Uitslagen en foto’s Marderhoekloop in Oudemirdum

FOTO’S Janke vd Schaaf – UITSLAGEN

Marderhoekloop

Immy Auck Kersbergen en Willem de Boer winnen in Oudemirdum

Zaterdag organiseerde de SV Friesland de Marderhoekloop in Oudemirdum. Dat is traditie na de Berenloop op Terschelling waar de SV Friesland mede organisator is. Al meer dan 35 jaar organiseert de SV Friesland een hardloopevenement in de bossen van Oudemirdum In 1980 is deze vereniging opgericht door Josefien en Jan Kooistra uit St.-Jabik en daarvoor organiseerden ze ook al een tiental jaren de Fonteincross, toen onder de vlag van de Lange Afstand Tippelaars waaruit de SV Friesland is ontstaan.

Het prachtige parkoers is bedacht door Foppe Huitema uit Snikzwaag en deze heeft samen met zijn vrouw deze loop 15 keer uitgezet met kalkpijlen, bordjes en lint. Twee jaar geleden ermee gestopt en nu zet SV Frieslandlid RuurdHans de Boer samen met zijn dochter Marrit de route uit. Zij wonen in Oudemirdum, heel bekend met de route en liepen zelf de 4.5 km loop en ruimden daarna het lint en de bordjes op. Het witkalk regent er al af met een stevige bui en is milieu vriendelijk. Dank zij zulke vrijwilligers kan de SV Friesland tientallen lopen organiseren overal in de provincie Friesland, Groningen en Drenthe.

Staatsbosbeheer gaf toestemming op voorwaarde dat men zich aan de gedragsregels houdt, de legeskosten betaald en een bijdrage levert aan Support for Natura een fonds waaruit recreatieve middelen worden bekostigd zoals Picknickbanken etc. De gemeente gaf ook toestemming.

In Dorpshuis It Klif kan men al die jaren terecht om te verkleden/douchen, inschrijven en serveren ze heerlijke snert. Een prachtige accommodatie met heel vriendelijk personeel. Vanaf half tien kon men inschrijven, voor drie euro kon men deelnemen en wie een medaille wil kan die na de loop kopen, maar dat zijn maar enkelen. Ze kunnen zo goedkoop organiseren omdat het een puur vrijwilligersclub is met vaste vrijwilligers en ook een flinke groep vaste deelnemers. Er wordt niet gelopen met een chip maar Wijtse Breidenbach schrijft alle finishtijden en startnummers handmatig op. Een hele prestatie als je weet dat er soms wel een tiental lopers achter elkaar finishen. De uitslagen komen op de site sv Friesland.

Om precies 11.00 uur gaf Wijtse Breidenbach het startschot en konden de lopers voor de 10.3 en de 16.1 km de SV Frieslandbus volgen richting de Bremerwildernis, eerst 4 km asfaltweg daarna het bos in. De verkeersregelaars Christiaan Valk en Jan Kooistra zorgden ervoor dat ze veilig de juiste afslag namen en het tegemoet komend verkeer even rustig aan liet doen om de lopers de gelegenheid te geven veilig hun tempo te kunnen lopen. De 4.5 km lopers liepen de andere kant op om na een paar honderd meter het bos in te gaan en daar de duidelijk uit gezette route te volgen.

Maar liefst 250 deelnemers melden zich aan de start. Lopers uit heel Friesland en uit de polder. Veel liepen een week eerder de Berenloop op Terschelling en anderen deden mee aan de winterloop in Sneek. Zo zijn er iedere week lopen waaruit een keuze kan worden gemaakt. De hardloopkalender 2015 kwam dit weekend ook online. Op de site www.hardlopendnederland.nl staan alle lopen die officieel zijn aangemeld bij de hardloopcoördinator van Noord Nederland Jan Kooistra en bij de atletiekunie. Het zijn er heel veel en er komen ook nog een tiental bij van organisaties die hun evenement nog niet hebben aangemeld. Hardlopen is één van de meest groeiende recreatiesporten van Nederland. Het mooie hiervan is dat je zelf kunt bepalen waar en wanneer je loopt.

SV Friesland staat voor goede verzorging, onderweg water, als het koud is lauw water en na de finish thee, bouillon, vruchtendrank en fruit. Ook zet men een tent op na de finish met krukjes om op te zitten en oven te bekomen van hun prestatie. Het sociale contact hierbij is ook belangrijk, veel lopers zien dan ook uit naar het weekend als je weer kunt lopen. In de zomermaanden kan dat ook op de woensdagavonden. Dit keer was het gewoon warm voor de tijd van het jaar en was de verzorging op het 8 km punt misschien dit keer wat te mager omdat het warm was maar niemand heeft hierover geklaagd bij de organisatie. Rink Post en Jan de Boer verzorgden de lopers op het 5 km punt van de 10 en 8 km punt van de 16.1 km.

De volgende loop van SV Friesland is komende zaterdag de Molenloop in Froubuurt ook al zo’n loop die 35 jaar lang wordt georganiseerd. Daar worden ook een 200 deelnemers verwacht die voordat Sinterklaas binnenkomt een 5-10-16-21.1 km loop kunnen volbrengen. Start om 11.00 uur.

UITSLAGEN MARDERHOEKLOOP 2014 OUDEMIRDUM.
16.1 km: 1e Willem de Boer Exmorra 56.33  2e Rob Vijver Leeuwarden 59.16 3e Jan Sinke Urk 1.00.12 4e Peter Gnodde Urk 1.00.30 5e Saco Hemstra Weidum 1.01.56  Vrouwen: Immy Auck Kersbergen 1.03.35  2e Jeske v.d.Pal St.Nicolaasga 1.12.16 3e Wilma v.Galen Wolvega 1.14.42 4e Nijnke Steigenga Exmorra 1.15.28 5e Marjan de Ruiter Sneek 1.15.45

10.3 km: 1e Cees Snoek Urk 38.57 2e Ynte Lemstra Lemmer 38.57  3e Sipke Schaap Lemmer 40.21 4e Erik Schippers Leeuwarden 39.44 5e Simon Regnerus Marrum 40.36  Vrouwen: 1e Regine Postma Heeg 42.52  2e Marrit Hospes Sondel 47.24  3e Jantje Haagsma Hylpen 47.25  4e Anneke Heida Sneek 47.32 5e Jacqueline Swart Haskerhorne 48.33

4.8 km: 1e Sander Haitsma Balk 19.09  2e Paulus Folmer  Workum 19.14  3e Gerard Haitsma Balk 20.27 4e Adrie Hoks Joure 20.34 5e Sieberen de Jong Vegelingsoord 22.04   Vrouwen: 1e Wietske de Jong Joure 22.28  2e Marrit de Boer Oudemirdum 24.36 3e Marcella IJpma Sneek 24.40  4e Ingrid v.d. Zee Sneek 25.51 5e Linda Ypma Sneek 25.55

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.