Uitslagen Zevenheuvelenloop

Haile Gebrselassie - Foto Janke vd Schaaf

Haile Gebrselassie heeft vandaag de 28ste editie van de Zevenheuvelenloop gewonnen. De 38-jarige Ethiopiër legde de 15 kilometer rond Nijmegen af in (officieus) 42 minuten en 42 seconden.

UITSLAGEN

De tweevoudig olympisch kampioen bleef de Keniaan Vincent Kipruto een halve minuut voor. Beste Nederlander was Patrick Stitzinger op de vierde plaats in 44.28. Koen Raymaekers finishte als zesde.

Gebrselassie liep in 1994 voor het eerst de Zevenheuvelenloop, die hij destijds won in 43 minuten. Zondag veroverde hij zijn vierde zege in vijf deelnames. Alleen in 2001 troefde Felix Limo de vedette uit Ethiopië af.

Gebrselassie bleef ruim boven het wereldrecord dat Patrick Komon vorig jaar in Nijmegen op de 15 kilometer neerzette, 41 minuten en 13 seconden. Het doel was om onder de 42 minuten te duiken. ‘De eerste 5 kilometer gingen echter te langzaam’, zei de winnaar.

Snelle bediening bij 7 Heuvelenloop

Snelle bediening bij 7 Heuvelenloop

Bij de vrouwen zegevierde verrassend de Ethiopische Waganesh Mekasha in 48 minuten en 32 seconden. Miranda Boonstra was de beste Nederlandse op de achtste plaats.

Gebrselassie is in voorbereiding op de marathon van Tokio, volgend jaar februari. De voormalige wereldrecordhouder op de klassieke afstand van ruim 42 kilometer moet zich nog plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen.

Daar wil de Ethiopiër zijn omvangrijke prijzenkast aanvullen met een olympische marathonmedaille. Gebrselassie deed eerder dit jaar in Berlijn een poging een hele goede tijd neer te zetten, maar daar kreeg hij last van zijn luchtwegen. Hij verloor in die race ook zijn wereldrecord aan de Keniaan Patrick Makau.

Die problemen schijnt de atleet inmiddels onder controle hebben. Om Londen te halen zal hij in elk geval een marathon in de 2 uur en 6 minuten moeten neerzetten en gezien de concurrentie in eigen land liefst nog wat sneller.

Gebrselassie heeft er vertrouwen in dat het goed komt. De Ethiopiër deed zondag in en rond Nijmegen een poging in de buurt te komen van zijn beste tijd in de Zevenheuvelenloop uit 2005 (41.56). Met in zijn maag een pil om de warmte-ontwikkeling tijdens de race te registreren kwam hij daar niet in de buurt. (ANP/Redactie)

Zevenheuvelenloop

Klik voor foto’s Zevenheuvelenloop Janke vd Schaaf

De familie vd Schaaf was ook aanwezig en Janke heeft daar een paar “Friezen”gespot… De foto’s staan HIER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.