Uitslagen en foto’s Langste Straat Loop Sint Jacobiparochie

UITSLAGEN – FOTO’S Marcel Bomas – FOTO’S Janke vd Schaaf – FOTO’S Frank de Ruiter

Langste Straat LoopLangste Straat Loop

SV Friesland vierde haar 35 jarig bestaan met Langste Straat Loop

Als je als vereniging 35 jaar bestaat vier je dat in de meeste gevallen niet maar de SV Friesland wilde dit feit niet ongemerkt voorbij laten gaan en bedacht om dit samen met een loop te combineren.
Gekozen werd de Langstestraatloop van Nederland over de karastieke  oudebildtdijk , 14½ km lange straat/dijk die bewoond is en van op deze dijk heb je een prachtig uitzicht over het vruchtbare land waar al heel wat aardappels en graan opkomt. De start vanuit de vestigingsplaats van de actieve club St.-Jabik en als inschrijfbureau de Groate Kerk in het Jabikshuus en in de kerk zelf een derde helft die begon met de binnenkomst van de kortste afstandlopers tot aan de finish van de laatste loper van de 36 km en een uurtje daarna. Voor alle deelnemers gratis consumptiebonnen, eigengemaakte  soep, hamburgers van de BBQ muziek een pianoconcert geen “zware “muziek maar vrolijk en sfeervol en portret tekenaar. De start en finishplaats was ook een ideale plek, voor het verkeer afgezet en ruimte genoeg voor de boog, jurytent, verzorgingswagen, de geluidstent van DJ Christiaan Valk, de BBQ tent en erepodium voor de winnaars.

De weersvoorspelling was somber maar in de latere middag opklaring maar de hard wind zou blijven.  ’s Morgens regende het flink wat een probleem betekende voor route uitzetter Jan v.d.Hoek. Zijn witkalkpijlen kon hij niet op de weg zetten omdat die oplossen bij nat weer. Maar het klaarde op, de weg droogde snel door zon en wind en zo kon Jan zijn werk doen. Duidelijk en bij enkele afslagen stond Jan Kooistra nog eens om de lopers er op attent te maken dat bij de kadal de 5 km al richting Ouwedyk moest, bij de koudeweg de 10 km en bij de Langhuisterweg de 16 km naar de Ouwedyk moesten, de rest liep via Froubuurt naar Owesyl en zo langs de gehele Ouwedyk naar Dykshoek, de 36 km ging na Ouwesyl naar Nijesyl en via de Koedyk en Hallumerhoek  weer naar Ouwesyl. Jammer genoeg konden ze op het eind niet de gehele Grienedyk aflopen omdat er te veel schapestront lag en het te glad was om daar veilig overheen te lopen dus via De Hoven en Westerweg naar St.-Jabik. Prachtige route was de reactie van de meeste lopers ook waren er die de dyk wel heel lang en recht vonden maar dank zij de prima verzorging om de 5 km water, sportdrank, cocacola, ontbijtkoek en banaan  was het best te doen. Na de finish warme thee en bouillon en natuur de BBQ etc.

Het  white Angels verkeersregelaars team zorgde er voor dat iedereen veilig kon oversteken. De gemeente Het Bildt had weer vlot de vergunning voor deze loop afgegeven omdat ze wel weten dat de SV Friesland er alles aan doet om een loop prima te laten verlopen.  Geen subsidie nodig had en ook geen sponsoren voor bijdragen had benaderd immers zij willen graag hardlopen en voor vijf euro inschrijfgeld maakt de SV Friesland dat mogelijk en kon ook aan de winnaars een mooie beker  uitreiken. De doelstelling van deze vereniging is altijd geweest dat het inschrijfgeld en contributie zo laag mogelijk moet zijn zodat dit geen drempel hoeft te zijn om deel te kunnen nemen of lid te worden. Wie lid is, meer dan 700, kan als hij geregeld loopt bij zijn/haar club de contributie terug verdienen omdat bij iedere loop korting van hun is.

Deze jubileumdag werd een groot succes, 202 deelnemers en veel sfeer. Het SV Frieslandbestuur, Voorzitter Cor Zeemans, Penningmeester Jouke Valk, Wedstrijdsecretaris Jan v.d. Hoek en Josefien en Jan Kooistra werden in de bloemetjes gezet op het ruime podium door Bonnie Valk en dochter Mariëlle. Bonnie schetste nog even wat haar ouders hebben opgezet voor de hardlopers en na 35 jaar nog steeds veel lopen organiseren en betrokken zijn bij andere lopen. Wel deed ze een oproep om nu Josefien en Jan richting 70 jaar gaan hun te ondersteunen in hun activiteiten. Zonder vrijwilligers lukt het niet. Jan bedankt hen voor het organiseren van deze feestelijke nazit en inzet. Ze hopen zeker nog 5 jaar door te gaan als de gezondheid en vitaliteit dat toestaat.

UITSLAGEN
5 km: Ewold Kooistra Makkum 18.40 en Charissa Zijlstra Lekkum 19.50
10 km: Simon Regnerus Marrum 36.09  en Ria Leeverink Bolsward 48.42
16 km: Daan v.d.Geest Stiens 1.05.20 en Janke Douma Lichtaard 1.21.22
21 km: Sieds Wiersma Drachten 1.27.51 en Judith v.d.Meer Dronrijp 1.35.34
30 km: Albert v.d.Ziel Berltsum 2.04.53 en Jolanda Muizer Leeuwarden 1.35.34
36 km: Willem de Boer Exmorra & Harry Wiersma Blija 2.20.09 en Marjan de Ruiter Sneek

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.