Uitslagen Haak om Leeuwardenloop

UITSLAGEN – FOTO’S Humphrey Paap

MAN, 4,8 KILOMETER
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd
1 Pieter Prins 1985 Burgum 17:55
2 Marco Kingma 1988 Sneek 18:24
3 Xandrijn Bakker 1977 Zwolle 19:43
VROUW, 4,8 KILOMETER
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd
1 Tessa Boot 1984 Warten 20:24
2 Lienke de Jong 1991 Utrecht 22:35
3 Merije Houwink 2000 Boksum 22:39
MAN, 12.4 KILOMETER
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd
1 Gerrit Kramer 1966 Bolsward 43:22
2 Jort van Zutphen 1984 Weidum 43:51
3 Martin Ketellapper 1973 Leeuwarden 44:44
VROUW, 12.4 KILOMETER
Plts Naam GJ Woonplaats/Vereniging Tijd
1 Liesbeth Steenbergen 1966 Sneek 52:43
2 Brenda de Jong 1981 Drachten 53:41
3 Corine Visser 1972 Leeuwarden 53:57

AV Lionitas en SV Friesland organiseerden gezamenlijk  De Openingsloop over de Haak om Leeuwarden. Liesbeth Steenbergen en Gerrit Kramer snelsten op 12,4 km.

Loop-Haak-om-Leeuwarden Humphrey PaapToen de nieuwe weg van Beetgum naar Stiens het Noordwesttangent de N383 werd aangelegd had de SV Friesland bij de Provincie Friesland een aanvraag ingediend om deze weg te openen met een groep hardlopers die de weg heen en terug zouden afleggen. Een mooi idee vonden ze maar door vertraging van de oplevering besloot men op het laatste moment om een sobere opening te doen. Misschien was het mogelijk om de Haak van Leeuwarden zo te openen en werd samen met de AV Lionitas een aanvraag ingediend bij de provincie en daar reageerde men positief op omdat er veel meer activiteiten zouden worden opgezet.

Sytse Wetting bedacht routes maar moest die telkens aanpassen omdat het aquaduct bij Ritsumazyl misschien niet op tijd klaar zou zijn en kwam nu op een route naar de Werpsterhoek en terug op het andere weggedeelte. Plm. 6 en 13 km. Toch leuk dat je mocht hardlopen op een nieuw wegdek waar straks auto’s op rijden en het verboden is voor hardlopers en langzaam verkeer. Eerst werd een maximum van 500 afgesproken en dat aantal werd al snel bereikt, toen nog eens 100 erbij en tenslotte kon men nog eens honderd erbij doen dus 700 lopers. De medailles en startnummers werden besteld en konden Lionitas en SV Friesland zich hierop voorbereiden.

Ze hadden de datum zondag 14 december toegewezen gekregen, dat betekende een druk weekend voor beide verenigingen, AV Lionitas hielp de zaterdags bij de organisatie van de Adventurerun op Ameland en SV Friesland organiseerde deze zaterdag de Boscrossmarathon in Diever. Toch slaagden ze er in voldoende vrijwilligers te krijgen voor de tijdwaarneming, verkeersregelaars, verzorging en geluidsinstallatie. Aanmelden hoefde niet maar wel moesten de deelnemers hun startnummer ophalen bij het projectbureau van Rijkswaterstaat. Parkeren kon men o.a. bij de GAMMA die het parkeerterrein ’s morgens speciaal opende voor de lopers. Na 12.00 uur was de winkel open. Veel lopers gingen daar ook nog even wat kopen. Maar op veel andere plaatsen in de buurt van de start zoals op het Zwetteterrein was ook parkeerruimte genoeg. Lopers uit de buurt was aangeraden op de fiets te komen en daar werd gehoor aan gegeven.

Prachtig mooi weer, zonnetje erbij en dat zorgde ervoor dat het door nachtvorst wit en glad asfalt prima was te belopen. Bij de Werpsterhoek ging men naar de andere kant van de weg, hier stond ook een verzorgingspost, in een partytent voor de koude wind, met warm drinken waar massaal gebruik van werd gemaakt. Prachtig gezicht al die lopers in verschillende kleuren loopkleding op de snelweg te zien lopen. Het Rodekruis was met een groep manschappen aanwezig plus een ambulance die gelukkig niet in actie hoefde te komen. Door veel ervaring weten beide verenigingen hoe je een loop veilig kunt organiseren.

Bij de finish een ploeg tijdwaarnemers om al die startnummers en tijden te noteren. Geen chip dus handmatig noteren, drie marathonklokken gaven de tijd aan en een videocamera nam ook de finishes  op. Hierna kregen ze een schitteren exclusieve medaille omgehangen en daar kreeg men ook warm drinken, bouillon, thee, vruchtendrank, water en fruit. Tot slot kreeg iedere deelnemer een flesje Extran beschikbaar gesteld door Friesland Campina voor onderweg mee te nemen naar huis. Douchen kon niet maar dat was geen probleem. In het projectbureau was ook te zien hoe de weg is gerealiseerd op grote kaarten aan de wand. Sjoerd  Marten Vrieswijk van de provincie had het startschot gegeven Jan Kooistra de speaker bedankte hem voor de medewerking en dat zij het mogelijk hadden gemaakt dat de lopers op deze nieuwe weg mochten hardlopen. Door ook financiële steun konden de verenigingen de deelnemers tegen een laag inschrijfgeld laten inschrijven. Jammer is het dan dat er een kleine honderd niet kwamen opdagen terwijl er toch zoveel anderen dat wel graag hadden gedaan. Al met al kunnen de organisatoren AV Lionitas, SV Friesland en Leeuwarden – Vrijbaan  terug zien op een geslaagd evenement.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.