Uitslagen en foto’s Oudejaarsloop Marrum

FOTO’S Christiaan Valk – UITSLAGEN

Roelof Oostra winnaar 38e Oudejaarsloop in Marrum.

MARRUM – De Oudejaarsloop in Marrum is een uitdaging voor iedere hardloper die wel van afzien houd en zo op het einde van het jaar zijn lichaam nog eens wil testen op uithoudingsvermogen.  Het parkoers hier gaat over mooie landelijke binnenwegen maar geheel open dus de wind heeft vat op je en meestal is er   harde wind, koud, nat  etc. dus geen makkelijke loop.

Vorig jaar is de loop niet doorgegaan omdat deze dan veertien dagen voor oudejaarsdag moest worden gehouden, in de kerstdagen  organiseren was geen optie en op Oudejaarsdag zijn er zoveel loopevenementen  dat deelname minimaal zou zijn geweest. Ook de voetbalvereniging zelf wilde er wel mee stoppen na zoveel jaren en de bedenker Gerrit v.d. Veen was er al mee gestopt.

Op dit besluit kwamen zoveel reacties -veel vonden het jammer dat deze klassieker van de kalender was verdwenen- dat de feestvereniging Marheim weer met een verzoek aan Sportvereniging Friesland  om de loop in 2016 weer te organiseren. De datum 24 december werd geprikt, omdat de volgende zaterdag Oudejaarsdag is. Dat men op 24 december concurrentie zou hebben van de St.Thomasrail in Nieuwehorne en nog meer van de Gaasterlânrun in Balk was duidelijk. Maar om nog een jaar geen loop te houden was ook niet goed.

Dus na overleg met SV Friesland, lees Jan Kooistra, besloten om de loop door te laten gaan op deze datum. Deelnemers lopen voor organisatiekosten, leden van de organiserende vereniging krijgen een euro korting. Geen geldprijzen maar prijzen in natura. Levensmiddelenpakketten van eigen COOP en voor de Halve marathon in categorieën. Vrouwen gelijk als bij de mannen.  Leuk is dat lopers die nooit een prijs winnen nu ook in aanmerking komen voor een prijs. Ook is er geen verschil meer in wedstrijdlicentiehouders (die zijn er steeds minder) en recreatielopers. Allemaal gelijke kansen. Wie een medaille wil kan die na afloop kopen, de jeugd krijgt die gratis. Daarnaast kreeg iedereen ondanks het lage inschrijfgeld een bidon of drinkmok als dank voor hun deelname.

Door middel van een folder te verspreiden, een sponsorenboekje huis aan huis te verspreiden, vermelding in alle hardloopkalenders en aandacht op radio Middelsee werd er de nodige propaganda gemaakt. Alles heeft de feestcommissie Marheim eraan gedaan om veel deelnemers aan de start te krijgen.

Omdat de kantine bij de inschrijving niet zoveel lopers kan bergen werd de grote tent van SV Friesland voor de deur neergezet met verzorgingswagen en geluidswagen van Christiaan Valk. Op de startplaatsen elk een boog en alle kleed- en douchegelegenheid was nu bij de VV Marrum die over een nieuwe accommodatie beschikt en het daarom hoeft het gymnastiekgebouw niet meer gehuurd. Bijna 200 lopers aan de start, de meesten kozen voor de 10.8 km die uit één grote ronde bestond met een verzorgingspost met lauw water onderweg. Na de finish koekjes van Hellema, bouillon, thee, vruchtendrank en fruit. Een service van SV Friesland.

Het waaide pittig windkracht 6 a 7 dus het was bikkelen voor iedereen. Daarom bleven sommigen bijelkaar lopen maar niet iedereen kan dat en dan moet men de klus alleen klaren. Dat het zwaar was bleek wel bij de finish, bijna iedereen was blij dat ze deze hadden gehaald en blij dat ze hadden deelgenomen aan deze 38e editie. De prijzen werden vlot na de finish uitgereikt in de kantine door Gerrit v.d. Veen en wethouder Jaap Haima van Ferwerderadiel die ook de startschoten mocht geven. Prachtig, bedankt! Dit waren de reacties na afloop. Dankzij alle sponsoren en de inzet van de vele vrijwilligers van Marheim en SV Friesland werd deze loop een succes. Volgend jaar is hij op 30 december, dan is er geen trail die 300 lopers trekt en geen Gaasterlandrun met maar liefst 700 deelnemers aan de start. De organisatie in Marrum rekent dan ook op een dubbele deelname.

Uitslag 38e Oudejaarsloop Marrum:
21.1 km: 1e Roelof Oostra Mantgum 1.15.30 2e Remon van Lunzen Leeuwarden 1.17.22 3e Harry Wiersma Blije 1.22.56 4e Wim Douma Leeuwarden 1.25.04 5e Ate Bijlsma Wergea 1.27.31 Vrouwen: 1e Inge v.Schaick Leeuwarden 1.43.49 2e Loes Kornhorn Kloosterburen 1.50.03 3e Anke Witteveen Bolsward 1.52.44 4e Saakje Regnerus Broeksterwâld 1.55.39 5e Hanny v.d. Bij Leeuwarden 1.58.20

10.8 KM: 1e MartenJan Ernst Damwâld 38.06 2e Folkert Visser Burgum 38.21 3e Simon Regnerus Marrum 38.46 4e Peter Prins Burgum 39.16 5e Herman Regnerus Groningen 40.36 Vrouwen: 1e Janke Douma Lichtaard 47.24 2e Sjoukje Huizenga Damwâld 54.09 3e Keshia Boomsma Dokkum 54.10 4e Marianne Haijma Berltsum 55.35 5e Patricia Mantgum  55.39

5.4 KM: 1e GealeSimon Postma Kollum 19.37 2e Dedjer Wijmenga Leeuwarden 21.46 3e Karsten v. Zeijl Heerenveen 22.16 4e Rink Post Appelscha 23.10 5e Robert Louwes Heerenveen 24.11 Vrouwen: 1e Mare Wiersma Blija 26.43 2e Sandra v.d. Meulen Hallum 27.01 3e Margrie de Vries Marrum 29.23 4e Britt de Lange Broeksterwâld 31.14 4e Wilma Boersma Marrum 32.31 5e Liesbeth Pijpker Marrum 32.31

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.