December: Crossmarathon Diever – Running Center Cross Steenwijk

Crossmarathon in Diever 10/12 een uitdaging voor bikkels!

Na de succesvolle Slachterin met meer dan 300 lopers en de Molenloop die zaterdag 3 december  in Froubuurt wordt gehouden maakt de Sportvereniging Friesland zich op voor de Crossmarathon in Diever op zaterdag 10 december. Deze marathon is uniek in Nederland, immers veldlopen en crossen gaan meestal over 10 en 21 km. Dat zijn al pittige afstanden waar direct geen honderden deelnemers zich aan wagen. Maar een hele marathon over 42.297 meter  is alleen voor bikkels bedoeld. De lopers die al eerder deelnamen noemen dit de zwaarste marathon van Nederland.

De Stichting Sport Promotie Diever en de Sportvereniging Friesland organiseren dit hardloopevenement  al voor de 12e keer. De route van 10.5 km is uitgezet in het Drents Friese Wold, over grotendeels boswegen, en een groot aantal slechte en smalle bospaden. Ook zijn er een paar venijnige heuvels in de 10.5 km lange ronde opgenomen.  En is het nogal eens voorgekomen dat het één grote moderpoel was en ook sneeuw en ijzel is geen uitzondering. Dus een uitdaging voor hardloop bikkels. Maar niet iedereen die wil deelnemen hoeft de hele marathon te lopen, ze hebben een keuze uit 10.5 – 21.1 – 31.7 km.  en de hele marathon. De start voor iedereen is om 11.00 uur bij het Kasteel , hier is de toiletruimte van de kampeerboerderij beschikbaar voor de lopers.

Inschrijven kon via de website  www.dieversportief.nl  maar kan tot 10 minuten voor de start ook nog in Het Dingspilhuus Hoofdstraat 88  naast de COOPsupermarkt van de Fam. Slager. Hier is een groot parkeerterrein waar verkeersregelaars de bestuurders naar een goede plaats delegeren, parkeren bij de supermarkt mag niet. Onderweg op de route is er verzorging thee, sportdrank, cocacola, ontbijtkoek, fruit etc. en na de finish is er ook nog hete bouillon. En dat voor negen euro inschrijfgeld voor de hele marathon. Bij de finish en doorkomst staan marathonklokken en worden de nummers en tijden genoteerd.

De winnaars krijgen bloemen en de uitslagen, foto’ s en verslag staat op de sites www.dieversportief.nl en www.svfriesland.nl. Voor het parkoersrecord heeft sponsor Univé verzekeringen een bedrag van honderd euro beschikbaar gesteld. Bij de mannen staat het record op 2.53.58 gelopen in 2002 door André v.d.Vliert bij de vrouwen is dit 3.23.46 op naam van Ida Verduin gelopen in 2006. In het Dingspilhuus zijn warme douchen dus na afloop schoon naar huis na een hapje en drankje in het  gezellige dorpshuis met sportaccommodatie. Bij de deelnemers een japanner die in Rusland woont en hier bij kennissen op bezoek de marathon wil volbrengen. Ook Sjoerd Slaaf uit Groningen staat op de lijst hij heeft meer dan 680 marathons volbracht en komt voor het eind van het jaar nog wel op de 690. Sjoerd heeft de drie marathons die in Diever worden gehouden, Drents Friese Woldmarathon  op 31 maart, Midzomeravondmarathon op de derde zaterdag in Juli en deze Crossmarathon mee opgestart en de routes bedacht. De deelnemers wordt aangeraden om voordat ze van huis gaan en het is slechtweer (ijzel) op de sites te zien of de cross wel doorgaat.  De nieuwe hardloopsite www.hardlopendnederland.nl wordt heel veel bezocht omdat hier al de lopen van Noord Nederland staan en ook de afgelastingen op worden vermeld.

2e Running Center Cross in Steenwijk op zondag 11 december

Zondag de 11e december is de 2e Runningcentercross in de bossen en Woldberg  Steenwijk-De Bult. De atletiekvereniging Start’ 78 uit Steenwijk is hier de organisator. En krijgen steun van Jan Kooistra van Sportvereniging Friesland  die met geluid, eindverzorging  komt en zelf gaat speakeren. De eerste cross was in november in De Groene Ster bij Leeuwarden, hier organiseerde Lionitas deze cross en trok honderden deelnemers. AV Start’78  heeft een schitterend parkoers uitgezet in dit bosgebied, prima te belopen maar ook hier heuvelachtig en pittig om te lopen maar vorig jaar was dit ook een groot succes. Het start en finishgebied is feestelijk aangekleed en staan er marathonklokken om de gelopen tijden af te lezen. Er staan tenten. Mocht het regenen of sneeuwen staat men droog en kan de kleding droog worden opgeborgen. De route is aangegeven met bordjes en lint, boomwortels zijn duidelijk gemerkt

De eerste aanmeldingen waren al gedaan via de site www.lopen.nu en in Leeuwarden, maar ook nu kan men zich nog aanmelden voor de komende drie crossen in Steenwijk, Bakkeveen en Appelscha. Dit kan in de kantine van Buitengoed Fredeshiem Eiderberg 2 Steenwijk-de Bult. Dit tot een half uur voor de starts. Het is nog al een einde lopen vanaf de inschrijving naar de start. Er is douche en kleedgelegenheid op het Buitengoed Fredeshiem. De eerste start om 11.30 uur is die van de recreanten die 50 minuten de tijd krijgen om hun 2-4-6-8-10 km te volbrengen. Om 12.30 uur is de start van de jeugdgroepen. Om 14.30 uur starten de vrouwen voor hun 6 km. De mannen starten om 15.00 uur voor de 10 km lange cross. De recreanten maar ook de andere deelnemers kunnen zich ook aanmelden voor alleen deze cross en krijgen dan een medaille als herinnering.  Wie het  gehele crosscircuit wil doen moet het startnummer vanaf de eerste cross meenemen naar de volgende crossen.

EHBO en of Rode Kruis is aanwezig voor mocht het nodig zijn in actie te komen. Meestal blijft dit optreden bij het plakken van een pleister als iemand is gevallen maar er kunnen ook ernstige gevallen zijn waar medische hulp noodzakelijk is. Tegenwoordig is er altijd een AEDapparaat in de buurt aanwezig. In de SV Frieslandbus zit sinds een paar maanden zo’ n apparaat bevestigd, klaar voor gebruik. Deelname aan de recreatieloop staat open voor iedereen, je hoeft niet lid te zijn van sportclub en sportbond. Voor de jeugdwedstrijden en die van de vrouwen, mannen en masters moet men in het bezit zijn van een licentie van de atletiekunie en dus lid zijn van atletiekvereniging. Meer informatie zie de site van AV Start’ 78 en www.lopen.nu

Voor beginnende lopers die zoeken om een  atletiekvereniging of loopgroep in hun omgeving. Vinden die bij de links op www.hardlopendnederland.nl  in het noorden zijn meer dan 80 clubs en loopgroepen. Ook de hardloopkalender staat op deze site met meer dan 360 hardloopevenementen in Noord Nederland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.