Een mooie zomerse zaterdag in oktober

ViziProRun in Leeuwarden met 300 deelnemers. Laatste Hurdrindei in Kubaard.

Door: Jan Kooistra

2e ViziPro Run

2e ViziPro Run

Zaterdag 1 oktober, een bijna zomerse dag van boven de 20 graden en veel zon. SV Friesland had zelf geen loop op het programma staan, wel in eerste instantie de halve marathon van Bewegen voor Overleven in het kader voor aandacht voor borstkanker maar omdat de organisatie deze loop nu van Leeuwarden naar St.-Jabik liet lopen en de hardlopers dan om 18.00 uur in Stiens moesten starten moesten ze wel besluiten om hun medewerking af te zeggen. Om die tijd waren ze nog bezig met de ViziProRun in Leeuwarden.  Dat idee van de organisatie om ’s avonds te starten en bij donker binnen te komen was een uitstekend idee, de 2000 wandelaars waaronder veel SV Frieslandlopers, kwamen binnen over een schitterend verlicht pad met muziek van de vatentrommelaars, tumba muziek, boerenkapel en bij de finish het korps. Het had wel wat het fjoertoer gevoel van Terschelling. Voor deze schitterende wandeltocht op het mooiste en sportiefste Waddeneiland Terschelling kun je op 11-11-11 na 11.11 uur inschrijven Fjoertoer  klik hier voor de link naar Terschelling. Schrijf je meteen in de maximale deelnemersaantallen zijn soms binnen 24 uur bereikt!

Omdat we niet bij Bewegen voor Overleven hoefden te zijn kon ik mooi naar Kubaard om er reclame te maken door middel van ons foldermapje met uitnodiging voor de Ronde over Ried, Fytrisloop, Ontbijtloop, Marderhoekloop en Slachterin, ook het nieuwe boekje van John zit hierin en ons programma  4e kwartaal −2011. De auto’s staan mooi langs het betonpad dus mooi voor mij om de mapjes achter de ruitenwisser van de bestuurder te stoppen. Ook zit hierin het winterprogramma van AV Heerenveen dit op verzoek van Klaas Peereboom, een sportvriend die altijd bij onze lopen aanwezig is.

Wat een drukte in Kubaard, ik was er een paar keer eerder geweest in het begin, heb hun nog de startnummers geleverd die ze nu nog gebruiken. Vaak kon ik er niet zijn omdat ik speakerde in Drachten maar sinds die naar zondag is verhuist en commercieel is geworden hebben ze me daar niet meer nodig. Ik ben daar zondag wel even om reclame te maken en sportvrienden te ontmoeten.

Heb Ger van Putten bedankt voor 25 jaar Hurdrindei  en werd al gevraagd door andere lopers om deze loop over te nemen. Nee dat moet maar niet, we hebben lopen genoeg, Blauwhuis kan mooi naar deze datum, zitten ze niet meer samen met Joure.

Ik schat dat er wel 200 deelnemers waren in Kubaard, heel veel leden van ons, Horror, LAB en veel die in het begin ook meededen zoals Jan de Boer en Herre Atsma Jahé genoemd.  Janke en Djurre waren er dus weer mooie foto’s van Janke te bewonderen op deze sites Heroisme.nl – SV Friesland.nl – Kubaarderhurdrindei Janke bedankt voor de foto’s van de lopers, de natuur, vrijwilligers en omgevingsfoto’s.

Trof natuurlijk Wybren Visser, feliciteerde hem met z’n 89e verjaardag en vroeg hem vanaf nu zonder startnummer te gaan lopen. Het schept verwarring en vaker worden we er op gewezen dat een Oude man verkeerd loopt  of dat men over zijn veiligheid inzit. Wybren had daar wel begrip voor, hij vind het veel te fijn dat hij nog mag meedoen al loopt hij achter een superrollator en niet zo hard meer als voorheen en volgt hij een alternatief parkoers. Toch liep hij hier weer 4 km. Met rustpauze op het 2 km punt waar de organisatie een bankje voor hem had neergezet.

Die organisatie stopt er nu mee, er zijn geen opvolgers. Ze hebben dit 25 jaar gedaan en met veel plezier. Route uitzetten, vergunningen,verzorging, finish/startgebied klaarmaken, bouillon maken (van hun hebben we afgekeken dat bouillon na de finish erg goed aanslaat) en al het werk wat bij de organisatie van een loop komt kijken.

Het organiseren van lopen gaat ook nog meer moeite kosten, om een vergunning te krijgen met je aan meer voorwaarden voldoen en de kosten gaan omhoog. Zo moet je verzekert zijn, lopen voor eigen risico gaat niet meer op, als er wat gebeurd kun je de organisatie verantwoordelijk stellen anders doet de verzekering of de zorgverzekering dat wel, verder gecertificeerde verkeersregelaars, EHBO met  certificaat, de kosten van de accommodaties gaan omhoog, de leges van de gemeenten en voor het lopen in het bos van Staatsbosbeheer moet de organisatie vanaf nu 10% van het inschrijfgeld aan de boswachter betalen.  Wij vinden dit jammer en vragen begrip voor de verhoging van het inschrijfgeld.

Een mooi loopfeest in Kubaard, na afloop was het nog lang gezellig in het dorpshuis waar de lopers de organisatie bedankten voor hun inzet 25 jaar lang.

’s Middags gingen we, Christiaan en ik met de bus en aanhang vol water, sponzen, tafels, bekers en bekerrekjes  en geluid naar Leeuwarden.

2e ViziPro Run te Leeuwarden

2e ViziPro Run te Leeuwarden

Daar was om 17.00 uur de start van de 2e Viziprorun van Running Center John Sloot en Saucony  op de nieuwestad. Meer dan 300 deelnemers gestoken in een mooi oranje loopshirt gratis beschikbaar gesteld door deze sponsoren. Wij verzorgden vorig jaar het geluid, speakeren en flesje drinken uitgeven na afloop. Ook de route uitgezet met Hero.  Dit keer met het oog op het warme weer dus water, sponzen en de rest mee. Christiaan had al de containers en gamellen gevuld met honderden liters water toen ik naar Kubaard was en dat hadden we ook nodig in de Prinsentuin. Joop en Hennie hielpen ons de boel klaar te zetten en wij, Hero en ik zetten de route uit, Joop kwam er ook nog bij terwijl een politieauto achter ons aan reed om te vragen wat we aan het doen waren. Hero heeft het uitgelegd en konden we doorgaan om op tijd klaar te zijn voor de start. Voor de start en na afloop alles wat we onderweg tegen kwamen opgeruimd, Berenburgflessen, heel veel blikjes en andere rommel en zelfs een tas met borden en de resten van een picknick leverworst, kaas worstjes etc. Wat laten de mensen een troep achter!

2e ViziPro Run te Leeuwarden

2e ViziPro Run te Leeuwarden

Wat hebben we ons vermaakt deze middag, allemaal tevreden gezichten bij de lopers en organisatie, geen wanklank gehoord en allemaal bedankjes en tot de volgende keer.

Hero heeft een verslag en foto’s van o.a. Janke op zijn site staan www.heroisme.nl  

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.