Verslag Fit & Frij Rin 2019

Zaterdag 20 april 2019 de vierde editie, en dat was een hele mooie en zonnige dag!

Wij hadden had al een voorgevoel dat het drukker zou worden dan de voorgaande jaren, want we hebben best veel reclame gemaakt, met onder andere twee banners die bij Haaije Jan Cnossen en de Maatschap Nauta in IJlst in het land mocht staan. We hebben onwijs veel geflyerd. Misschien was het ook drukker omdat wij het aan iedereen die het maar wilde horen vertelden dat ze de leuke Fit & Frij Rin wel even in de agenda ‘moesten’ zetten.

Dat we dan ook dik en ver over de 200 deelnemers zaten, hadden we stiekem wel gehoopt, maar zoveel, dat hadden we echt niet verwacht! Met maar liefst 241 deelnemers!!!

Wat een trots gevoel hebben we met z’n allen over afgelopen zaterdag overgehouden. Over natuurlijk niet alleen ‘onze loop’, maar ook over het hele evenement. ‘Dé opening van het watersport seizoen’ in Heeg kan natuurlijk niet meer stuk!

Hier droom je van, zulk prachtig mooi weer, daar word je toch helemaal blij van.

Wij; de organisatie, beginnen in oktober met de voorbereiding. Natuurlijk het is de vierde editie, dus je weet wel in grote lijnen wat er moet gebeuren, maar we wilden het nog voor een breder publiek toegankelijk maken. En ja, hoe doe je dat? Er zijn zoveel loopjes en grote evenementen waar je kunt moet kiezen, het is vaak geen onwil, maar de loper kan maar op één plek tegelijk zijn.

Omdat we sinds twee jaar ook wandelaars hebben die bij de Fit & Frij Rinners op maandagavond ook bij Freark Kaspersma kunnen trainen, wilden we voor de ‘Kuierrinners’ ook een mooie route uitzetten. Een leuke kuierin door Heeg en natuurlijk ook door het prachtige Heempark, met de finish door het dorp via de Harinxmastrjitte om zo Heeg en ‘haar festiviteiten’ te laten zien.

Ook zaten we te ‘brainstormen’ hoe we voor de kids de drempel nog lager kunnen maken om hen meer in beweging te krijgen, we wilden het deze editie anders aanpakken voor onze kidsrin, en hoe krijgen we de jeugd in de meivakantie toch aan de start? In ieder geval wilden we de kinderen gratis laten inschrijven in samenspraak met de OVH 2000. Natuurlijk heeft meester Paul er álles aan gedaan om het te promoten. Afgelopen donderdag werd nog een flyer uitgedeeld aan de leerlingen, om ze nog even fris te herinneren aan de wedstrijd.

En boven verwachting, er stonden maar liefst 54 kinderen waaronder ook een aantal Mila atleten waren van de partij en stonden aan de start onder de KiKa boog. Omdat meedoen belangrijker is dan winnen, kreeg elk kind een medaille en een heerlijk ambachtelijk ijsje van Thijs van der Kaaij en ook nog een verrassing, namelijk een koningsmatje om volgende week 27 april hun ‘waar’ op te kunnen verkopen. Voor de eerste drie, die over de finish kwamen, zowel bij de jongens als de meisjes, hadden we een ‘echte prijsuitreiking’, met een extra medaille en bidon, mede mogelijk gemaakt door onze sponsor BijFolkert uit Sneek en Almara uw Graveur uit Sneek.

Om 9.30 kon je je inschrijven en ‘onze inschrijfdames’ zaten klaar voor de start, de aftrap begon met de kuierrin van 5 mijl om 10 uur. De warming up met de kinderen onder leiding van Freark om 10.15 en de kidsrin om 10.30 van 0,5 en 1 mijl en de 4 en 10 mijl om 11 uur.

Het zonnetje scheen, de route was uitgezet met linten, pijlen, bordjes, hekken, alle verkeersregelaars en verkeersbegeleiders te plek, de bemanning van alle vier drinkposten, voorfietsers, bezemfietsers, fotografen, ze waren allemaal weer van de partij. Vele bekende gezichten die al vanaf de eerste editie hun steentje bijdragen in Heeg.

Het voelt als een feestje, en ook wel een beetje als een opluchting, dat iedereen weer heelhuids over de finish komt. Ondanks dat een aantal mensen last had van de hitte en dat het best wel lastig was om onze lopers veilig naar de finish te begeleiden, is alles goed verlopen, met hulp van de EHBO en de verkeersbegeleiding.

