Uitslagen en Foto’s Zandvoort CircuitRun

FOTO’S Janke vd Schaaf – UITSLAGEN

Runner’s World Zandvoort Circuit Run beleeft koudste editie ooit

Zandvoort CircuitRun

Zondag 24 maart deden bijna 13.000 hardlopers mee aan de zesde, en tot nu toe koudste, editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run. Met windkracht 6 en een gevoelstemperatuur van -10 graden werd het een editie om niet snel te vergeten. De wedstrijd over 12 km werd bij de mannen gewonnen door Edwin Mokua (Kenia) in een tijd van 36.45. Bij de vrouwen kwam net als vorig jaar Esther Chemtai (Kenia) als eerste over de finish, dit jaar in een tijd van 40.46 minuten. Tom Wiggers finishte als eerste Nederlander op de vijfde plaats.  

Zandvoort CircuitRun

Wiggers, de Haarlemse atleet die al meerdere malen in Zandvoort van start ging, finishte dit jaar als vijfde in een tijd van 37.39. “De Kenianen trokken het veld al snel uit elkaar waardoor we met een groepje van zeven of acht man vanaf het strand verder liepen. Op het strand wisselde het tempo steeds, afhankelijk van de conditie van het strand. De eindsprint heb ik iets te vroeg ingezet en dan is de finish toch nog best wel ver” aldus  Wiggers. Hierdoor finishte hij net achter de Belgische atleten Koen Naert (3e plaats) en Kjelle D’Hondt (4plaats). Wiggers loopt graag in Zandvoort vanwege het afwisselende parcours en de onderlinge strijd. Binnenkort gaat hij op trainingsstage naar Portugal ter voorbereiding op het baanseizoen.

Om 13.00 uur werden de deelnemers aan de 12 km, de hoofdafstand van het evenement, weggeschoten door de wethouder van Zandvoort, mevrouw Belinda Göransson-van Kerkwijk. In het startvak werd er volop gedanst, gesprongen en meegedaan met de wave, alles om de spieren warm te houden. Voor het eerst in de historie moesten de deelnemers zich namelijk warm aankleden voor de Runner’s World Zandvoort Circuit Run. Waar bij eerdere edities de temperaturen in het eerste weekend van de lente hoog opliepen, was het vandaag bijzonder koud. Met een temperatuur net boven het vriespunt, een gevoelstemperatuur van tegen de -10, een stevige wind én hoogtij om 13.59 uur, was het vooral doorbijten op het strand voor de deelnemers aan de 12 km. Hierna werden zij echter warm verwelkomd in het dorp en bij de finish op het Circuit Park Zandvoort door de vele supporters die de kou trotseerden om de lopers aan te moedigen. De organisatie had diverse  voorzorgsmaatregelen genomen in verband met kou, waaronder een poncho voor alle 12 km deelnemers bij de finish.

Zandvoort CircuitRun

Battle Ladies VS Men: vrouwen winnen
Naast de wedstrijd over 12 km vond er een heuse battle of the sexes plaats. Vrouwen en mannen gingen de strijd met elkaar aan tijdens de Ladies Circuit Run en Men’s Circuit Run over 5 km. Na een opzwepende warming up, verzorgd door Sportcentrum Kenamju, gingen de vrouwen om 11.30 uur van start. De mannen zetten daarna om 12.00 uur de achtervolging in. Vorig jaar lag het verschil tussen beide groepen gemiddeld op 3.20 minuten, een tijd die de vrouwen dus als het ware van hun eindtijd mochten aftrekken. Vandaag bleven de vrouwen binnen dit verschil, en hebben daarmee de battle gewonnen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.