Egmond 41ste PWN Halve Marathon

FOTO’S Janke vd Schaaf
UITSLAGEN

SauconyEgmond 41ste PWN Halve MarathonEgmond 41ste PWN Halve MarathonEgmond 41ste PWN Halve MarathonEgmond 41ste PWN Halve MarathonEgmond 41ste PWN Halve MarathonEgmond 41ste PWN Halve MarathonEgmond 41ste PWN Halve Marathon

Abera Kuma en Helah Kiprop domineren in Egmond

De omstandigheden in Egmond aan Zee waren ideaal. De lopers en het publiek werden getrakteerd op een prachtige winterse dag met veel zon en niet te veel wind. Het harde strand zorgde er voor dat het tempo in de wedstrijd gelijk hoog lag. Na de eerste kilometers door het dorp werd er door Michel Butter en Khalid Choukoud veel kopwerk verricht, maar het lukte ze niet de wedstrijd gelijk hard te maken. De Afrikaanse lopers konden goed volgen tot aan Castricum aan Zee. Op de terugweg door de duinen ontplofte de race en moest Choukoud als eerste afhaken. Butter kon Abera Kuma, Wilfred Kirwa, Vincent Kipruto en Bonsa Diba tot het dertien km-punt nog volgen, maar moest ook daarna de buitenlandse toppers laten gaan. Kuma wist vervolgens het tempo nog meer op te voeren en los te komen van de overige drie. Zijn reactie na afloop bevestigde zijn tactiek: “Op het strand probeerde ik goed bij de kopgroep te blijven en na het zand kon de strijd voor mij pas echt beginnen. Het lukte om te versnellen en de concurrentie achter mij te laten.” De laatste zes kilometer liep hij alleen naar de finish, zijn tijd van 1.01.20 is de vijfde snelste tijd ooit gelopen in Egmond. Vincent Kipruto eindigde als tweede (1.01.36) en Bonsa Diba mocht de derde plaats op het podium innemen (1.01.53).

Butter hield de nationale eer hoog door op geringe afstand als eerste Nederlander over de finish te komen. Tijdens de persconferentie gaf hij toe dat zijn niveau nog niet goed genoeg is om met de internationale top mee te kunnen: “Maar in mijn voorbereiding op de marathon van Rotterdam sta ik er goed voor”. Choukoud werd tweede Nederlandse man in 1.02.58 en Tom Wiggers was derde Nederlander in 1.03.40.

De vrouwen gingen dit keer 9.17 minuten, het verschil in parcoursrecords, eerder van start dan de mannen. Deze ruimere voorsprong ten opzichte van voorgaande jaren zorgde er voor dat de traditionele man/vrouw wedstrijd een stuk spannender werd. Pas in de laatste kilometer werden Helah Kiprop en Flomena Chepchirchir ingehaald door Kuma. Kiprop eindigde uiteindelijk knap als derde in het overall klassement. De twee Keniaanse loopsters liepen de gehele wedstrijd op kop, tot aan de Bloedweg nog gevolgd door de latere nummer drie Yebrgual Melese (1.11.14).

De Nederlandse vrouwen voerden vandaag hun eigen strijd. Andrea Deelstra, Miranda Boonstra en Ruth van der Meijden kwamen op het strand allen alleen te lopen, waarbij Van der Meijden nog als langste met de kopgroep kon meekomen. Deelstra vertelde na afloop vooral haar eigen wedstrijd te hebben gelopen: “Ik vind dat ik de wedstrijd goed heb ingedeeld. Miranda en Ruth liepen lange tijd voor mij, maar ik wist dat ik hen in de laatste kilometers kon terug pakken.” Van der Meijden werd tweede Nederlandse vrouw (1.15.26) en Boonstra eindigde in het klassement als derde Nederlandse (1.16.10).

De PWN Egmond Halve Marathon deed haar naam als winterklassieker tijdens de 41e editie eer aan. Met een temperatuur van onder nul was het koud voor de ruim 17.000 ingeschreven deelnemers. Het lange lint van lopers in de heldere winterzon gaf echter een sprookjesachtig beeld. Het mooie weer zorgde er bovendien voor dat de sfeer dankzij het in grote mate toegestroomde publiek optimaal was.

Top 5 Mannen

1. Abera Kuma (ETH) 1.00.20
2. Vincent Kipruto (KEN) 1.01.36
3. Bonsa Diba (ETH) 1.01.53
4. Wilfred Kirwa (KEN) 1.01.57
5. Bantayehu Assefa (ETH) 1.02.16

Top 5 Vrouwen

1. Helah Kiprop (KEN) 1.10.55
2. Flomena Chepchirchir (KEN) 1.10.56
3. Yebrgual Melese (ETH) 1.11.14
4. Valentine Kibet (KEN) 1.13.07
5. Lucy Macharia (MAR) 1.13.37

Eén gedachte over “Egmond 41ste PWN Halve Marathon

  1. Hoi Hero,
    Leuke verslag en ook mooie tijd! Oh Ja en je hebt mij energie gegeven om sneller te lopen na dat je mijn naam hebt geroept 😉 thanks!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.