Uitslagen Langste straat van Nederlandloop

UITSLAGEN

FOTO’S Janke vd Schaaf

25 mei 2012 – Vanmorgen werd de Langste Straatloop van Nederland verlopen onder erg warme omstandigheden. Veel lopers gebruikten deze loop als voorbereiding op de Slachtemarathon van 16 juni as. Winnaar op de langste afstand werd Erik Negerman. Als tweede volgde Willem de Boer en als derde Albert vd Ziel. Bij de dames was er winst voor Inge Wulffelé, tweede Inge van Schaick en derde Bettie Agricola. Voor meer uitslagen klik hier of de link bovenaan dit bericht.

Erik NegermanLangste straatloopYlona KruisTjerkWillem de Boer 

Verslag Jan Kooistra

Afzien tijdens Langstestraat van Nederlandloop in St-Jabik

De Sportvereniging organiseerde op Pinksterzaterdag de 26 e mei al weer een loop, nu de Langste Straat van Nederland over de 14½ km lange Oudebildtdijk, een oude zeewering met karakteristieke huisjes en boerderijen. Deze loop werd voor het eerst georganiseerd ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de SV Friesland en zou een eenmalig gebeuren zijn. Maar net als de Berenloop op Terschelling wat ook eenmalig zou zijn en nu is uitgeroepen tot de mooiste loop van Nederland. Kwam ook op veler verzoek er een 2e en nu dus de 4e editie van deze unieke loop.

Pinksterzaterdag was nog een datum die geschikt zou zijn dit ondanks de wetenschap dat het een lang weekend was, er maandags de elfstedenfietstocht zou zijn en een week eerder de elfstedenwandeltocht waar ook veel lopers van de doelgroep van SV Friesland deelnemen heeft men toch voor deze zaterdag gekozen.

Veel lopers voor de Slachtemarathon die op 16 juni wordt gehouden, gaven te kennen dat als je er een 30/35 km bij zou doen je op hun kon rekenen. Maar veel trainers dachten daar anders over en gingen met hun ploeg zelf een gekozen route ’s morgensvroeg lopen, dit omdat de Slachte ook om half zeven van start gaat. Met nog een loop in Tjerkwerd en triathlon in Heerenveen en Maandags het grote Drentse hardloopfeest in Klazienaveen, kon de spoeling voor deelname over de Oudebildtdijk wel eens dun zijn. 150 deelnemers melden zich aan waarvan de meesten kozen voor de langste afstand de 30 km.

Zelfs Nederland/Fries hardlooptopper en grootste kanshebber voor de Slachtemarathon Erik Negerman stond aan de start, maar ook Willem de Boer, Albert v.d. Ziel, Bettie Agricola en de Inge’s v. Schaick en Wulffelé  stonden in Ouwesyl klaar voor hun 30 km. Heel veel leden van SV Friesland hadden zich aangemeld en ook de vaste loopgroep die wekelijks meeloopt waren er. Deze loop kost veel voorbereidingswerk, de vergunning was snel verleend en de Gemeente Het Bildt had voor de winnaars van iedere afstand, 30-21-16-10 km een handwerk gemaakt beeldje van DE SLIKWERKER beschikbaar gesteld, een pronkstuk wat iedereen wel in de kamer wil hebben staan.

De routes werden gepijld en iedere kilometer werd aangegeven op de weg, een service die lang niet door iedere organisatie kan worden gegeven maar wel waardering krijgt van de loper, hij/zij weet dan precies hoe ver het nog is en hoeveel ze al hebben afgelegd. De starttijden werden met een tussenpoos van een kwartier  gepland om de verzorging de gelegenheid te geven iedereen van drinken en banaan te voorzien en ook om de groepen niet te groot te maken voor passage van het verkeer op de dijk. Het mooie hiervan was ook dat de laatste 30 km lopers ook gezelschap kregen van de langzamere 10 km lopers die als laatste starten toen de laatste 30 km lopers de 6.350 meter lange route over Nieuwebildtzijl en de Koedyk al hadden volbracht en toen weer voorbij kwamen bij de startplaats Café Het Graauwe Paard van Auke Kooistra.

De start was nu ook weer in Ouwesyl waar de deelnemers vanuit St.-Jabik met bussen werden gebracht door v.d. Horn uit Menaam.  Bij de familie Leeuwen in de Hofstraat kon men in de garage nainschrijven, de voorinschrijving was al via www.inschrijven.nl geregeld en de uitslagen kwamen direct na de laatste finishen op www.uitslagen.nl  In hun tuin waren twee tenten geplaatst om te verkleden en sportcentrum De Fijfskaar was beschikbaar om na afloop te douchen en parkeergelegenheid genoeg voor degene die met hun auto naar St.-Jabik  waren gekomen. Sybe Sijbersma uit Tzummarrum had een toiletwagen op het parkeerterrein in de Hofstraat gezet, dicht bij de verzorgingswagen en de finishboog.  Anneke Kerstholt was vanuit Groningen gekomen om al de tijden en nummers te noteren. Zo kon Jouke Valk de prijzen meteen na de finish uitreiken. De Slikwerkers en luxe bekers voor de nummers twee en drie.

