1e Hoeve ad Wegloop

1e Hoeve ad Wegloop  FOTO’S Janke v.d. Schaaf

1e Hoeve ad WegloopHOEVE AAN DEN WEG BOSLOPERS TROFFEN PRIMA HARDLOOPWEER.

De SV Friesland kon het bijna niet beter treffen met het hardloopweer bij hun eerste Hoeve aan den wegloop op 1 juni in Oude Willem. Het had nogal wat geregend dus was het bos nat en bij zon en hogere temperaturen zou het wat benauwd zijn om te lopen. Nu was het bewolkt en een graad of 14 ideaal om een halve marathon te hardlopen.

Een schitterend parkoers waren de reacties van de lopers die nog niet eerder hier liepen. De anderen vonden het jammer dat het maar vier keer in het jaar is, maar daar komt volgend jaar verandering in. SV Friesland laat enkele andere lopen vallen en gaat vanaf de camping een viertal nieuwe lopen erbij organiseren op een grote route door het Drents Friese Wold. Ze organiseren al op de laatste zaterdag van Maart de Drents Friese Wold Marathon met de St. Sport Promotie Diever maar Ronald en Sjoerd Slaaf hebben voor hun prachtige routes op papier gezet zeker de moeite waard om te organiseren.

83 deelnemers melden zich aan voor deze eerste editie 2013 en dat was een meevaller, ze hadden op minder gerekend omdat er deze zaterdag de Assen Stadsloop was en de run in Grolloo ook een mooie loop die vele honderden lopers trekt. Maar de survival in De Knipe was de grootste concurrent waar veel lopers die anders in Oude Willem meeliepen aan meededen of hielpen in de organisatie. Niet erg zij zijn er op 27 juli en 3 en 17 augustus wel bij, dan zijn er weer Hoeve aan den Weglopen in Oude Willem.

De Caniaclub Drente was er ook bij met een mooie groep ook uit andere provincies. Bij de SV Friesland is het ook mogelijk om met je hond mee te lopen en de Canialopers doen dit met de hond aangelijnd aan hun riem om de middel. Jan Kooistra zat er wat over in dat het nu Staatsbosbeheer roosters had geplaatst om het wild tegen te houden, de koeien, paarden, schapen etc. lopen nu overal los in het bos en op het veld, maar dat was geen probleem. Anders moeten er matten over de roosters en die zijn er, alleen moet daar weer bewaking bij. Ook was er dit keer op hun parkoers van 3 km een tocht voor paarden met aanspan, gelukkig liepen die op het brede pad door het bos en in tegenovergestelde richting. De Caniaclub had drinkbakken neergezet welke door Gretha werden gevuld met water. Prima service dus.

Twee vrouwen liepen het 10 km parkoers, dat was niet de bedoeling maar geen probleem, het is de mooiste route en er is een meertje onderweg waar de honden konden drinken, ook de verzorging voor de lopers stond er op de 4 km voor de 8 km route  en 6 km op de 10 km. Bart en Jan van de St. Sport Promotie Diever fietsten de eerste ronde voorop om te controleren of de bordjes geplaatst een avond daarvoor er nog goed stonden en tegemoet komende fietsers te waarschuwen voor de komst van de lopers. Dankzij de vroege start en donker weer waren er weinig fietsers op de route. Een groot stuk fietspad was opnieuw aangelegd door Staatsbosbeheer en vrijdagmiddag gereed gekomen, prima gepland dus. Genieten was het van de bloeiende bremen en andere struiken. De kale stukken waar de bomen zijn omgezaagd en weggehaald komt nieuw leven en het wordt er echt nog mooier van.

Ondanks dat er geen prijzen zijn te winnen waren er toch nog toppers aan de start die behoorlijk hard konden lopen, Evert Jan Heringa Marum liep de 10.4 km in 40.18 Gerard Dunnink Steenwijk de 16.1 km in 1.05.11 en Jan Scheenstra Zuidveen de 20.8 km in 1.15.34 Wie een medaille wilde kon die na afloop kopen, maar voor vier euro mocht iedereen meelopen. Onderweg en na de finish verzorging, handmatige uitslagen door Wijtse Breidenbach, klokken en warme douchen voor 50 cents. Hardlopen hoeft niet duur te zijn.

De 83 Jarige Berend Schreuder uit Zweeloo en de evenoude Jan Jorna uit Harlingen liepen de 6 en 3 km loop. De 71 jarige Henk Juffer Nunspeet liep de 10.4 km ruim binnen het uur. Huib Jan Imbens Wirdum liep drie grote ronden en kwam volgens zijn GPS uit op 30.7 km in 2.14.22  Veel werk om deze lopen te organiseren maar dankbaar werk dat er zoveel mensen van genieten. Josefien en Jan hebben een daalders plekje op deze camping.

Het volgende loopevenement waar de SV Friesland medewerking aan verleend zijn de scholierenloop De Rode Loper woensdag 5 juni in Oosterwolde, meer dan 700 kinderen staan daar in leeftijdscategorieën aan de start, Jan de Krijger speakert, SV Friesland zorgt voor geluid en drinken na de finish. Zondag 9 juni is men op Vlieland bij de Vuurtorenloop en daarna 10-14 juni de wandelvierdaagse in St.-Jabik. Woensdags 12 juni ook nog de loop van het Buurcontactloopcircuit Noord Groningen in Middelstum met geluid, speakeren en drinken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.