route gaat vanaf Schatzenburg door de nieuwbouw van Dronrijp naar het v.Haringsmakanaal, hier volgt men het pad tot aan Rinsumazijl, onder de brug bij Deinum staat de eerste verzorgingspost. Na Rinsumazijl naar Marssum over de rijkswegbrug hier is weer verzorging en gaan de 10 EM lopers via de oude rijksweg naar het dorp Menaam en zo naar de finish. De halve marathonners gaan bij de ijsbaan van Marssum door het natuurgebied naar Engelum, hier steken ze de nieuwe weg in aanbouw over, Beetgummermolen en Beetgum, hier staat de 15 km verzorging, door het kassengebied gaan de lopers naar de finish. De 10 km lopen een route door de mieden, de 5 km gaat via de oude rijksweg naar Menaam en dan naar de finish. Mooie autoluwe routes, het White Angels Verkeersteam regelt de oversteek bij de kruisingen.

Bij de finish worden de tijden opgenomen, foto’s gemaakt en deze komen met het verslag op de hardloopsites www.svfriesland.nl en op de sites van Hero en Toli. De hardloopkalender vind men op www.hardlopendnederland.nl

Zondag 26 februari organiseren ze een heel speciale loop in It Heidenskip: “De Oerpolderloop”

Een loop die heel veel lopers trekt de meesten uit het zuiden van Friesland en wijde omgeving.
Vorig jaar 350 lopers, nu worden er meer dan 400 verwacht. Deze lopen zijn mooie voorbereidingslopen voor de Slachtemarathon op 16 juni de te lopen afstanden zijn 7 of 14 km. De start is om 14.00 uur bij het Dorpshuis It Swaeigat in It Heidenskip. In het dorpshuis kunnen degene die zich nog niet hebben opgegeven via www.inschrijven.nl (dat kan tot 20 februari) zich alsnog aanmelden. Ze betalen dan € 10,00 inschrijfgeld. Via de site is het twee euro goedkoper. De voorinschrijvers krijgen hun startnummer toegestuurd.

Deze loop is bedacht door Folkert en Antje Jellesma die een sportzaak Bij Folkert Outdoor & Running hebben in Sneek. Zij woonden in It Heidenskip en zijn zelf ook liefhebbers van het hardlopen. Een goed idee om een helseloop te organiseren in It Heidenskip bekend van de schrijver Hylke Speerstra. Vele honderden lopers namen al deel aan deze mooie loop.

Al de deelnemers krijgen na afloop SNERT eigengemaakte door de dorpsbewoners. Zij krijgen een snertpakket en koken voor de lopers pannen vol snert, een mooi gezicht zondagsoverdag de bewoners met hun pan naar het dorpshuis te zien lopen. SV Friesland betaald de kop snert van het inschrijfgeld en de opbrengst is bestemd voor het dorpshuis dat door vrijwilligers wordt gerund.

Onderweg staan verkeersregelaars die zorgen dat er geen auto’s de lopers hinderen. Wel zal er bestemmingsverkeer zijn maar er is ruimte genoeg om die te laten passeren. Voor de snelste lopers zijn er prijzen in de vorm van waardebonnen. Iedere deelnemer krijgt een bruikbare herinnering. De prijsuitreiking is nadat de laatste loper is gefinisht in het dorpshuis. De route van 14 km bestaat uit één grote ronde, om de kilometer staat de afstand aangegeven en er staan twee verzorgingsposten. De 7 km lopers gaan bij de start de andere kant op en lopen tot aan het meer waar de verzorging staat en lopen via dezelfde route weer terug.

Bij de finish staat de tijdjury die de tijden en nummers noteren. Uitslagen, foto’s en verslag op de hardloopsites www.svfriesland.nl www.heroisme.nl en op de site van hardlopenmettoli.blogsport.com

De SV Friesland is geen goededoelenorganisatie maar een club die lopen organiseert voor haar leden, 800 staan er op de ledenlijst, en voor iedereen die graag wil gaan hardlopen.
Vaak worden ze benaderd om een deel van het inschrijfgeld te schenken voor een goed doel, daar kan men niet aan meewerken, zij vragen een kostendekkend bedrag om de loop te organiseren, hun doelstelling is, geld mag niet een drempel zijn om deel te nemen aan een loop. Wel is het mogelijk als goede doel de loop mede te gebruiken voor een doel maar de SV Friesland bemoeid zich daar niet mee. Zo verbond de Protestantse Kerk in Dronrijp dit bij de Eenhoornloop.

De Stichting De Peetfamilie verbind hun doel aan de Oerpolderloop. Zie hiervoor www.peetfamilie.nl 25 lopers gaan voor dit doel meelopen en hebben sponsoren gezocht hun te sponsoren. Ze betalen gewoon het inschrijfgeld en krijgen de herinnering. Er kunnen nog meer lopers zich aanmelden en meelopen nadat ze de informatie op hun site hebben gelezen. Aanmelden voor de loop kan tot zondagmiddag 26 februari tot 13.45 uur.

De Peetfamilie heeft 4 massagetafels in het Dorpshuis geplaatst en geven gratis massage. Wel staat er een collectebus waar men vrij is om iets in te doen. Ook anderen mogen daar een bijdrage in doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.