8/2 Kleine Wielenloop in Leeuwarden

kleine wielenloop 14De Kleine Wielenloop wordt al 35 jaar georganiseerd, in 1980 had men wel heel bekende lopers aan de start, de toen 24 jarige Gerard Nijboer die later dat jaar het Nederlandsrecord op de marathon liep in 2.09.01. Dat record hield hij tot 2003, Kamiel Maase nam het record over van Gerard. Nijboer won vier keer de Amsterdam marathon en in 1980 won hij zilver op de Olympische spelen. In 1982 werd hij Europees kampioen en sportman van het jaar. In 1979, 1984 en 1988 werd hij Nederlands kampioen op marathon. Jan Kooistra was toen beretrots dat hij aan de start stond en won. Henk Kalf was zijn grote tegenstander met Alex Szirmai en Siep Hoekstra. Auke Postma was de eerste Friese winnaar, hij kwam uit St. Nicolaasga. Cees Clement 41 jaar was de snelste veteraan. Grietje Kuipers won bij de vrouwen en Paul Clement bij de jeugdloop. Joop Lusthof won de 6 km wedstrijdloop. De Kleine Wielenloop is geen wedstrijdloop meer maar een prestatieloop waar iedereen aan kan deelnemen. Dit voor een laag inschrijfgeld van vier euro incl. verzorging onderweg en na de finish.

Duco Zijlstra, zelf een fanatiek hardloper, heeft weer een mooie route gevonden in de Groene Ster. Bij barre winterse omstandigheden moet hij die route misschien aanpassen, maar het blijft wel een avontuurlijk parkoers van 1-2-7-10-16 km. De start is om 11.00 uur bij de VV Leovardia op het Kalverdijkje. In de kantine kan men zich vanaf half 10 inschrijven. Er is kleed/douchegelegenheid, al zal dat wel even improviseren worden in verband met de nieuwbouw die nu plaatsvindt.

SV Friesland verwacht tussen de 300 en 400 lopers aan de start, dit aantal had men ook in Tzum veertien dagen eerder. Vorig jaar kon men nog schaatsen en kwamen er minder lopers aan de start. Nu moet men afwachten hoe het met het weer komt, maar de loop gaat altijd door behalve als het ijzelt. Dan kunnen de organisatoren en lopers er ook niet komen. Of er net zoals in Tzum weer Friese toppers aan de start komen weet de organisatie nog niet, ze hopen wel dat ze komen. Dit ondanks dat er geen prijzen zijn te winnen. Gerard Nijboer liep toentertijd ook voor de eer en beker.

De tijdregistratie gebeurd handmatig, de EHBO staat bij de start/finish en kan telefonisch opgeroepen worden mocht dat nodig zijn. Verkeersregelaars zorgen voor een veilige oversteek, dat is er maar één verder is de route autoluw. De loopgroep Leeuwarden stelt vrijwilligers beschikbaar om de verzorgingsposten te bemannen. Voor de jeugd zijn er prijzen op de 1 km tot 10 jaar en 2 km tot er met 12 jaar. Deze worden meteen na de finish uitgereikt. De IMPALARUN die ook op deze dag was gepland in Drachten is afgelast, dus ook lopers uit Drachten e.o. kunnen naar Leeuwarden komen. Verder zijn er dit weekend geen lopen in Friesland. Meer gegevens staan op de site www.hardlopendnederland.nl en www.svfriesland.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.