IJskoude start van Texeler ultraloop voor Piet Boelens

20131016-piet-for-kikaKOLLUMERZWAAG – Marathonloper Piet Boelens maakte afgelopen woensdag een ijskoude start met zijn aanloop naar de ‘Zestig van Texel’. Zijn deelname aan deze zestig kilometer lange ultraloop staat in het teken van de ziekte ALS. Geheel in stijl startte de tweeënzestigjarige fysiotherapeut zijn actie met de Ice Bucket Challenge. In de feesttent in Kollumerzwaag kreeg hij een emmer ijskoud water over zich heen. Dit koude begin leverde meteen enkele honderden euro’s op.

Als fysiotherapeut maakte Piet Boelens ALS van nabij mee. “Een patiënt van mij, Sjaak Hofstede, overleed aan deze slopende ziekte. Ik was in die tijd in voorbereiding voor de marathon van New York, voor KiKa. Hij vroeg of ik niet eens voor ALS wilde lopen? En ik heb toegezegd dat ik dat eens zou doen. Nu met alle aandacht voor ALS en de ultraloop van Texel in het vooruitzicht, leek mij dit het ideale moment om mijn belofte aan hem in te lossen.’Zestig zware kilometers
De keuze voor deelname aan deze zestig km-run op Texel is mede daarom ingegeven: “het wordt zwaar, altijd nog achttien km verder dan de 42.195 km lange Marathonafstand, maar gezien het leed, wat ALS-patiënten overkomt en bij hun naasten teweegbrengt, staat dat niet in verhouding”. Naast de inlossing van de belofte is Boelens van plan sponsors te werven. De opbrengsten gaan volledig naar ALS: voor méér onderzoek naar de oorzaak van deze ziekte én voor een betere behandeling. Het streefbedrag stelt de tweeënzestigjarige fysiotherapeut bij de actie voorlopig op 3.000 euro.

Texeler ultrarun
Paasmaandag 6 april 2015 start de tweejaarlijkse ‘zestig van Texel’. Een ultrarun voor hardlopers van zestig of honderdtwintig km door bos, duinen, over het strand, over de dijk, langs het Wad en door dorpen van Texel. Boelens neemt deel aan de zestig km, een afstand die hij nooit eerder aflegde. Nadat Boelens door zijn zoon Matthijs werd uitgedaagd voor de Ice Bucket Challenge (het jezelf overgieten met een emmer ijswater), besloot hij om alvast een symbolische start te maken met deze ultraloop. Dit gebeurde in een volle feesttent in Kollumerzwaag.

Doneren
Intussen wil Boelens iedereen die dat wil de gelegenheid geven te doneren voor zijn actie voor ALS. Via banknummer NL09 INGB 0003 0196 62 t.n.v. P. Boelens, Kollumerzwaag kan men een gift overmaken onder vermelding ‘gift ALS’. Vervolgens draagt Boelens er zorg voor dat de gift op de bestemde plaats komt.

ALS Ice Bucket Challenge
Irene Hofstede, dochter van Sjaak, deelneemster aan de Missverkiezing Queen of the BeNeLux op 20 september aanstaande in Roozendaal, mocht de ijswater emmers legen boven de hoofden van Piet en zijn jongste dochter Doutsen.

Nominatie
Nadat het filmpje geplaatst was op Facebook heeft Boelens daarbij een drietal mensen genomineerd. Burgemeester Bearn Bilker en wethouder Jelle Boerema van de gemeente Kollumerland c.a. en Willem Kooistra van PTH-Groep te Kollumerzwaag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.