De deelnemers  konden koffiedrinken bij de catering in de Hofstraat hier was na afloop ook een balletje gehakt en soep verkrijgbaar. Bij aankomst in Ouwesyl kregen ze een consumptie bij Auke Kooistra en was het prima vertoeven op zijn terras in de schaduw. Jappie v.d.Veer, een loopvriend van de SV Friesland die ernstig ziek is, mocht het eerste startschot lossen en hielp daarna op een verzorgingspost op de dyk. Voor hem is familievriendin Anna Kingma,  een actie opgestart om een bijdrage bij elkaar te krijgen voor de behandeling die door de zorgverzekering niet wordt vergoed.

Christiaan Valk, beter bekend als DJ Chris uit St.-Anna, gaf de volgende startschoten en ook verzorgde hij het geluid in Ouwesyl en St.-Jabik. Om genoeg vrijwilligers te krijgen was even een klein probleempje omdat veel van de vaste groep andere verplichtingen hadden. Maar het probleem loste zich op na een oproep op de site, zelfs een sportvriend van over de afsluitdijk kwam over om te helpen.

De temperatuur zou flink oplopen maar op de Ouwedyk waait het altijd en als deze noord/oost is is dat gunstig voor de lopers. Maar de wind was niet koel maar warm en veel lopers hadden dit onderschat en te snel weg gegaan wat hun later opbrak. Er was verzorging om de 5 km water, sponzen en banaan, omdat het zo warm werd  daar na 15 km. Een post op de 17-20-22-25-27 km neergezet met extra water. Dank zij deze posten haalden bijna iedereen moe en voldaan de finish. Enkelen kozen voor een kortere route. Na de finish was er bouillon en vruchtendrank, het was daar even nagenieten.

Janke v.d.Schaaf ging op de fiets om prachtige foto’s te maken van de organisatie, deelnemers in actie, en het prachtige ruime uitzicht om het vruchtbare land en vergezichten over Het Bildt.

Uitslagen

30 km. 1e Erik Negerman Hilversum 1.49.34 2e Willem de Boer Exmorra 1.53.41 3e Albert v.d. Ziel Berlikum 1.58.15 4e Herman Geritz Midlum 2.04.45 5e Adrie Boermans Wargea 1.13.02 6e Alfred Kuiper Leek 2.13.42
Vrouwen: 1e Inge Wulffelé Leeuwarden 2.28.13 2e Inge v.Schaick Leeuwarden 2.30.45 3e Bettie Agricola Heerenveen 2.36.29 4e Janke Douma Lichtaard 2.45.34 5e Tracy v.d.Ploeg Damwâld 2.55.15

21 km. 1e Pieter Koodsma Lichtaard 1.25.18 2e Peter Groothoff Sneek 1.34.22 3e Fedde Beijert Ureterp 1.40.48  4e Rob Kuipers Sneek 1.41.36  5e Aise Bouma Kimswert 1.41.36
Vrouwen: 1e Ylona Kruis Ysbrechtum 1.30.08  2e José v.d. Lijke Horror 1.57.30 3e Tineke v. Dijk Wassenaar 1.57.41 4e Klaske Portena St.-Nic. 2.00.45 5e Antsje Smeding  St.-Nic 2.00.47

16 km. 1e Ritske Flootman Menaam 1.05.37  2e Harm Alberts SV Friesland 1.16.24 3e Meine Hoitsma Kollum 1.21.18  4e Dennis Dijkstra Lekkum 1.26.48 5e Age Metzlar Tzummarum 1.32.38
Vrouwen: 1e  Aafke Keizer St.- Anna 1.48.52

10 km. 1. Simon Regnerus Marrum 42.32  2e Teatse Tichelaar Harlingen 45.50  3e Haye de Jong Burdaard 47.30 4e Simon Visbeek SV Friesland 47.40 5e Johan Jorritsma Sneek 51.26
Vrouwen; 1e Corine Visser Leeuwarden 51.24  2e Saakje Regnerus Broeksterwoude 53.17 3e Karin Danhof  Irnsum  53.34  4e Anita v.d.Wal Harlingen 56.16  5e Martina Blanke Gytsjerk 1.00.35

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.