Het blijft lastig om in de ochtend en zeker met zo’n druk weekend, om alles in goede banen te leiden. In alle hectiek van het evenement staat veiligheid voorop. Graag uw begrip voor enige overlast, dit jaar, maar ook voor de aankomende jaren. De Skouster Oldtimer club heeft ons fantastisch geholpen door het verkeer te begeleiden. Aan hen hebben we een serieuze partner, bedankt heren dat jullie je weer voor ons wilden inzetten!

Elk jaar zullen we onze knelpunten onder de loep leggen en daar waar mogelijk te verbeteren, om het voor iedereen zo prettig mogelijk te maken.

Wij hebben in ieder geval genoten om alle deelnemers en ‘jong en oud’ aan de start te zien. Behalve onze rinners, hier in de buurt van Heeg, kwamen ze overal vandaan, o.a. Stiens, Leeuwarden, Sneek, Veldhoven en zelfs Duitsland. De prijsuitreiking werd traditioneel weer op het ponton op De Syl wederom groots uitgepakt. Ook onze burgemeester was erbij aanwezig. Maar liefst vier podia met prijzen werden uitgereikt, en natuurlijk was er ook nog één prijs uit te reiken aan Freark’s Topperke, de Wikselpriis, Deze prijs wordt uitgereikt aan iemand die speciaal in het zonnetje wordt gezet. Dit jaar heeft Ate van der Werf uit IJlst deze prijs gewonnen. Hij is onlangs 80 jaar geworden en loopt nog steeds, en heeft zelfs de 4 mijl gelopen, dat is toch fantastisch! Een groot voorbeeld en een terecht Topperke!
We hopen jullie allen volgend jaar weer te mogen begroeten op de Fit & Frij Rin in Heeg.

En mocht je je vast willen voorbereiden of heb je eens zin om vrijblijvend een proefles te doen, altijd welkom!
Op maandagavond van 19.00 tot 20.00, verzamelen bij ‘t Heechhus in Heeg,
en wordt net als wij: Fit&Frij 😀

De uitslagen, foto’s en overige info over ons, is te vinden op onze site www.fitenfrij.nl. De uitslagen zijn geregeld door atletiekvereniging AV Horror uit Sneek. De prachtige foto’s zijn gemaakt door Jolanda Siemonsma Fotografie.

Wij willen iedereen bedanken die heeft meegeholpen, maar ook meegedaan heeft aan dit schitterende evenement wat op de kaart staat! En dat is het mooie watersportdorp Heeg!
Dankzij jullie allemaal.

In het bijzonder Linda en Klaas van Hotel Grand Café De Watersport in Heeg voor jullie gastvrijheid!

Speciale dank; Onze sponsoren, OVH2000, HeegPromotion, AVHorror, BijFolkert, Veenemaolie Sneek, Newspeed, VisserYachtDesign, Sytsma Antiek & Woonaccessoires Sneek.

Coop Gerritsma, bakkerij Ypma, de Jong Watersport, De Haas Bloemen, redactie Sylboade, Almara uw graveur, Bijfolkert, Maaike van Heeren, Veenstra Schilders, Haaije Jan Cnossen, familie Nauta, familie Sybrandy, Dhr H van der Water, Heempark, passantenhaven de Heegerwal, skouster oldtimerploeg, EHBO, redactie Grootsneek, redactie Sneeker nieuwsblad, Thijs Tuinstra KiKarun, familie Schaap, familie Kruis, familie de Boer/Brandsma, Pudelukers, Thijs van der Kaaij, Getty, Uilke, Peter, Carin, Grady, Paul, Johannes, Gooitske, Michiel, Lilian, Feico, Pascal, Minne, Cees, Theo, Fedde, Auke, Herre, Akke, Bodil, Jasmijn, Fardau, Marrit, Floor, Cor, Britt, Lia, Frank, Lauran, Anita, Leo, Tijn, Pieter, Annelies, Marian, Janna, Elly, Agatha, Durk, Cilia, Piety, Jan, Max, Sjoerd, Albert, Lysbeth, Gatske en natuurlijk alle Fit & Frij Rinners! Maar in t speciaal onze trainer Freark, want zonder hem had deze prachtige loop nooit bestaan!
We zijn vast een paar namen vergeten, voor jullie ook een dankjewel!

We durven niet te zeggen dat het volgend jaar weer zo’n mooie editie wordt als dit jaar, met het prachtige weer. Wij zullen er alles aan doen om er weer een schitterende 5e editie van te maken. We blijven vernieuwen! Samen met jullie allemaal!

Namens de organisatie Wendy Visser, Gielt Algra, Jouke Hoekstra en Ylona Kruis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.